MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Danny V.Hallo collega tuiniers,
  Ik hou er nogal van om onze grasperken goed te onderhouden "the Englich way" :-)

  Ik heb pas nieuwe grasmatten laten leggen (voorjaar)
  bemesting bij aanleg uitgevoerd en najaarsbemesting gegeven. (DCM organische meststofà
  Tijdens het groeiseizoen heb ik ook met nematoden een kuur gedaan tegen emelten en engerlingen. (ecostyle)
  Ondertussen heb ik in mei ook gespoten tegen schimmel (chipco green van bayer)

  Het gazon heeft er goed (frisgroen) uitgezien tot vorige maand toen het kouder werd.

  Nu merk ik tussen de groene grassprieten gele grassprieten. (zie foto in bijlage)

  Mijn vraag is nu : Is dit normaal tijdens herfst en winterperiode ?
  Wat kan ik eventueel nog doen om dit te voorkomen?
  Dinsdag 8 November 2016 om 14:04

49 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Even een paar vraagjes: wat versta je onder de English Way? Had je last van Engerlingen of Emelten? Had je last van schimmels?
  Dinsdag 8 November 2016 om 20:49
 • Danny V. Danny V. Goede avond Kiki,

  English Way : ik bedoel dat ik erg veel zorg aan ons gazon besteed. Er komt oa zelfs een kooimaaier aan te pas...
  Engerlingen en emelten waren massaal aanwezig in het voorjaar toen de oude grasmat werd verwijderd, vandaar dat ik ze heb bestreden met nematoden.
  Rooddraad was in de zomermaanden aanwezig, vandaar de behandeling met DCM chipco green.
  Misschien ligt de lat te hoog... en moet ik aanvaarden dat in de herfst/winter-maanden het "puur groene" niet kan gerealiseerd worden in het gazon....
  Dinsdag 8 November 2016 om 21:47
 • Roos T. Roos T. In de herfst kan je idd meer last krijgen van schimmels en gebrek aan stikstof kan wat rooddraad geven,teveel stikstof kans op Fusarium. Ik zie niets verontrustends in je gras.Het wordt kouder en de groei gaat wat stagneren. Als je dit jaar al behandelingen tegen emelten en engerlingen hebt gedaan lijkt me dat ze wel weg zijn.Kijk eerst een onder je mat op meerdere plaatsen.In de herfst gaat je gras ook wat in rust.
  Woensdag 9 November 2016 om 11:37
 • Danny V. Danny V. dankjewel Roos, we wachten dan het voorjaar af en hopen op "groen groen" :-)
  Woensdag 9 November 2016 om 13:27
 • Roos T. Roos T. In Maart begin ik met mesten.
  Woensdag 9 November 2016 om 14:24
 • Pascal G. Pascal G. Dag Danny. Op pas aangelegde matten gooi je de eerste weken beter geen meststoffen.Het dode gras zou ik er in het voorjaar uit - verticuteren vooraleer er voedsel op gestrooid wordt (tussen zaaien lijkt me niet nodig). Controleer ook de messen van uw maaier eens. Op de foto lijkt dit eerder afgekapt dan afgesneden? Hoe is de ondergrond onder uw grasmatten? Voor wij destijds onze matten uitrolden hebben wij eerst een massa turf in de grond verwerkt en daar dragen wij nu nog altijd de vruchten van. Het enige wat je rond deze tijd van het jaar voor uw gras kunt doen is:
  - Eventueel beginnend mos uitharken.
  - Kalk strooien.
  - Niet meer maaien. Voor de winter mag het gras wat langer staan.

