MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Maarten W.Ik heb een vraag over drastische snoei van Cupressocyparis leylandii haag. Deze je natuurlijk alleen maar terug snoeien op groene groeischeuten. Maar als je een oude haag bijvoorbeeld wil halveren, gaat hij dan ooit nog wel dicht groeien langs boven?

  Hoe zit het met tijdstip? Ik heb ergens gelezen dat, in tegenstelling tot bladverliezende bomen, er geen drastische snoei van coniferen in de traditionele rustperiode (winter) mag plaatsvinden omdat ze eigenlijk nooit echt in rust zijn. Dus zowel drastische als normaal onderhoud tussen mei en september?
  Maandag 16 Januari 2017 om 15:41

9 reacties

 • Rosette B. Rosette B. Ik heb van mijn haag 1,50m laten wegsnoeien in september nu 4 jaar geleden. Zij schiet bovenaan langs de buitenkant mooi uit maar echt toegroeien niet. De haag is nog hoog genoeg zodat de bovenkant niet zichtbaar is en valt het niet op dat de binnenkant bruin is.
  De merels hebben daarin wel een goede nestplaats gevonden.
  Maandag 16 Januari 2017 om 16:29
 • Roos T. Roos T. Leylandii,s zijn bijna overal ziek geworden en gerooid,Zou dus zeker niet drastisch durven snoeien,Zoek even op internet naar ziektes in Llylandii,s.
  Maandag 16 Januari 2017 om 18:05
 • Maarten W. Maarten W. Ik had in mijn zoektocht inderdaad gelezen dat er al zeker 3 schimmelziektes zijn waar ze last van kunnen hebben. Dat heb je met hagen die al te populair zijn geworden. Gelukkig heb je dat niet met beuk en haagbeuk.
  Maandag 16 Januari 2017 om 20:05
 • Kiki B. Kiki B. Drastisch snoeien kan heel goed, mits je maar altijd groen op de tak laat staan. Dus niet in het oude hout knippen. Dit doe je het best op bewolkte dagen in het begin van het groeiseizoen. Niet tijdens hittegolf :-)
  Maandag 16 Januari 2017 om 22:42
 • Kiki B. Kiki B. Eventueel in fases. Mijn ervaringen is dat de kruinen wel goed dicht groeien, mits je maar regelmatig blijft knippen.
  Maandag 16 Januari 2017 om 22:44
 • HWA M. HWA M. Onze brede Leylandii haag van 40 jaar oud een aantal jaren geleden ook drastisch ingekort (ca. 2 meter). De haag loopt dan aan de bovenkant weer snel uit met 2 topscheuten aan de voor- en achterkant van de haag in plaats van 1 in het midden. Hier zie je nu helemaal niets meer van. Trouwens nog nooit een zieke boom of tak gehad in deze 30 meter lange haag. Cupressocyparis Leylandii is een mooie, groene, dichte, en snelgroeiende conifeer! Een beetje organische (hagen)mest in het voorjaar doet wonderen.
  Dinsdag 17 Januari 2017 om 21:14
 • Roos T. Roos T. Gelukkig heb je er geen last van hebt.Ik heb het gehoord van vrienden en ook op internet er over gelezen.Ik ken een kweker die het jaren geleden niet meer verkopen wilde of aanradenaan klanten .Kan zijn dat het voorbij is want lees er nu nog weinig over.
  Donderdag 19 Januari 2017 om 15:39
 • Maarten W. Maarten W. Het is een beetje zoals buxus, in de meeste plaatsen kan je niet meer rond de schimmel heen, maar sommige plaatsen zijn voorlopig nog vrij van schimmel en mot.
  Donderdag 19 Januari 2017 om 18:02
 • pierre a. pierre a. ik heb ze eens op stompen gezet in het voorjaar maar dan wel geregeld water geven
  Maandag 23 Januari 2017 om 10:21

1 tuinier vindt dit leuk

 • Wilh H. Wilh H. Woensdag 18 Januari 2017 om 11:42