MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Paul D.Ik wil jullie even laten weten dat ik me daarnet heb aangemeld bij MijnTuin omdat dit me een prima omgeving lijkt om ervaringen uit te wisselen. Mijn vriendin en ik hebben sinds vorig jaar een moestuin in een door bomen omzoomd complex en we tuinieren biologisch. De grond is tamelijk zware rivierklei. Thuis hebben we een klein plaatsje met wat struiken en potplanten. De komende tijd hoop ik meer planten aan "Mijn Tuin" toe te kunnen voegen (best een klus met al die planten), wat foto's te tonen en berichten met jullie uit te wisselen. Tot later!
  Maandag 10 Oktober 2016 om 09:38

15 reacties

 • Roos T. Roos T. Welkom Paul .
  Maandag 10 Oktober 2016 om 09:45
 • Paul D. Paul D. Dankjewel Roos. En wat heb jij veel bloeiende planten in je tuin! Het zal wel gewemeld hebben van de vlinders. Maandag 10 Oktober 2016 om 10:00
 • Hubert V. Hubert V. Welkom Paul Maandag 10 Oktober 2016 om 10:32
 • Paul D. Paul D. Dank je Hubert. Meteen een vraagje omdat ik zag dat je donderdag compost op je bedjes deed: hoe maak jij je eigen (neem ik aan) compost? Zelf gebruik ik een compostmolen, maar heb wel wat issues. Maandag 10 Oktober 2016 om 13:13
 • Hubert V. Hubert V. Paul,

  Ik pas de koude composteer methode toe ...
  Ik heb drie compostbakken (2x2m).
  In de 1ste bak wordt alle tuin-, groen-, keukenafval, gazongras, houtkrullen (strooisel uit het kippenhok), mest, onkruid e.d. gestapeld als het zich aanbiedt. Waarbij de verhouding droog - nat materiaal in 't oog wordt gehouden.
  Snoeihout wordt (vers) verhakseld en gedurende een weekje gedrenkt in water en nadien op wachthoop verzameld waarna het regelmatig vochtig gehouden wordt. Dit gaat pas de compostbak in het jaar nadien. Als ik veel aanvoer heb (v/d geburen) wordt dit verhakseld en als bodembedekking gebruikt tussen de bessenstruiken en onder de heesters.
  Bladeren worden ook een tijdje apart gehouden omwille v/d looistoffen (samenklitten).
  De inhoud van de compostbak wordt minsten 2x gekeerd naar bak 2 en 3.
  Bij aanhoudende regen worden de compostbakken afgedekt met zwarte plastic of bitumen golfplaten om verrotting en uitspoeling van voedingsstoffen tegen te gaan. Lucht en vochtigheid spelen namelijk een grote rol.
  En wat met de onkruidzaden wordt er al eens geopperd. De kunst is om het onkruid 'zoveel mogelijk' te wieden vóór de zaadvorming.
  Wat op de vrijgekomen percelen komt is dus ongezeefde ruwe compost.
  Maandag 10 Oktober 2016 om 18:44
 • Paul D. Paul D. Dankjewel voor de heldere uitleg. Ik maak er uit op dat je al een ervaren composteerder bent. Zelf heb ik niet te maken met snoeihout en bladeren van mijn tuin, maar ik vind het interessant hoe je daar mee om gaat. Bedoel je met droog materiaal met name de houtkrullen en gedroogde bladeren? Zelf verzamelde ik in de vorige herfst boombladeren en de uitwerking ervan op de kwaliteit van mijn compost is erg goed gebleken. Als droog materiaal gebruik ik nu zelf hennepvezel (uit de dierenhandel, geperste verpakking) nadat houtkrullen mijn compost te zuur leken te maken. Tegenwoordig heb ik naast mijn compostmolen een gazen korf waarin ik om en om lagen groente- en fruitafval en stro stapel met het doel dit daarna nog een tijdje in de compostmolen te laten verblijven. Tot nu toe heb ik de compost uit de molen eveneens ruw op bedjes gebracht met goed resultaat. Gebruik jij geen aanvullingen in de compostbakken zoals algenkalk, beendermeel etc.? Ik sta overigens open voor suggesties om mijn composteermethode te verbeteren. Maandag 10 Oktober 2016 om 21:24
 • Roos T. Roos T. Hier wordt alle afval op hopen gegooid ook grasmengsel met wat kalk er bij .We hebben meerdere hopen omdat we veel eiken en andere bomen hebben dus veel blad en gehakselde eikels ,maar ook veel grasmaaisel en tuinafval.van de borders .Als er een hoop klaar is gebruiken we dat elk voorjaar op de borders . Donderdag 13 Oktober 2016 om 19:00
 • Paul D. Paul D. Ik heb van anderen begrepen dat eikenblad niet zo geschikt is om te composteren vanwege looizuur. Heft de kalk dat probleem op? Donderdag 13 Oktober 2016 om 19:53
 • Yvonne V. Yvonne V. Dag Paul, ik lees dat je een compostmolen heb en ben benieuwd naar je ervaringen. Hoe snel gaat het composteren. Geeft zo’n ding mooie compost etc? Overweeg zelf er een te kopen, vandaar, groetjes Yvonne Dinsdag 3 September 2019 om 19:14
 • Roos T. Roos T. Wij malen blad en takken eerst in verhakselaar ‘Wij mengen het met ons vele gras afval .Hopen worden regelmatig gekeerd en zijn na 2 tot 3 jaar bruikbaar gebruiken ook wat kalk in de hopen ..Wij hebbeb heel veel eikenblad omdat we hier veel grote oude bomen hebben staan.Dit was vroeger een wild bosgebied dat later bouwgrond werd.Het heet hier ook Kapellenbos . Woensdag 4 September 2019 om 12:26
 • Paul D. Paul D. Hoi Yvonne, mijn bericht over mijn compostmolen is alweer wat jaartjes oud en mijn praktijk met de compost is inmiddels wel wat veranderd.