  Hopelijk ben je hiermee al een stapje vooruit.
  Woensdag 9 November 2016 om 19:50
 • Danny V. Danny V. Hej pascal,
  Dank voor de info, ik houd rekening met je advies, kalk heb ik vorige maand gestrooid en... inderdaad, voor de eerste maaibeurt in het voorjaar worden de messen terug geslepen.
  Ondergrond is ok met een ph van 6,5 - 7, goed doorlatend en elk jaar volgt wel een kalkgift.
  Nogmaals dank en beste groeten
  Danny
  Woensdag 9 November 2016 om 20:13
 • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan. Succes ermee.
  Woensdag 9 November 2016 om 21:34
 • Kiki B. Kiki B. Tja, ik snap dit advies niet helemaal... eerst turf geven en vervolgens weer kalk?? Kalk geef je pas in uiterste noodzaak, want het verarmt het bodemleven. Met een Ph van 6,5 tot 7 is het not done om een kalkgift te geven. Gewoon even niet zo ingewikkeld doen. Zie mijn eerdere adviezen.
  Woensdag 9 November 2016 om 23:52
 • Kiki B. Kiki B. Wellicht kan je mijn eerdere adviezen terug vinden via de zoekmachine.
  Woensdag 9 November 2016 om 23:57
 • Danny V. Danny V. Idd Kiki, de ph waarde van mijn gazongrond is ok, maar om die op peil te houden (cfr zure regen ed) doe ik jaarlijks een lichte kalkgift, turf wat mi zuurmakend is gebruik ik niet op (mijn) gazon.
  Aan allen dank voor de goede raad en....Geniet nog van het (toch wel prachtige) herfstseizoen !
  Donderdag 10 November 2016 om 09:16
 • Roos T. Roos T. Volledig overbodig om te kalken zonder dat het nodig is en zeker niet goed voor het bodemleven.
  Donderdag 10 November 2016 om 10:10
 • Pascal G. Pascal G. Ik geloof dat wel Kiki, Ik geef juist weer hoe het bij mij al jaren goed werkt.
  Donderdag 10 November 2016 om 20:45
 • Roos T. Roos T. Ik begon met een PH van 3,3 op een terrein van 2,5 hekt.Heb de eerste jaren gekalkt en na paar jaar was de PH te hoog geworden 7,5 .Ben toen gestopt en heb het dit jaar weer nagemeten en zit nu op 6,2 .Goed voor onze zandgrond.
  Vrijdag 11 November 2016 om 09:12
 • Pascal G. Pascal G. Amai, Roos. Dat heb ik nu nog nooit gemeten of laten meten. Maar 'k moet zeggen dat ik op het vlak van groeien en bloeien bij gras en planten ook nog geen noemenswaardige problemen gekend heb. En zolang het zo goed gaat,......
  Vrijdag 11 November 2016 om 10:56
 • Kiki B. Kiki B. Pascal, het is makkelijker om het ph door onnodige bekalkingsadviezen omhoog te jagen, dan dat je de zuurgraad weer terug naar beneden kan bijstellen. Dan is het vaak al te laat. Verder hangt alles ook samen met de grondsoort waarop je tuiniert. Je geeft nu in het bovenstaande adviezen die niet voor iedere tuin geschikt zijn. Daar zou de onervaren tuinier wellicht juist de verkeerde handelingen mee uitvoeren. Wat bij jou , ogenschijnlijk nu nog, goed werkt zou in andermans tuin geheel verkeerd kunnen uitpakken.
  Zaterdag 12 November 2016 om 22:43
 • Pascal G. Pascal G. Ja, dat is natuurlijk mogelijk. Er werd mij altijd aangeleerd dat ge door gebruik van voedingstoffen in het voor - en najaar de zuurtegraad de hoogte injaagt en dat ge deze in de wintermaanden terug dient te verlagen door te kalken, bovendien zou het de mosgroei afremmen. Ik sta wel altijd open voor andere theorieën. 'k moet wel zeggen en 'k heb hier in de streek toch al een paar tuinen aangelegd dat het inmengen van de grote hoeveelheid turf een gigantisch verschil maakt.
  Zondag 13 November 2016 om 11:03
 • Kiki B. Kiki B. Op zich is dat niet zo gek, want gras groeit juist prima op wat zure grond. De verwarring ontstaat dat men denkt dat kalk nodig is om mos weg te krijgen. Mos is echter een symptoom van dichtgeslagen grond met weinig zuurstof. Door zuurstof in de grond te brengen, niet te kort maaien en goede bemesting zal mos van zelf minder worden.
  Zondag 13 November 2016 om 15:23
 • Pascal G. Pascal G. Van mos hebben we niet veel last. Het beetje welke hier en daar aan de kanten ontstaat harken we er uit in het beginstadium. Dat is veel ellende gespaard in het voorjaar. Binnen 4 a 5 maanden zien we ze terug, Kiki. De klassieke mosvraag :)
  Zondag 13 November 2016 om 16:36
 • Roos T. Roos T. Wie zegt in hemelsnaam dat je de zuurgraad omhoog gaat door bemesten.Dan zou je een te te lage PH dus makkelijk verhogen door mesten.Er wordt toch veel onzin verteld.Mos ontstaat ook op dichtgeslagen grond en op schaduwplekken.Verticuteren belucht de grond ook niet zoals men altijd zegt,dat gebruik je om dood materiaal zoals mos er wat uit te krabben.
  Zondag 13 November 2016 om 20:21
 • Roos T. Roos T. Beluchten doe je met een machine met holle pennen die dus grond pijpjes omhoog haalt,zodat je de rest niet verdicht zoals je met volle pennen wel doet.
  Zondag 13 November 2016 om 20:34
 • Pascal G. Pascal G. Of om dood gras er uit te halen.
  Zondag 13 November 2016 om 20:35
