MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Patrick D.Mijn vraag is of ik wel of niet deze periode een coniferenhaag kan toppen. Is de kans op vorst een probleem? Maw is er voor het afgezaagde stameinde risico op schade?
  De sapstroom is nu minder, dat zou gunstig zijn. Aan de andere kant is enige sapstroom ook juist belangrijk voor het vermogen van de struik zich te herstellen van de zaagwond.
  Wat is wijsheid?
  Ik weet dat eind mei - juni de beste periode is voor algehele snoei vd conifeer, maar of dat betekent dat ik nu niet alvast kan toppen ... ? En misschien zelfs geheel snoeien (in de groene takjes) .... ?
  Dinsdag 7 Februari 2017 om 09:14

5 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Vorst is nu niet direct een probleem (zo hard vriest het niet), maar met regenweer heb je wel kans op schimmelinfecties en áls het flink vriest zal het 'blad' dat door de top beschermd is geweest waarschijnlijk ook een behoorlijke tik meekrijgen. Je hebt kans dat dat bevriest en bruin wordt.

  Toppen kan je doen vanaf april, met dien verstand dat wanneer dan nog een flinke vorstperiode op komst is de planten er ook van te lijden kunnen hebben. Maar meestal herstelt zich dat redelijk goed. Het hangt ook af van welke soort conifeer het is. Taxus bv. kan heel veel hebben; Thuja en Chamaecyparis wat minder.
  Woensdag 8 Februari 2017 om 13:27
 • Patrick D. Patrick D. Jeanette van leijden , Veel dank. Ik ga wachten tot april Maandag 20 Februari 2017 om 14:40
 • Kiki B. Kiki B. Top! Maar doe het niet met zonnig weer en zorg voor lange mouwen:-) Maandag 20 Februari 2017 om 20:34
 • Jeannette v. Jeannette v. Helemaal mee eens, Kiki! Dinsdag 21 Februari 2017 om 10:23
 • Kiki B. Kiki B. :-) Dinsdag 21 Februari 2017 om 19:20