  Ik maak er nog wel wat compost in, maar het leeuwendeel van het groente- en fruitafval gaat nu niet meer in de molen. Ik vind het een nadeel bij de molen dat de compost vormt tot balletjes, een soort stevige, compacte reuze-konijnenkeutels (enkele cm. doorsnede), die ik bij het 'oogsten er van weer kapot moet breken, omdat de rijpe compost (binnenin is het vaak nog te vochtig ook) anders niet goed te verdelen is.

  Ook valt het niet mee om de vochtigheidsgraad goed te beheersen, aangezien het om een relatief klein volume gaat. Het kan wel, en ik heb het een aantal jaren gedaan, maar het vraagt veel aandacht en je kan er niet zo veel in kwijt. Bij een geringe hoeveelheid plantenafval is het een prima ding, maar ik heb een tuin van 300 m2 en dan schiet het tekort voor de grote hoeveelheid plantenafval.

  Het lastigst vond ik overigens de keuze van 'bruin' materiaal (zoals je waarschijnlijk wel weet dien je groen (groente- en fruitafval) te mixen met bruin (takjes, stro ed.) spul om het composteringsproces goed te laten verlopen. Ik heb, zoals gezegd in een eerder bericht, verschillende materialen geprobeerd, zoals hennepvezel (ging vrij goed, maar is duur), houtkrullen (niet geslaagd), kleine, dunne takjes (werkt wel), maar het beste lijkt me toch om half verteerde (uitgezeefde) houtvlokken die ontstaan bij verhakselen te gebruiken. Ik doe dit nu ook op mijn huidige composthopen en dat werkt heel goed. Op ons moestuincomplex wordt regelmatig wat gestort van deze houtvlokken en ik zeef deze met fijn kippengaas, zo houd ik de grote vlokken over voor mijn paadjes en het fijne half verteerde spul dat door het gaas komt is ideaal voor in de compost, dat in de grote hopen daarmee makkelijk gaat broeien en dat is wat je wilt!