 • Pascal G. Pascal G. Ik ga jouw theorie zeker niet tegenspreken Roos maar zowat elk tuincentrum raad de mensen aan om in de wintermaanden preventief te kalken tegen mos.Waar halen die dat dan? Bestaat er dan geen uniform systeem zonder dat de mensen moeten beginnen met de zuurtegraden van hun grond te meten? En op welke afstand moet je dan gaan meten? Ik kan me dan niet voorstellen dat je op iedere plaats in je tuin dezelfde waarden meet?
  Zondag 13 November 2016 om 21:07
 • Kiki B. Kiki B. Natuurlijk raden tuincentra bekalking aan, dat zou ik ook doen als ik er broodnodig commerciële handel uit moest halen...;-) Daar wordt dik aan verdiend. Nog los van het feit dat de kennis van de doorsnee tuincentrumverkoper bijzonder laag is. En nee, Pascal, er bestaat geen uniform systeem om de grond te verbeteren, want iedere grond is anders. Meten is weten. Wanneer je dat zelf niet kan zijn daar instanties voor, die de grond voor je kunnen onderzoeken.
  Zondag 13 November 2016 om 21:46
 • Pascal G. Pascal G. Er worden zo van die metertjes verkocht met een pen om in de grond te steken. Zijn deze dan betrouwbaar?
  Zondag 13 November 2016 om 22:07
 • Kiki B. Kiki B. Die metertjes meten meestal alleen de Ph waarde. Dat zegt nog niet genoeg over de voedingswaarde en samenstelling van jouw grond. Het beste kan je een onafhankelijk bodemonderzoek laten doen. Dan heb je een goed uitgangspunt. Meestal wordenhier ook goede bemestingsadviezen bij gegeven.
  Maandag 14 November 2016 om 14:37
 • Roos T. Roos T. Pascal .Ik heb het onderzoek laten doen bij de Plantenkundige dienst van Belgie.Je hoort dan wat voor grondsoort je hebt ,hoe het humusgehalte is en de aanwezige voedingselementen en de zuurgraad.Het was hier heel arm en de PH was 3,3 zeer laag dus . Weet niet meer wat ik betaald heb toen.
  Maandag 14 November 2016 om 16:01
 • Pascal G. Pascal G. Hadden jullie dan bepaalde problemen met planten opdat jullie dit lieten doen of gewoon preventief ?
  Maandag 14 November 2016 om 18:45
 • Kiki B. Kiki B. Neen. Maar mogelijk wilden we niet rommelen.
  Maandag 14 November 2016 om 22:02
 • Kiki B. Kiki B. Wat je nu doet is lukraak kalk strooien zonder dat je weet waarom je dit doet. Zoals zo velen hier dit doen. Dat is jammer. Maar punt is al gemaakt denk ik.
  Maandag 14 November 2016 om 22:05
 • Kiki B. Kiki B. Zou je adviseren om eens iets meer uit te zoeken bijv. via Google bodemonderzoek.
  Maandag 14 November 2016 om 22:14
 • Roos T. Roos T. Pascal ik ben eel blij dat ik dat gedaan heb hier.Ik had een heel lage PH iets van 3,3 en de voedingstoestand was heel slecht,Niet gek wan dit was heel arme zandgrond een dennenbos met gelukkig ook oude eiken en paar grote beuken.
  Dinsdag 15 November 2016 om 20:51
 • Pascal G. Pascal G. 'k heb dat eens opgezocht Kiki. Zoals ik reeds zei heb ik hier geen problemen maar 'k ga jullie advies opvolgen, al was het maar uit nieuwsgierigheid :)
  Roos, in mijn eerste huis had ik ook zulke grond maar 'k was toen in mindere mate met tuinieren bezig. Zelfs een stokroos kon ik daar niet laten bloemen (en zeggen dat de meeste sites schrijven dat deze op het in iedere grond goed doet).Heb je dat dennenbos toen laten staan?
  Dinsdag 15 November 2016 om 21:06
 • Roos T. Roos T. Een gedeelte wild bos is er nog ,maar we hebben het open gemaakt ,waren veel jonge uitgezaaide dennen en bospest.De mooie oude bomen zijn behouden .prachtige beuken en oude eiken staan er nog in het nu aangelegde stuk.
  Woensdag 16 November 2016 om 12:11
 • Roos T. Roos T. Kijk maar op mijn foto,s dan zie je een beetje hoe het geworden is.
  Woensdag 16 November 2016 om 12:16
 • Roos T. Roos T. Heb net je foto,s bekeken .Mooie tuin.
  Woensdag 16 November 2016 om 12:22
 • Pascal G. Pascal G. 'k heb jouw foto's bekeken Roos. Prachtig. Dat is geen tuin maar een park. :)
  Onderhouden jullie dit allemaal zelf? Onze 250 vierkante meter is daartegen maar heel bescheiden.
  Woensdag 16 November 2016 om 20:12
 • Roos T. Roos T. Pascal.Ik heb er hulp bij pascal van mannen met prepensioen zoals dat hier heet.Al het blad en dat is heel veel hier neem ik op met mijn grasmachine en op hopen gegooid en gemengd net met afgemaaid gras en tuinafval.We maken er compost van en met paar jaar gebruiken we dat weer .
  Zondag 20 November 2016 om 18:18
 • Pascal G. Pascal G. Met zo een grote tuin moet je waarschijnlijk wel een veel grotere bak maken dan de compostvaten welke in de handel verkrijgbaar zijn?
  Maandag 21 November 2016 om 18:50
 • Kiki B. Kiki B. Pascal, ook in een kleinere tuin kan je prima een compostbak maken. Dat werkt vaak veel beter dan compostvaten. Een vak van 1 x 1 x 1 m voldoet prima.
  Maandag 21 November 2016 om 21:12
 • Pascal G. Pascal G. Dat weet ik wel maar 'k heb geen plaats meer :)
  Maandag 21 November 2016 om 21:28
 • Roos T. Roos T. Pascal wij maken hopen die paar maal gedraaid worden en we gbruiken wat oude compost erbij als starter.
  Dinsdag 22 November 2016 om 11:54
 • Pascal G. Pascal G. Vroeger had ik zo een Compostvat van Ivago.
  Dergelijke plastieken bakken gaan natuurlijk maar enkele jaren mee. Dat is een goede methode Roos. Met grote hoeveelheden kan je natuurlijk niet met een bak werken.

