MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

't Heerse Huis

 • 't Heerse HuisOptimale zorg kerstboom: 5 handige tips
  Wil je een natuurlijke kerstboom in huis met de kerst? In dit artikel vind je handige achtergrondinformatie + vijf gratis tips waardoor je zo lang mogelijk kunt genieten van jouw kerstboom.
  Soorten kerstbomen
  Kun je niet wachten op onze fantastische tips? Eerst vertellen wij je nog iets over de verschillende soorten kerstbomen die er zijn:
  De fijnspar (picea abies) is een boom uit de dennenfamilie. Het is een conifeer uit Noord- en Centraal-Europa.
  De Nordmann-spar behoort tot het geslacht zilverspar (abies) en komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte Zee (Turkije, Armenië, Georgië, Noord-Kaukasus).
  Zilverspar (abies), soms ook zilverden, is een geslacht van tussen de 45 en 55 soorten groenblijvende naaldbomen uit de dennenfamilie.
  Spar is een geslacht uit de dennenfamilie (pinaceae)
  De douglasspar is een boom uit de dennenfamilie (pinaceae). 

  Vijf gratis tips
  Hier vind je onze gratis tips:
  Tip 1: is de boom vers?
  Heel vervelend .. je zet na sinterklaas (of al eerder) de kerstboom in huis en voordat het kerst is, heb jij al een kerstboom zonder naalden. Dit kun je voorkomen! Om te testen of de boom die je gekocht hebt vers is kun je hem ter plekke heen en weer schudden. Komen er op dat moment veel naalden van de bomen dan gebeurt dit ook als de boom bij jou in huis staat.
  Tip 2: met of zonder kluit?
  Of je een kerstboom met of zonder kluit koopt is afhankelijk van persoonlijke smaak. Maar .. een kerstboom met kluit blijft wel langer mooi. Daarnaast geldt dat de boom met kluit ook makkelijker te plaatsen is. Koop je toch een boom zonder kluit? Zaag het onderste stukje van de stam af voordat je de boom in de standaard zet. Zo kan je boom beter water opnemen.
  Tip 3: laat je boom acclimatiseren
  Heb je de boom in de vrieskou gekocht dan is het niet slim om deze direct in de warme huiskamer te zetten. Je kunt de boom beter laten acclimatiseren. Eerst een paar dagen in de berging of garage en dan in de woonkamer. We snappen dat je graag wilt beginnen met het versieren van de boom maar als je de boom laat acclimatiseren is de kans groter dat je boom gezond blijft.
  Tip 4: niet naast de verwarming
  Zet je boom niet te dicht naast de verwarming, de kans dat de boom uitdroogt is behoorlijk groter. Let er ook dat je de kerstboom niet te dicht bij een warmtebron of felle verlichting plaatst. Verder zorg je dat de kerstboom twee keer per week water krijgt.
  Tip 5: let op de vorm
  Let bij de aankoop ook op de vorm van de boom. Sommige kwekerijen snoeien de boom zo vaak dat de vorm verdwijnt. Dan wordt het erg lastig om de boom nog te versieren met slingers en lichtsnoeren.

  Kunstkerstboom
  Naast de echte kerstboom bestaan er ook kunstkerstbomen, die vooral in tuincentra en webwinkels te koop zijn. Dergelijke bomen zijn meestal opgebouwd uit een metalen frame en vlam vertragende kunststof. Soms zijn in de punten van de takken lichtjes ingewerkt. Dit is gedaan om de boom een zo afgewerkt mogelijke vorm te geven. Tegenwoordig kan men bij de kunstkerstboom een spuitbus met de geur van een echte boom kopen om de illusie te wekken een 'echte' boom te hebben.
  Bonustip: Nordman kerstboom
  Omdat ook wij in de kerststemming zijn hebben we nog een bonustip voor je...
  Wil je echt een goede kerstboom dan tippen wij de Nordman kerstboom. Voordat een Nordmann gekapt kan worden zijn we een aantal jaren verder. Hij moet namelijk zo'n 150-250 centimeter hoog zijn voor het kappen. Hier moet de Nordmann 8 tot 10 jaar voor groeien. De Nordmann is vaak duurder dan andere kerstbomen maar je haalt er ook kwaliteit mee in huis.

  Andere populaire kerstbomen
  Naast de Nordmann zijn er nog meer populaire kerstbomen. Dit zijn:
  Nobilis (Abies Nobilis)
  Abies Koreana
  Blauw spar (Picea Pungens Glauca)
  Fijnspar/Traditionele kerstboom (Picea Abies)
  Sevische spar (Picea Omorika)
  Dinsdag 6 December 2016 om 13:09