  Het composteren gaat vrij snel, maar je moet we investeren in het op peil houden van het juiste vochtniveau, regelmatig (minstens om de dag) de molen draaien en dus goed bruin materiaal gebruiken. De compost die je er van krijgt is goed te gebruiken wanneer je deze mixt met bijvoorbeeld cocospeat, hetgeen ik deed om wat meer te krijgen en de relatief verse compost niet te sterk te laten zijn voor de plantjes, want die binnenkant van de ballen levert wat 'scherpere' compost omdat die wat te nat is gebleven en daardoor minder ideaal is verteerd (meer anaeroob, dus ook met een wat mindere geur).

  Ik kan het ding aanbevelen als je weinig ruimte hebt voor een hoop en niet te veel afval hebt en je aan goed bruin materiaal kunt komen. Doordat het om een klein volume gaat zal het niet gaan broeien in de molen daarvoor heb je meer nodig, eerder richting 1m3..

  Hopelijk ben je geholpen met deze informatie, succes met je keuze voor een composteringsmethode.
  Woensdag 4 September 2019 om 13:52
 • Paul D. Paul D. Hoi Roos, leuk dat je je reactie begint met iets over het vermalen.

  Zelf had ik ook overwogen iets met een hakselaar te gaan doen, maar aangezien ik mijn stroom moet betrekken uit mijn off-grid installatie (zonnepaneel, accu's en omvormer) ben ik beperkt in het vermogen dat ik er op kan aansluiten. Ik heb de installatie aangelegd zodat ik met een elektrische pomp kan sproeien, want ik wil absoluut geen verbrandingsmotor gebruiken. Een hakselaar gebruikt eenvoudigweg teveel stroom.
  Nadat ik ervaringen tegenkwam van mensen die iets dergelijks probeerden met hun groenafval, want daarvoor wilde ik de hakselaar gebruiken, begreep ik dat dit 'natte' groenafval' niet goed te verwerken is met een dergelijk apparaat omdat deze dan vastloopt.

  De reden dat ik mijn groenafval ook wil verkleinen is dat ik heb gemerkt dat het composteringsproces vele malen sneller verloopt wanneer het afval verkleind is tot stukjes van max. ca. 10 cm.
  Mijn oplossing was om met een grastrimmer het groen in een flinke speciekuip in stukjes te snijden en dat werkte zeker wel, maar het nadeel daarvan is dat de grastrimmer zwaar wordt belast en niet goed gekoeld kan worden in zo'n berg spul. Ook breekt de snijdraad regelmatig (sowieso een nadeel van deze apparaten) en daarmee komt er weer plastic in het milieu (je tuin). Uiteindelijk is het ding doorgebrand en dat was maar goed ook, want daardoor ben ik uitgeweken naar een elektrische heggenschaar die ik al had en daarmee gaat het klein maken in de kuip prima. Ook takjes van bomen en heggen kan ik op die manier als bruin materiaal (zie ook het bericht hierboven over de houtvlokken) klein maken en dit bevalt uitstekend.

  Toch blijft mijn vraag wel: hoe goed verteert het eikenblad nu in de praktijk?
  Woensdag 4 September 2019 om 14:11
 • Yvonne V. Yvonne V. Dag Paul, dank voor je uitgebreide reactie. Het is toch wel een heel gedoe. Toch nog een vraag: als je aan alle eisen kunt voldoen, hoe lang duurt het composteerproces dan? Donderdag 5 September 2019 om 10:18
 • Paul D. Paul D. Als je alles goed doet, kan je al in een maand of 3 bruikbare compost hebben. Donderdag 5 September 2019 om 13:22
 • Roos T. Roos T. Dat is niet mijn ervaring hier .Wij vemalen kruiwagens vol eikels eerst en dat mengen we met de rest van gras en bladafval .We hebben hier meerdere hopen liggen en die worden eenmaal per jaar gedraaid .Als ze klaar zijn gaan ze op de borders in het voorjaar voor alles uitloopt. Zondag 8 September 2019 om 12:26

3 tuiniers vinden dit leuk