MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Nicole v.Wij hebben 4 dakplatanen (type mirkovic) in de tuin. Ze staan er nu zo'n 5 jaar en deze maand heeft 1 van de 4 het begeven. Hij lijkt wel dood. Op de dode blaadjes zag ik hele kleine grijs/beige luizen of mijten lopen in diverse maten. Zou dat ook het probleem kunnen zijn?
  Wie weet wat er aan de hand is en wat ik miet doen om de boom misschien nog te kunnen redden??
  Maandag 3 Oktober 2016 om 15:34

11 reacties

 • Nicole v. Nicole v. Ik heb nog meer foto's. Kan ik die ook toevoegen? Maandag 3 Oktober 2016 om 15:38
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Nicole, je kan een map aanmaken en je foto's daar in plaatsen. Je kan ze ook allemaal apart plaatsen op het prikbord. Maak je a.u.b. ook foto's van de beestjes?
  Kijk ook of er kleine gaatjes in de stam te vinden zijn of zichtbare beschadigingen te zien zijn aan de stam of aan de gesteltakken.

  Op zich zouden bladluizen alleen niet voor het afsterven van een plataan moeten kunnen zorgen. Krab de bast van de stam eens wat weg en maak daar dan ook een foto van.

  Kan je ook vertellen op wat de grondsoort is in jouw tuin? Een foto van de standplaats zou ook handig zijn.
  Maandag 3 Oktober 2016 om 16:22
 • Jeannette v. Jeannette v. Redenen voor afsterven zouden o.a. kunnen zijn: droogte, te natte bodem waardoor wortels wegrotten, bodemschimmels, een verstoring in de bodem.

  Wat me opvalt is dat je nog steeds de bamboestok hebt staan die bij de boomkweker is geplaatst. Zijn de bindingen (die zwarte flexibele draad) niet ingegroeid ondertussen? Die bamboestok moet je in ieder geval weghalen. De boom staat er al 5 jaar en zal - als het goed is - voldoende geworteld zijn inmiddels. Het rek in de kroon kan je voorlopig laten zitten, maar ook daarvan moeten ieder jaar de bindingen worden nagekeken op ingroei.

  Maandag 3 Oktober 2016 om 16:23
 • Nicole v. Nicole v. Ik heb een album gemaakt met de foto's due ik tot nu toe heb. De beestjes zijn echt heel klein. Ik probeer er straks nog een paar te maken. Maandag 3 Oktober 2016 om 16:28
 • Jeannette v. Jeannette v. De beestjes zijn op de foto's niet goed zichtbaar, helaas. Maar ik heb nog een paar vragen: wanneer zijn de boompalen erbij geplaatst, voor het planten of na het planten? Hoe diep zitten de eerst boomwortels die je tegenkomt bij de dode boom? En bij de andere bomen? Graaf daarvoor de grond rondom de wortels voorzichtig met de hand weg.

  Verder mis ik een boomspiegel; is met maaien toevallig de boom eens geraakt?
  Wordt het gras vaak bemest? En wanneer?
  Maandag 3 Oktober 2016 om 16:47
 • Nicole v. Nicole v. Ik heb de bast open gekrabbeld en foto's gemaakt en ook meer van de luizen. Ze variëren van 0,5 mm tot 1 mm denk ik. Ook lijken ze van kleur te veranderen. Op blad donkerder en op bast bijna houtskleur, grijs/geel Maandag 3 Oktober 2016 om 17:17
 • Nicole v. Nicole v. De boompalen zijn tegelijk met de bomen geplant. Ook allemaal op dezelfde manier geplant(diepte en grootte van gat e.d.). Met maaien maaien we eromheen en knippen de rest met de hand. Het is ook raar dat er maar 1 van de 4 zo is toch??
  De onderste lagen grond zijn kleiige grond, maar de bovenste 70-100 cm zijn opgehoogd met tuinaarde. Dat was al gebeurd het jaar voordat de bomen geplant werden.
  Maandag 3 Oktober 2016 om 17:24
 • Nicole v. Nicole v. Iemand nog een idee?? Maandag 3 Oktober 2016 om 22:44
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Nicole, op zich is het helemaal niet zo vreemd dat maar 1 van de 4 bomen het loodje heeft gelegd. Als je bv. kijkt hoe het er in een bos aan toe gaat dan zie je daar honderden gezonde bomen staan terwijl er ook altijd een paar zieke of dode tussen staan. Dat is een normaal verschijnsel.

  Een van de dingen waardoor een boom na een aantal jaren het loodje kan leggen zit in het feit dat de bovenste wortels maar 1, op z'n hoogst 2 cm onder de oppervlakte mag zitten. Zitten de wortels dieper, dan veroorzaakt dat op den duur zuurstofgebrek voor de wortels. Die worteldiepte is dus nogal belangrijk.

  Zuurstofgebrek kan ook veroorzaakt worden door een teveel aan water bij de wortels. De aarde om op te hogen, is die alleen opgebracht of door de kleigrond gemengd?
  Dinsdag 4 Oktober 2016 om 10:35
 • Kiki B. Kiki B. Nicole, wat Jeannette al aangaf is op zich juist. Luizen kunnen dit niet veroorzaken. Dus er moet een andere reden zijn. Net als Jeannette heb ik zelf al vaak gezien dat één der bomen die in groep geplant worden afsterven. Wat ik mij eerder afvraag, los van het wortelgestel wat mogelijk aangedaan is door teveel vocht, ophoging, schimmel etc, is of er hier niet sprake is van mineerders of stamboorders. Woensdag 5 Oktober 2016 om 21:26
 • Kiki B. Kiki B. Veel bomen hebben echt een goede boomspiegel nodig, dat wordt helaas nog wel eens veronachtzaamd. Woensdag 5 Oktober 2016 om 21:28