MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Jean Claude J.Hallo,
  Ik heb moestuinbakken gemaakt, en ik zoek degelijke materiaal om overkappingen te maken. De bedoeling is dat ik beschut zou kunnen telen tijdens de koudere maanden, en dat ik ook vogelnetten en insectengaas kan erover spannen tijdens de warmere maanden.
  Zoals te zien is (hoop ik) op de foto heb ik pvc-buizen en plastic gebruikt voor het beschut telen. Dit zijn 20 mm diameter buizen met een lengte van 3 m die normaal gebruikt worden voor elektrische kabel in te trekken. Die buizen zijn relatief flexibel maar kraken wel regelmatig als ze geplooid worden, wat natuurlijk moet over de overkapping te maken. Daardoor kan ik ze niet mooi plooien zodanig dat de overkapping volledig dicht is. De groene 10 mm buizen zijn voor plastic niet sterk genoeg, voor netten en gaas heb ik nog niet geprobeerd.
  Ik heb langs de weg langs de weg betere en mooiere structuren gemaakt met vooraf geplooide buizen gezien, maar nergens gevonden waar ik die kon kopen.
  Is er iemand die mij zouden kunnen helpen ? Ik woon in Oostende, en in de tuincentra die ik regelmatig bezoek heb ik tot nu toe iets gevonden.
  Daar steeds meer mensen moestuinbakken gebruiken zou ideeën daaromtrent uitwisselen een goede topic kunnen zijn.
  JC
  Woensdag 23 November 2016 om 11:18

10 reacties

 • Hubert V. Hubert V. Jean Claude,

  Wat ben je van plan om te gaan telen in die verhoogde bakken ?
  De bogen in de 2 bakken rechts zijn tamelijk hoog ! Bij winderig weer riskeer je dat alles omver of weggeblazan wordt !
  Als je op die hoogte blijft werken zal je de bogen moeten verstevigen door bovenaan en aan de zijkanten te verbinden met koorden of iets dergelijks ...

  Je kan ook werken met elleboogjes (zo doe ik het, welliswaar in volle rond) :
  https://s3-eu-west-1.amazonaws...
  .
  .
  Woensdag 23 November 2016 om 16:05
 • Pascal G. Pascal G. De Pvc buizen kan je plooien door ze met een brandertje op te warmen. Maak hiervoor een heen en weer gaande beweging anders gaan de buizen verschroeien. Er bestaan ook vooraf geplooide bochten. Ook deze kan je hiervoor gebruiken. Een voorbeeld zie je in onderstaande site op de derde rij.
  http://www.elektriciteitswinke...
  Ook metalen elektriciteitsbuizen bestaan maar hiervoor heb je een plooihaak nodig.
  Woensdag 23 November 2016 om 18:30
 • Pascal G. Pascal G. Ik weet niet of je die bakken letterlijk in de winter wil beplanten? Als je dit wil doen dien je er rekening mee te houden dat uw zwakste schakel bij deze bakken de randen zijn. Die houten latten gaan geen serieuze vorst tegenhouden. Veel hangt natuurlijk af van jouw plantenkeuze en natuurlijk ook van de winter :) Woensdag 23 November 2016 om 22:32
 • Jean Claude J. Jean Claude J. Bedankt voor de reacties. Hierbij een beetje meer informatie.
  Onder beschutting probeer ik wintergroenten te telen. Zeker tot november, en afhankelijk van het weer nog later, kunnen nog b.v. sla, radijzen, winterspinazie, krulpeterselie, beschut geteeld worden. Groenten zoals knoflook, winteruien en pastinaken zouden vroeger rijpoogst en beter zijn als ze geplant worden voor de winter (hiermee experimenteer ik ook zonder beschutting). Dit moet natuurlijk best onder een goed gesloten overkapping gebeuren, en daarvoor heb ik tot nu toe geen echte goede oplossing gevonden.
  Werken met elleboogjes van 90° is geen oplossing, want bij regen blijft het water op de plastic overkapping en in geen tijd gaat de overkapping stuk door het gewicht van water. Het regenwater moet kunnen wegstromen.
  Het op maat plooien van de pvc-buizen is in feite het probleem. Met een brandertje werken met buizen van 3 m lijkt me zeer moeilijk, en voor een redelijke hoogte, schat ik dat ik met 2, maximum 2.5 m zou moeten werken. Die buizen zou ik dan vastmaken met pvc-sokken in verticale buizen vastgemaakt langs de binnenkant van de bakken. Maar als de buizen ingekort zijn tot 2 m kan ik ze niet genoeg plooien tot de breedte van mijn bakken (1.4 m).
  De planken die ik gebruikt heb zijn 28 mm dik, en met de aarde schat ik dat de vorst niet langs deze kant de ondergrondse delen van de planten echt schade kan brengen. Bovengrond is, denk ik, gevaarlijker. In tunnels kan quasi gans het jaar geteeld worden. Bij extreem weer lukt het natuurlijk niet, maar daarvoor worden zelf elektrische draadverwarming verkocht.
  En dit nog. De overkapping moet kunnen opengedaan worden, want ik moet regelmatig water geven. En de structuren wil ik in het goed seizoen gebruiken voor vogelnetten en insectengaas om biologisch te telen.
  Nog iemand ideeën ?
  JC
  Donderdag 24 November 2016 om 09:19
 • Jean Claude J. Jean Claude J. En dit was ik ook vergeten : beschut kan veel vroeger en veel later (februari tot november/december) geteeld worden, en zo wordt ruimte gecreëerd, wat altijd een probleem blijft bij het telen in moestuinbakken. Donderdag 24 November 2016 om 15:45
 • Pascal G. Pascal G. Er bestaan ook bochten van 45 graden. Met een brandertje werken is nu ook niet zo moeilijk. Je moet juist zien dat ge niet te lang op hetzelfde plekje verwarmd. Eens je 1 keer de goede bocht gemaakt hebt kan je de andere verwarmde buizen ertegen leggen en deze nemen dan diezelfde vorm over. Donderdag 24 November 2016 om 18:42
 • Eddy G. Eddy G. Mooie constructie! Misschien is een dakconstructie met plastic golfplaten een optie, zoals hier
  http://www.acd-serres.be/nl-83....
  Donderdag 24 November 2016 om 21:08
 • Eddy G. Eddy G. Nog wat inspiratie! https://www.pinterest.com/pin/... Donderdag 24 November 2016 om 21:11
 • Jean Claude J. Jean Claude J. Bedankt voor de reacties. Met bochten van 45° zou ik wel kunnen proberen, dan hoef ik de pvc-buizen niet zoveel plooien en kan ze dan inkorten. Eerst zoeken waar ik ze kan kopen, en als het lukt, plaats ik een berichtje met foto voor eventuele geïnteresseerden.
  Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom.
  JC
  Vrijdag 25 November 2016 om 08:55
 • Pascal G. Pascal G. Als je wil kan je ze zelfs vast lijmen. Er bestaat daar speciale PVC lijm voor. Vrijdag 25 November 2016 om 17:55

1 tuinier vindt dit leuk

 • Rudi D. Rudi D. Vrijdag 25 November 2016 om 15:49