Winterwerk aan de tuin. Het weer noodt er niet zo toe uit. De grond blijft bevroren. De aarde die bedoeld was om uit te vlakken ligt er nog. Als supergrote molshopen. Snoeien mag nog niet, stel je voor dat de vorst echt gaat toeslaan. Dan kan er veel vorstschade ontstaan.
Maar ook goed nieuws. 4 jaar geleden heb ik hier alle hoogstam fruit laten snoeien. Een hele klus, de bomen hadden meer dan 40 jaar de snoeischaar en het snoeimes niet gezien. Ze waren helemaal uit hun voegen gegroeid. Wat een appels, peren, pruimen hadden we daarna. Afgelopen jaar was het fruit een stuk kleiner en overal werd het lot groter. De zuigers van energie van de fruitbomen. Eén soort mag niet gesnoeid worden, dat is de Walnoot. Als je die nu zou snoeien, dan gaat hij als de sapstroom op gang komt, bloeden. Dan stroomt het door de wortels omhoog gestuwde vocht uit de wonden.
Deze week ontving ik een mailtje. We zijn op 11 februari ingepland door de hoogstam brigade. Dan komen er maar liefst 8 mensen snoeien. Het wordt hard werken om alles weer op te ruimen. Ik popel om straks weer te zien hoe alles weer gaat uitbotten. Met elkaar werken brengt ook gezelligheid met zich mee. Ik vindt die tak eruit moet, zegt de één tegen de ander. Nee hoor, dan gaat hij helemaal uit zijn evenwicht. De anderen bemoeien zich ermee. Zou dit wel goed komen denk je dan. Het resultaat was 4 jaar geleden verbluffend mooi. Er kwam na een paar keer een wonderschone evenwichtige fruitboom tevoorschijn.
Het fruit dat hier staat, er zijn appelbomen de er al meer dan 50 jaar of langer staan. Er is zelfs een Kroon, die is zeker 10 m hoog. Het zijn allemaal oude fruitsoorten. Dan zijn er een paar Wichters. Iemand die zo'n pruimpje wil hebben, er is hier weer opslag beschikbaar, voor wie het wil hebben. Een Wichter is een lokaal pruimpje uit specifiek de Walden, Noord Oost Friesland. Het is altijd fijn om iets in de tuin te hebben waar je van kunt snoepen.
Verder zijn er de Groninger Kroon, Kaiser Wilhelm, Bremley Seedling, Giese WIldeman, 2 Kweeperen en een Mispel. Daar weet ik de rassen niet van.
Twee appelbomen leveren een vast recept voor in de herfst. Heel lang geleden door de laatste boer hier geplant. Het zijn de Kaiser Wilhelm, milde iets zoete appel en verder de Kroon. Met een kruimige aardappel en een mengsel van deze appels krijg je een heerlijke smaak, de appels vooral niet te veel doorkoken tot appelmoes. Beetgaar houden.
Het zijn zomaar wat ontboezemingen. Dat komt omdat je ongedurig wordt, komt de zon al weer wat beter door? Je wilt de sneeuwklokjes de grond wel uit kijken. Hebben jullie dat ook? Vrijdag 27 Januari 2017 om 18:45
3 tuiniers vinden dit leuk
Marie-Corine v. Vrijdag 27 Januari 2017 om 20:16
Renilde Zaterdag 28 Januari 2017 om 10:13
Roos T. Zondag 29 Januari 2017 om 14:11
3 reacties
Zondag 29 Januari 2017 om 14:12