MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Dolores v.

 • Dolores v.Hoi, mijn buxus (en daar heb ik heel veel van) staat er belabberd bij, na een vreselijke buxusrups invasie van afgelopen jaar (en misschien is er door de verzwakking ook nog wel een schimmel besmetting overheen gekomen?). De buxusrups heb ik bestreden maar wel aan de late kant, mijn hagen zien er vreselijk uit. Nu is mijn vraag, kan ik nu al (feb/maart) alle aangetaste bladeren zoveel mogelijk wegsnoeien? Of moet ik wachten tot mei wanneer normaal het snoeien van de buxus op het programma staat?
  Donderdag 16 Februari 2017 om 07:22

9 reacties

 • Roos T. Roos T. ik zou nog even wachten ,blad heeft de plant nodig om te assimileren.ALs je denkt dat je ook een schimmelinfectie hebt zou ik die eerst bestrijden .Hoe ziet de schimmel eruit? Is het Volutella of Cylindrocladium?Bruinverkleuring is Cylindrocladium en ik vermoed dat je dat hebt, Donderdag 16 Februari 2017 om 09:42
 • Lieven G. Lieven G. Lees even hier wat meer info over buxus. https://www.mijntuin.org/artic...
  Sommige rassen verkleuren gewoon wat in de winter en zijn daarom niet ziek.
  Donderdag 16 Februari 2017 om 10:46
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Dolores. Het punt is, als je nu gaat snoeien en we krijgen nog een flinke vorstperiode - het weer kan binnen een paar dagen omslaan in onze omgeving - dan heb je kans op behoorlijke vorstschade. Dus het is verstandig om toch nog even te wachten met snoeien tot eind april/mei.

  Je kan wel al gaan checken of er nog ingekapselde rupsen te vinden zijn en of je eispiegels van de buxusmot kan vinden. Het zijn bleekgele plekken aan de onderkant van de bladeren. Die kan je wegvegen met een doek o.i.d..
  Donderdag 16 Februari 2017 om 14:16
 • Dolores v. Dolores v. Zover bedankt voor de reacties, nog niet snoeien dus! Verder uitzoeken of dit de naweeën van de buxusrups invasie zijn of toch een schimmel. Zal mijn bevindingen nog even delen als daar weer nieuwe vragen uit komen.
  Ik denk overigens niet dat het om een ras gaat die normaal bruin wordt in de winter, maar ik heb de tuin niet zelf aangeplant. Ik ben alles nog aan het determineren en ik probeer een goed onderhoudsplan te maken o.a. met behulp van deze site. Maar ik probeer vooral "groene vingers" te kweken ;-)
  Donderdag 16 Februari 2017 om 14:35
 • Maarten W. Maarten W. Dag Dolores,

  Als het de schimmel is, wil ik niet de pessimist zijn maar kan je het eigenlijk vergeten. Er bestaan producten voor maar die onderdrukken enkel de schimmel maar ze komen daarna terug. En als u buxus last heeft van schimmel, heeft heel de buurt last van schimmel. Dus ook al zou je er in slagen om de schimmel op jouw planten weg te krijgen, hij is binnen de korstte keren terug geïnfecteerd door buren want product werkt niet preventief.

  Mijn ervaring is dat eens de buurt is aangetast, alle buxussen ten dode zijn opgeschreven want niet iedereen geeft even veel zorg aan zijn buxussen op hem te redden.

  Op Monty Don's programma Gardeners' World op BBC was er een kort stukje over zijn buxushaag die ook last had van de schimmel. RHS was op bezoek geweest en had als advies gegeven om de haag te halveren en maandelijks te bemesten met vloeibare algenmeststof en dit vooral omdat hier veel mineralen in zitten die weerstand van plant ten goede komen. Enige probleem is dat je dit eigenlijk niet kunt vinden in courante winkels.

  Alternatief hiervoor is 5gr ongewassen Keltisch zeezout op te lossen in 1liter water en daar planten een paar keer per jaar mee gieten. In zeewater en zeezout zitten bijna alle mineralen die je in de natuur kan vinden waarvan planten toch een 30-tal nodig hebben. Het zeezout is enkel slecht voor planten in grote hoeveelheden en je kan tot 250kg / hectare 3 jaar op een rij aanbrengen zonder negatieve gevolgen. Je kan hier zaken over terug vinden, Dr. Maynard Murray heeft hier redelijk wat onderzoek naar gedaan en ook een boek over geschreven.

  Een alternatief is ook gewoon buxus vervangen door Ilex crenata. Zelfde look maar nu nog geen last van schimmels of rupsen.
  Donderdag 16 Februari 2017 om 20:20
 • Kiki B. Kiki B. Om op de vraag terug te komen: ik sluit mij aan bij het advies van Jeannette. Haarden bijtijds ontdekken en opruimen. Preventief de Buxus spuiten met een biologisch preparaat ( zie eerder adviezen), dit in onderhoudsdosis bijhouden. Donderdag 16 Februari 2017 om 22:07
 • Roos T. Roos T. Wat ik gehoord heb van mensen die last kregen van de buxusmot gaat het razend snel en zijn ze in korte tijd kaal gevreten en zonder blad is ook bestrijden dus moeilijk lijkt me. Vrijdag 17 Februari 2017 om 17:26
 • Kiki B. Kiki B. Dat is dus niet geheel waar. Punt is dat je preventief gaat bestrijden. Dan krijgt de buxusmot namelijk geen kans om te overleven. zie mijn eerdere posts. Maandag 20 Februari 2017 om 00:08
 • Dolores v. Dolores v. Aan allen, nogmaals dank voor de reacties. Ik twijfel nog steeds of er sprake is van die schimmel, als ik foto's bekijk vind ik dat er anders uitzien. Ik ga dat proefje met dat plasticzakje doen, maar ik begreep dat preventief behandelen tegen schimmel sowieso ook kan. Dus dat doe ik maar gewoon voor de zekerheid.
  De buxusmot heb ik behandeld en zal dit jaar dat wederom een paar keer moeten doen, verwacht ik. Er zit dus nog wel blad aan, maar veel was al weggevreten omdat ik te laat begon met spuiten (ik gebruik "biologisch"middel).
  Ik hoop gewoon dat als de groei er straks inkomt ze er weer een beetje beter uit komen te zien en ze dus niet hoef te rooien, want dat zijn echt een hoop meters kale tuin dan en even iets anders neerzetten is ook niet niets!

  Maandag 20 Februari 2017 om 09:16