Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • RosettekeHallo, Er loopt in mijn straat regelmatig een egeltje rond. Ik heb al kattenbrokjes gezet die hij nu en dan opsmult samen met de katten in de buurt. Moest ik hem nog opmerken tijdens de vrieskou, kan ik hem dan naar het vogelreservaat van Raversijde brengen? Het is nog een kleintje!!
    Vrijdag 2 December 2016 om 23:33

13 reacties

  • de J. de J. Ik heb altijd een egelfamilie in mijn tuin. Prachtig als je 's zomers mama-egel met een sliert jonkies erachter door je tuin ziet foerageren. Mijn idee is dat ze in tuinen veel meer eetbaars (slakken e.d.) vinden dan in de natuur. Het risico bij egels blijft natuurlijk dat ze vaak doodgereden worden, dus als er veel autoverkeer is bij jou in de wijk???? Als dat niet zo is, maak dan een egelhok, stop er veel droge bladeren in en stop het kleintje daarin. Hij moet echt nu aan zijn winterslaap beginnen. Bij mij zitten ze onder mijn houtvoorraad en onder mijn grote stipa gigantea.
    Laat je hart spreken. Succes ermee
    Zaterdag 3 December 2016 om 10:08
  • Roos T. Roos T. Wat lief dat je er voor zorgt Rosetteke.Ik hoop dat je hem nog vind en hem beschermen kan zoals JP aangeeft.
    Zaterdag 3 December 2016 om 10:26
  • Rosetteke Rosetteke Bedankt om te antwoorden! Ik heb het egeltje nog niet terug gezien, komt hij opdagen mag hij op hotel in het Vogelopvangcentrum van Oostende. Mijn tuin is niet groot genoeg om hem van zijn dagelijkse portie voedsel te voorzien. Alle tuinen van de buren zijn rondomrond afgesloten, dus geen mogelijkheid om verder te lopen. Dat vind ik heel jammer, ik had zo graag eentje in mijn tuin gehad.
    Zondag 4 December 2016 om 21:09
  • de J. de J. Hoi Rosetteke,
    Je staat er versteld van hoe goed egels kunnen klimmen, dus als je er graag één in je tuin hebt is dat geen probleem. Bevalt het hem/haar niet, dan klimt ie gewoon over een schutting op zoek naar een beter plekje. Er is speciaal egelvoer te koop, maar ik geloof dat kattenbrokjes ook goed zijn, dus als je bang bent dat hij honger lijdt kun je hem bijvoeren. Er is niks leukers dan een knorrend egeltje in je tuin te hebben.
    Trouwens een overwinteringsplek is iets anders dan zijn vaste plek. Als je er zin in hebt probeer het maar. Nu is het het belangrijkste dat hij een warme plek heeft
    Zondag 4 December 2016 om 22:29
  • Rosetteke Rosetteke Sedert de vrieskou heb ik het niet meer gezien. Maar ik zet nog steeds kattebrokjes. Ik hoop dat hij overleeft!!
    Maandag 5 December 2016 om 20:35
  • Roos T. Roos T. Egels houden een winterslaap dus ik denk dat je hem daarom niet meer ziet.
    Dinsdag 6 December 2016 om 08:21
  • Rosetteke Rosetteke Roos, Inderdaad de volwassen egels al van begin november, die zijn "dik" genoeg om te slapen tot maart of april.
    Maar de kleintjes, zoals hier het geval is, hebben niet genoeg reserve en gaan maar in december in winterslaap.
    Nu het vriest en zij niet buiten komen dus ook niet eten, is hun reserve onvoldoende voor de ganse winterslaap.
    Op tv werd de raad gegeven om een jong egeltje dat nu nog rondloopt naar een opvangcentrum te brengen, daar wordt dan genoeg eten gegeven om te overwinteren. Door de vrieskou en honger zouden ze niet overleven.
    Dinsdag 6 December 2016 om 21:27
  • Roos T. Roos T. O dat is inderdaad een goed advies,maar zie je hem dan alweer?
    Woensdag 7 December 2016 om 13:29
  • Rosetteke Rosetteke Ja hoor, een kleintje op bezoek gehad want ik had egelvoedsel gekocht, een potje in de voortuin gezet. Het was helemaal leeg en het kleintje was nog ter plaatse. Hij woog nog geen 300gr, dus hem deze middag naar het opvangcentrum gebracht in Oostende. Daar krijgt hij gans de winter elke dag eten, dus eigenlijk geen winterslaap voor hem, maar dat is ook zijn redding. Als ze geen 600gr wegen overleven ze de winter niet. Ik kan hem in het voorjaar terug gaan ophalen en hier in de voortuin terug uitzetten. Ik kijk er al naar uit!!! Ik ben heel tevreden!!
    Zaterdag 10 December 2016 om 00:14
  • de J. de J. Leuk!! Weet je nu of het een mannetje of een vrouwtje is? Volgend jaar kleintjes zou namelijk helemaal een happy story zijn. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
    Zaterdag 10 December 2016 om 07:19
  • de J. de J. En hier ben ik alweer, met een beetje een vraag naar jou Rosetteke. Ik vind nu in mijn tuin overal egeldrolletjes (december!) Mijn tuin is veel te groot om de egel nu daadwerkelijk te zien, en mijn honden zijn ook niet echt op zoek. Volgens jouw verhaal moeten dat jonkies zijn. Ik maak me nu een beetje zorgen of dat ze zo de winter wel doorkomen. Schuilgelegenheid is er genoeg, maar ook eten?? Een bijkomend nadeel is misschien ook dat ik deze herfst alle kruidachtige planten kortgeknipt heb om proberen een slakkenplaag net zoals ik vorig jaar gehad heb te voorkomen voor volgend jaar.
    Het zien van egels bij mij is altijd toeval. Hoe kom ik erachter of het eventueel ondervoede jonkies zijn?
    Zaterdag 10 December 2016 om 07:30
  • Rosetteke Rosetteke Volgens mijn informatie is er altijd een probleem als je ze overdag ziet. Honger, koude of ziek!! Maar als je egelvoedsel of kattebrokjes plaats, zal je hen al helpen overleven.
    Zaterdag 10 December 2016 om 20:08
  • Hans d. Hans d. klein houtenkistje ,aan 1 zijde ruim open ingraven i.d.grond, stro ed erin zodat de egel kan schuilen enof overwinteren. met succes door mij beproefd. egel NOOIT melk geven ! egel zir normaal gesproken vol met teken, dus pas op. teken te verwijderen door dierenarts !
    Zondag 11 December 2016 om 22:14

4 tuiniers vinden dit leuk