MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Peter I.

 • Peter I.Geïnspireerd door Frank Anrijs (http://blog.natuurlijkemoestuin.be/ en http://natuurlijkemoestuin.be/ ) ben ik verleden jaar gestopt met spitten en frezen in de moestuin.
  Ook heb ik mij verdiept in het ecologisch tuinieren en de permacultuur.
  Nu al zijn de positieve resultaten van het niet spitten goed te zien: nauwelijks onkruid en de bovenste laag kleigrond (Noordoostpolder) is poreus geworden en veel makkelijker te bewerken.
  Van groot belang is dat organisch materiaal aan de bodem wordt toegevoegd (mulchen).
  Binnen de volkstuinvereniging hebben wij een "ecologische groep" gevormd van 6 personen.
  Aanvankelijk werden wij zeer argwanend bekeken en gevolgd maar nu is van heel veel anderen de belangstelling gewekt en krijgen wij regelmatig vragen.
  Bij de ervaren volkstuinders is heel veel kennis aanwezig waarvan wij graag willen leren maar van hun kennis over bestrijdingsmiddelen willen wij niets weten.
  Het zal een lange weg te gaan zijn maar de traditionele tuinders en de ecologische tuinders zullen elkaar uiteindelijk vinden.
  Vrijdag 21 Oktober 2016 om 22:10

5 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Peter,

  Goed initiatief!
  Heb er redelijk wat over gelezen en ook wat wetenschappelijke studies opgezocht over het onderwerp.

  Zelf doe ik het niet (of zo weinig mogelijk) om het netwerk dat de goede schimmels hebben uitgebouwd niet te verstoren en de bacteriën op de juist plaats te houden. Alsook om de verschillende grondlagen op de juiste plaats te houden.

  Maar voor landbouwers is het nog belangrijker om het ploegen en onderwerken van gewasresten te vermijden. Bodemverdichting en erosie zijn beide grote problemen voor de landbouwsector en veelvuldig ploegen werkt beide in de hand.

  Sam Goris moet dringend een nieuw liedje schrijven, namelijk 'Laat die maisstoppels maar staan' :) En voor de noorderburen die het in Keulen horen donderen nu: https://www.youtube.com/watch?...

  Ik dacht nog links bij te hebben gehouden over die artikels maar kan ze niet direct terug vinden. Echter 2 minuten googlen en je kan al een hoop vinden. Mensen die sceptisch zijn mogen onderstaande links even bekijken:
  http://www.handboekbodemenbeme...
  http://www.kennisakker.nl/kenn...
  https://www.boerenbond.be/kenn...
  https://www.nrc.nl/nieuws/2015...
  http://www.nemokennislink.nl/p...
  http://www.milieurapport.be/nl...
  Zaterdag 22 Oktober 2016 om 15:33
 • Peter I. Peter I. Hoi Maarten,

  Bedankt voor jouw reactie.
  Ook de artikelen waarnaar de links verwijzen bevestigen de visie dat het kijken naar de werkwijze van de natuur de juiste manier van werken is.
  Het maakt het werk in de tuin ook nog eens plezieriger want spitten en frezen zijn niemands hobby.
  Ook bespaart het tijd.
  Sinds kort ben ik lid van www.velt.be en heb ik onder andere het "Handboek ecologisch tuinieren" aangeschaft.
  Ik ben zaden aan het winnen en verzamelen.
  Onlangs ben ik met een kennis van mij op een slecht onderhouden graslandje een nieuwe ecologische tuin gestart op ongeveer 700 m2 en dat doen wij volgens de speciale handleiding die Frank Anrijs daarvoor heeft geschreven.
  Zaterdag 22 Oktober 2016 om 21:35
 • Wilma G. Wilma G. Een intensief bouwplan is niet aan te bevelen, organische stoffen/goed bodemleven is het belangrijkst. Niet kerende grondbewerking is in opkomst in de landbouw. Groenbemesters zaaien, stro hakselen en niet afvoeren helpt allemaal. Maar met de vaak grote machines op het land zie je verdichting, ploegen moet sowieso niet te diep. Sporen op je land dien je zoveel mogelijk te vermijden.
  Er zijn al heel wat landbouwers die dit inzien en vooral dat je goed voor de grond moet zorgen. En de opmars van de laatste 25 jaar dat machines/ karren steeds groter worden is niet goed. Slecht voor de grond en slecht voor de portemonnee.
  Wij hebben al jaren een moestuin die nooit gespit wordt.
  Maandag 24 Oktober 2016 om 09:05
 • Maarten W. Maarten W. Dag Peter,

  Heb zelf ook een hoop boeken van Velt (en ben lid), dus je gaat veel leesplezier hebben.
  Zelf kan ik je ook volgende boek aanraden: Phil Nauta - Bodem in balans

  Een makkelijk leesbaar boek over alles wat in de bodem gebeurt plus hoe je de bodem zo optimaal mogelijk kan verzorgen. Hij heeft ook een hoop YouTube filmpjes en een online academie waar je je voor kan inschrijven.

  Maandag 24 Oktober 2016 om 12:21
 • Peter I. Peter I. Inderdaad Wilma. Er is veel gaande in het alternatieve circuit en ook de traditionele landbouwers en moestuinders krijgen steeds meer belangstelling daarvoor. De niet kerende grondbewerking krijgt steeds meer aanhang bij de landbouwers omdat de bodemgesteldheid achteruit gehold is.
  Ik zal het boek dat Maarten mij aanraadt bestellen.
  Maandag 24 Oktober 2016 om 21:13

7 tuiniers vinden dit leuk