MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Marion H.

 • Marion H.Dag, ik ben een beginner. In mijn volkstuin stond gras. Ben nu aan het omscheppen en schoffelen. Iemand een tip hoe ik zo snel mogelijk de graswortels eruit kan krijgen. Ik dacht aan zeven of iets dergelijks.
  Zondag 2 Oktober 2016 om 13:43

7 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Marion,

  Heb je tijd of moet alles snel gebeuren?
  Ik vermoed dat je in de lente/zomer groenten wil planten/zaaien. Dan zijn er eigenlijk 2 mogelijkheden.

  1) de zones waar je wil planten bedek je nu af met karton en een flinke laag compost en laat je liggen tot de lente. Alles wat onder het karton zit sterft af en vergaat. Dit is ineens bemesting voor de bodem.

  Wanneer je de groente gaat planten moet je niet het karton weghalen, dat is allicht al helemaal vergaan. Je kan ook compost laten liggen en gewoon planten alsof het een normale bodem is. Regenwormen zullen die compost wel dieper de grond in trekken door de jaren heen.

  Door karton & compost te leggen heb je wel een ideale omgeving gemaakt voor slakken, dus je kan wel wat meer last hebben van vraat bij je jonge plantjes.

  2) werk met verhoogde bedden: graaf paden uit die lager liggen dan maaiveld en gebruik de grond om je toekomstige groentebedden op te hogen. Zo graaf je het gras onder en gaat zoals in voorbeeld hierboven vergaan. Maar dan moet er wel genoeg opgehoogd worden. Gras kan door een paar cm grond doorgroeien, 10 cm is dan weer veel moeilijker. Als je niet genoeg grond hebt om aan minstens 10 cm te komen, gebruik dan compost om verder op te hogen.

  Ook al zou je genoeg grond hebben om je bedden een stuk op te hogen, start altijd met een cm of 2 compost op de bestaande bodem te leggen. Zo krijg je al direct extra organisch materiaal op de plaats waar het nodig is, namelijk aan de wortels van de planten.

  De paden gaan dienste doen als natuurlijke grachten bij veel neerslag en zorgen dat je plantjes niet al te natte voeten hebben. Om ze toch nog te gebruiken kan je sierschors, verhakseld hout of grind gebruiken (+- 5cm) zodat je niet in modder moet stappen al je de bedden wil onderhouden. Als je niet zo veel last hebt van water, kan je in de paden ook gewoon gras laten groeien.

  Eigenlijk is het de bedoeling om de bodem niet te veel te verstoren en de beestjes in de bodem hun werk te laten doen. En het is ook een pak beter voor je rug.
  Zondag 2 Oktober 2016 om 14:42
 • Marga v. Marga v. Hoi Marion,
  Ik ben begin dit jaar begonnen in een tuin vol gras, heermoes en kruipende boterbloem. En heb een heel stuk als een archeologische site schoon gemaakt, elk worteltje, echt alles er uit gehaald. Omdat het een soort van gebed zonder end is, ben ik minder fanatiek verder gegaan. Het gras heb ik met een centimeter grond er af geschoffeld en in een diepe kuil of op mijn composthoop gedumpt. Alles is 1 spade diep omgespit.
  Nu in het najaar is er in alle bedden geen gras te zien, dus met andere woorden schoffelen en omscheppen is genoeg.
  Als je graspaden houd, heb je meer kans op uitzaaiing, ik zelf heb houtsnippers.
  Raaigras, heermoes en kruipende boterbloemen zijn een heel ander verhaal.
  Zondag 2 Oktober 2016 om 17:47
 • Marion H. Marion H. Dank voor jullie reacties. Ik zit in Maastricht en wil 50m2 houden voor groenten en kruiden. Vette kleigrond hier en dit jaar heel veel slakken. Ik hoor van de anderen dat echt alles is opgevreten door ze. Ik moet even de 3 opties op me in laten werken. Zondag 2 Oktober 2016 om 19:55
 • Kiki B. Kiki B. Het is gewoon een slakkenjaar. Veel regen , weinig vorst etc. Dus vette klei heeft daar niet mee te maken. Slakken bijtijds vangen is wel een handige optie. Maandag 3 Oktober 2016 om 00:06
 • Marion H. Marion H. en wanneer is bijtijds? Maandag 3 Oktober 2016 om 19:56
 • Kiki B. Kiki B. Vanaf nu:-). In ieder geval voordat ze zich steeds verder gaan vermeerderen. Dinsdag 4 Oktober 2016 om 10:43
 • Roos T. Roos T. Ze planten zich helaas in een ontzettend tempo voort.Lees er eens over op internet. Dinsdag 4 Oktober 2016 om 18:10

1 tuinier vindt dit leuk

 • Kiki B. Kiki B. Woensdag 5 Oktober 2016 om 20:54