MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Danielle V.

 • Danielle V.Ik zit met een gazon gras probleempje: sinds 2 weken hebben we de sleutel van ons nieuwe huis. Het gras was gemaaid, verder niets meer aangedaan. Nu wordt het (al?) geel... Het is erg droog laatste tijd.
  Wat kan ik er nu nog aan doen? Water sproeien? Verticuteren en/of beluchten, benesten, bekalken.. Wat kan nu het beste gedaan worden om het de winter door te laten komen zodat er in het voirjaar een mooie groene grasmat ligt?
  Er staat ook veel onkruid in, vooral paardenbloemen. Ik dacht aan uitsteken, maar dan hou ik weinig gras over.
  Wie weet raad? Ik mis een berg tuinervaring merk ik :)
  Vrijdag 14 Oktober 2016 om 18:47

5 reacties

 • Maarten B. Maarten B. Het gras groeit niet zo mooi meer met de kouw en droogte. Maar het niet of op de hoogste stand. En bekalken is ook wel goed voor de grond en het voorjaar Vrijdag 14 Oktober 2016 om 18:52
 • Maarten W. Maarten W. Het heeft vooral te maken met de droogte. In België heeft het ook al een paar maand niet deftig geregend en het ziet er nu ook heel geel uit. Zodra het wat gaat regenen, gaat het gras zich snel herstellen. Je moet niet speciaal water gaan geven, het zal allicht toch snel gaan regenen (hoop ik).

  Als je het onkruid er uit wil, doe dan vooral verder met uitsteken. Als er teveel kale plekken komen kan je ineens bijzaaien. Nu is de ideale tijd van het jaar om bij te zaaien nu de grond nog warm is.

  Langs de andere kant kan je het ook laten groeien en als waardmeter voor de kwaliteit van de grond laten dienen. Paardenbloemen doen het vooral goed op bodem waar de toplaag ofwel arm of niet de goede combinatie van meststoffen heeft of waar de bodem gecompeteerd is. Met hun diepe penwortels kunnen paardenbloemen door gecompacteerde grond gaan en ontbrekende voedingsstoffen van dieper halen.

  Enkel en alleen als je echt een super strakke gazon wil zonder mos (eigenlijk een utopie) zou ik niet verticuteren. Laat dat mos maar groeien, een deftig stuk gazon met mos absorbeert meer fijn stof dan een gemiddelde boom.

  Beluchten (met een riek of woelvork gazon doorprikken en grond even opluchten) kan je wel doen, zo krijgt de bodem meer zuurstof en kan je verharde grond (waar vooral onkruiden en mos op groeien) iets grasvriendelijker maken.

  Wat ik elk jaar doe is eerst een laagje compost uitstrooien en daar beluchten. De compost valt dan deels in de de gemaakte gaten en maken de bodem luchtiger. Maar veel blijft wel liggen en maken wel dat over gras lopen bij vochtig weer zeker vuile voeten gaat geven omdat er altijd compostdeeltjes aan de zool blijft plakken. Na een tijd is de compost echter ingewerkt in de toplaag en heb je dit niet meer.

  Diehards gaan zeggen dat je niet mag bekalken zonder bodemonderzoek of enkel gebaseerd op pH meting van de bodem. In de theorie is dat ook zo maar bodemonderzoek kost al snel 80€ of meer.

  Kalk blijft belangrijk voor gras en om verdichting van de bodem tegen te gaan. Dus als +- 80€ voor bodemonderzoek (bemestingsplan voor 3 jaar inclusief) teveel van het goede is, kan je ook zo kalk geven volgens de voorschriften op de verpakking. Maar dan is de uitkomst onzeker.

  Maar mijn advies is om toch eenmalig een onderzoek te laten doen, dan weet je tenminste waar je aan toe bent met de bodem. Ik kan niet zo direct op de naam komen van labo in Nederland dat aan te raden is, allicht zijn er andere gebruikers die hier advies over kunnen geven.
  Vrijdag 14 Oktober 2016 om 19:11
 • Roos T. Roos T. Kalk geven als het niet nodig is onzin,Je verhoogt onnodig de PH. Er bestaan ook middelen (althans ik heb ze ooit gezien)waar je zelf een indicatie krijgt.Een echt bodem onderzoek doet veel meer dan alleen de PH bepalen.je krijgt een uitgebreid onderzoek naar de totale toestand van de bodem.Ik ben blij dat ik dat geld er aan heb uitgegegeven. Vrijdag 14 Oktober 2016 om 19:53
 • Danielle V. Danielle V. Dank je wel voor je uitgebreide antwoord! In eerste instantie paardenbloemen uitsteken, de gaten zaaien en gaatjes prikken. Super! Vrijdag 14 Oktober 2016 om 20:09
 • Honoré V. Honoré V. Dank voor deskundige uitleg Grt Honoré Zaterdag 15 Oktober 2016 om 10:20

1 tuinier vindt dit leuk