  Dinsdag 22 November 2016 om 18:49
 • Mia V. Mia V. kan je niet zien als je grond te zuur is aan de onkruidgroei...vb klaver die verschijnt?
  Dinsdag 22 November 2016 om 21:14
 • Roos T. Roos T. Ik heb nu ook wel klaver hoewel PH goed is ,maar af en toe,niet veel netuurlijk.Er bestond vroeger iets tegen klaver.maar weet niet of het er nog is.
  Donderdag 1 December 2016 om 20:20
 • Kiki B. Kiki B. Flinke stikstof bemesting geven, plaatselijk waar de klaver staat. Heb ik hier al een keer over geschreven.
  Vrijdag 2 December 2016 om 13:35
 • Roos T. Roos T. Ja Kiki ik heb het gelezen toen ,en zal het proberen als ik klaver zie.
  Zaterdag 3 December 2016 om 11:00
 • Roos T. Roos T. Je moet wel oppassen dat het gras niet verbrandt met hoge stikstof gift.Is mij wel eens overkomen.
  Maandag 5 December 2016 om 14:26
 • Kiki B. Kiki B. In dit geval strooi je alleen extra stikstof waar de klaver staat. Bemesten van gras doe je altijd op droog vlak voordat het flink gaat regenen. Of anders beregenen.
  Maandag 5 December 2016 om 17:56