MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • JefMijn toverhazelaar staat er gewoon bij zonder enig bloemetje, en hij "lijkt" niet van plan er iets aan te doen!
  wat kan ik er aan doen
  Zondag 19 Februari 2017 om 19:01

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoe lang staat de Hamamelis op die plek? Als dit het eerste jaar is na aanplant of als je ze gesnoeid hebt dan kan je een jaar geen bloei hebben, ze bloeien nl. niet op eenjarig hout.

  Ten tweede heeft Hamamelis over het algemeen liever een wat zure bodem, dus als in jouw tuin de bodem erg veel kalk bevat kan de plant weinig of niet bloeien en op den duur gaan kwakkelen. Toverhazelaars willen een bodem die flink wat humus bevat, die aan de zure kant is en goed afwatert maar toch vochtig genoeg blijft. De cultivars van Hamamelis vernalis doen het op kalkrijke grond een stuk beter.

  Ten derde kan het zijn dat tijdens of na de bloemaanleg de bodem te lang droog is geweest, dus water geven in droge tijden is een 'must'. Geef liefst alleen water op de grond om ziektes tegen te gaan.
  Maandag 20 Februari 2017 om 12:42
 • Jef Jef Dank voor de reactie, Jeannette.

  De plant staat al vele jaren op de plek waar hij nu staat, nl in een bosrijke omgeving, hij is nu ongeveer 3 meter in doormeter en heeft een hoogte van ca 2 meter met enkele uitlopers.
  De ondergrond heeft een gemeten ph van 4.5 ( via bodemstaal) want het was een jaren dennenbos met veel rododendrons en waaronder de vorige eigenaar een soort parkachtige aanplant heeft gedaan, jaren geleden reeds, die nu enigszins verwaarloosd was, mede door de ouderdom van de eigenaar zelf, als ook zijn voortschrijdende slechtziendheid.
  Wij hebben de tuin nu 15 maand in bezit.
  De hamamelis was een ontdekking tussen de overige overwoekerende planten, die nu geruimd zijn en waarbij ook 62 dennen zijn gerooid.
  Vorig jaar echter heb ik aan deze plant nog wel bloemetjes gehad, niet echt veel, maar dit jaar slecht één (1) ;-)
  Zou een goede snoeibeurt aangewezen zijn, en overleeft de plant dat vlot.?

  Alvast bedankt voor een eventuele nieuwe reactie

  Groetjes

  Jef
  Maandag 20 Februari 2017 om 12:57
 • Jeannette v. Jeannette v. Oké Jef, da's goede info waar ik wat mee kan! Hamamelis heeft net als Rhododendron een oppervlakkig wortelgestel dat snel beschadigd raakt. Dat je vorig jaar wel bloemetjes had komt waarschijnlijk omdat die bloemen al aangelegd zijn in de zomer voordat je de tuin overnam. Ik zie twee mogelijke redenen waarom je dit jaar geen bloem hebt gehad:

  *1. Er is in de omgeving van het wortelgestel van de toverhazelaar gewerkt (misschien ook met zware machines bij die plek in de buurt geweest?) en er zijn flink wat planten geruimd. Daarbij kan het wortelgestel van die toverhazelaar geraakt zijn of compact geworden zijn. Dan is de wateropname niet optimaal en planten reageren daar als eerste op door geen of weinig bloem aan te maken. Bovendien heb je in een bos weinig zonlicht wat ook de aanmaak van bloemen in de weg kan zitten.

  *2. de bodem is niet helemaal optimaal. Over het algemeen is bosgrond vrij droog door alle wortels van bomen. Die kan je rondom de Hamamelis het beste mulchen met compost. Wel opletten dat de mulchlaag de stam van de planten niet raakt!

  Snoeien wordt meestal afgeraden omdat het de vorm van de plant er helemaal uit kan halen. In jouw geval zou ik zowiezo dit jaar afwachten en ondertussen de plant eens goed te vertroetelen. Zorg in ieder geval dat de grond na de bloemknopaanleg niet uitdroogt (mulch!) Wil je toch snoeien, doe dat dan tussen half maart en half april. De plant zal dat zeker overleven.


  Maandag 20 Februari 2017 om 13:39