MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Freddy D.

 • Freddy D.Beste,
  Mijn vraag is de volgende. Ik hen een stuk grond ongeveer 475m2 , waar veel onkruid, tengels,bramen, enz...opstaat. Ik heb het kort gemaaid met de bosmaaier. Ik zou het nu laten effen leggen,en daarna zou ik het onkruid vrij willen houden. Met welk product kan ik sproeien, en dat ook een langdurige werking heeft. Liefst iets dat ik in een grote verpakking kan kopen.
  Kan je mij helpen?
  Groeten,
  Freddy
  Vrijdag 3 Maart 2017 om 21:51

5 reacties

 • Jacqueline T. Jacqueline T. Bijna alle produkten zijn slecht voor het milieu en ook duur. Je kan het stuk grond ook gewoon afdekken met plastic of worteldoek. Vrijdag 3 Maart 2017 om 23:35
 • Kiki B. Kiki B. Helemaal mee eens. Spuiten is defast voor je tuin en grond. Dat moet je echt niet willen! Afdekken met bruin karton met daar bovenop compost en mulch is nog milieuvriendelijker dan wat Jacqueline beschreef en redelijk effectief. Dit materiaal moet je minimaal een heel groeiseizoen laten liggen. En liefst meerdere seizoenen herhalen.
  Voor bramen zelfs langer. Bramenwortels zijn eigenlijk niet weg te krijgen.
  Wat wel werkt is steeds de nieuwe braamtopjes zo mogelijk laag bij de grond af te knippen.
  Niet trekken! Het knippen put de plant uit. Geduld is een schone zaak.
  Tip: ga naar Ikea en zoek daar in de container naar afvalkarton. Hier kan je prima in stroken de tuin mee afdekken.
  Zaterdag 4 Maart 2017 om 00:32
 • Barry S. Barry S. Genoxone is een middel wat gebruikt wordt tegen dergelijke opslag. Maar een zaligmakende oplossing is het niet. Ik heb geen idee wat de functie van het perceel is, maar misschien is het een idee dat als je het nu eerst eens laat frezen en doorzaaien. Zodat je het met de grasmaaier netjes kunt houden.
  Als je toch voor een chemische bestrijding kiest laat het door een hovenier doen. Waarschijnlijk is het middel niet verkrijgbaar voor de particulier en daarnaast blijf je ook niet zitten met een restant.
  Zaterdag 4 Maart 2017 om 10:09
 • Maarten W. Maarten W. Als je veel onkruid hebt dat zich vooral via wortels vermeerderd kan je het enkel bestrijden met veel geduld. Afdekken is dan de minst arbeidsintensieve methode.

  Onkruid via zaadjes kan je deels oplossen door het terrein vrij te maken en te bewerken en dan een paar weken braak te laten liggen. De zaadjes die kunnen kiemen zullen dan kiemen. Dan kan je met een brander terug over het terrein gaan en de kleine plantjes kapot branden. Dan kan je starten met aanplanten van het terrein maar geen grondbewerking meer doen. Dan breng je gewoon de zaadjes die dieper zitten naar boven en gaan die kiemen.

  Als je het niet ziet zitten om lange tijd te kijken op een terrein vol met karton of folie, kan je het ook beplanten. Juist het onkruidboek van Velt uitgelezen en in het hoofdstuk verteld een biologische boer dat hij in zijn rotatie 2 jaar op rij luzerneklaver op zijn veld laat groeien. Dit plantje groeit zo hard dat hierna het meeste onkruid weg is omdat ze de concurrentie niet aan kunnen. Hij heeft daarna ook veel minder last met wortelonkruiden. De wortels van luzerneklaver breken de grond ook open en verluchten de bodem op natuurlijke wijze.

  Indien je liever ook wat nut hebt in die periode van je grond kan je ook aardappelen op zetten. Met hun grote bladeren maken ze het onkruid ook moeilijker om te kiemen/groeien.
  Zaterdag 4 Maart 2017 om 12:49
 • Jacqueline T. Jacqueline T. Nog een suggestie (gelezen bij Velt): afdekken met doorschijnende plastic. Op die manier komen de plantjes nog uit maar door de plastic verstikken ze. Zou beter zijn dan donker afdekken. Zaterdag 4 Maart 2017 om 20:15