MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Claudine C.Ieder jaar heb ik in mijn tuin heermoes of paardemoes die mijn tuin ontsiert...heeft er iemand tips om deze nu al tegen te gaan? Zonder sproeien...
  Zondag 19 Februari 2017 om 09:59

7 reacties

 • Roos T. Roos T. Ik heb gezien dat het bij een vriendin overal zat , komend van de buren..Er is een speciaal middel te koop van KB.
  Het is een lastig onkruid omdat het met lange wortels verder loopt door de tuin.
  Zondag 19 Februari 2017 om 10:44
 • Paul D. Paul D. Er zijn een paar manieren om het te bestrijden, alle vergen geduld en toewijding. Heermoes komt ten eerste vooral voor op plaatsen waar de grond erg verdicht is, zoals aangelopen kleigrond.

  Wanneer je geduldig elk sprietje overal grondig weg plukt zodra het opduikt, zal doordat er minder aanvoer is van energie uitputten en minder goed groeien. Het groeit alleen wel eerder terug dan bij de volgende methode.

  Een beter effect bereik je wanneer je het niet simpelweg plukt, maar zo diep mogelijk wegsteekt, dus met zoveel mogelijk (donkere) wortelstok erbij. Dan duurt het veel langer voor de uitlopers om terug te groeien en is je kans om ze allemaal op tijd aan te pakken een stuk groter.

  Als het gaat om grond waarin je naar hartenlust kunt woelen, dan kun je geduldig op je knietjes voorzichtig elk stukje zo diep mogelijk ontdoen van ieder stukje wortelstok en dan is het resultaat goed te noemen. Het extra voordeel dat je hierbij hebt is dat de grond losser wordt en daar houdt heermoes minder van.

  Ook kan je dan meteen eventueel de grond door het toevoegen van compost en of zand losser van structuur maken, hetgeen nog beter is.

  Bij elke methode zul je moeten blijven speuren naar uitlopertjes en het moeten blijven aanpakken, maar wanneer je het goed bijhoudt zal je zien dat het sterk verbetert.
  Zondag 19 Februari 2017 om 12:33
 • Sofie M. Sofie M. Ik heb er ook veel last van en probeer alles ondergronds handmatig weg te nemen. Is een hele klus maar jaar na jaar komt er minder heermoes tevoorschijn. Wist je dat als je heermoes een uurtje laat koken in een pot water, het water laat afkoelen en vervolgens over je planten spuit dit heel goed is om ziekten en plagen te voorkomen? Ze vragen soms veel geld in tuincentra voor gedroogd heermoes.. Zondag 19 Februari 2017 om 14:14
 • Zenmaster M. Zenmaster M. Heel nuttige plant alleen overdaad schaadt Zondag 19 Februari 2017 om 14:36
 • Kiki B. Kiki B. Leuk beschreven Paul en Sophie. Heermoes groeit met zijn knolletjes soms wel 2 meter diep en zijn dus niet uit te roeien. Hooguit wat in groeikracht af te remmen, maar dit duurt slechts tijdelijk. Zoek voor meer info hier op de zoekmachine, er is al veel over geschreven. Zondag 19 Februari 2017 om 23:22
 • Chris L. Chris L. Wat Paul en Sofie ook al schreven: handmatig verwijderen en dat vooral lang volhouden. Ik had er zelf ooit ook last van en heb toen een onkruidsteker aangeschaft (ook handig voor paardenbloemen etc) zodat ik de wortels een stuk dieper weg kan steken.

  Planten hebben bladgroen nodig om te kunnen overleven. Als ze geen fotosynthese meer kunnen toepassen, zullen ze op een gegeven moment geen energie meer hebben om op te komen. Door constant alles wat omhoog komt zo diep mogelijk te verwijderen put je de plant op een gegeven moment uit. Je moet misschien wel even volhouden, maar het is denk ik de meest efficiente (milieuvriendelijke) manier om onkruiden als heermoes en zevenblad uit te roeien.

  Maar je hebt natuurlijk ook te maken met buren: je kunt het bij jezelf wel allemaal netjes verwijderen, maar als bij de buren de heermoes welig tiert dan zal het altijd terugkomen. Een optie die dan misschien helpt (eventueel in combinatie met handmatig verwijderen) is dichtere beplanting. Heermoes kan namelijk niet zo heel goed tegen schaduw:) Succes!
  Maandag 20 Februari 2017 om 09:43
 • Kiki B. Kiki B. Chris, die ontmoedigingsmethode werkt perfect bij de meeste onkruiden en zelfs bij Zevenblad. Helaas niet bij Heermoes. De knolletjes van de Heermoes, op meters diep, slaan voldoende energie op voor eeuwen :-). Een dichtere beplanting helpt wel, zij het met mate. Afgelopen jaren heb ik een proef gedaan om aardappels te poten daar waar Heermoes staat en dat helpt zeker, zij het tijdelijk.... Zondag 26 Februari 2017 om 00:13