Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ineke C.

  • Ineke C.Ik heb allemaal oppervlakkige gaatjes in het gazon. Eerst dacht ik wormen maar daar zijn de gaatjes te groot voor. Vogels ook niet, misschien een das of egel. Iemand een idee?
    Woensdag 15 Maart 2017 om 17:06

17 reacties

  • Gerty E. Gerty E. Muisjes? :)
    Woensdag 15 Maart 2017 om 19:32
  • Ineke C. Ineke C. Daar heb ik nog niet aan gedacht. Waarom zouden ze dat doen denk jij? Die eten toch geen wormen of zo. Het gras wordt niet opgegeten alleen opgewipt (ik hoop dat ik dat zo goed omschrijf). Bedankt voor je reactie.
    Woensdag 15 Maart 2017 om 20:05
  • Ingrid Z. Ingrid Z. Beste Ineke,
    Er valt bij deze kleine gaatjes aan drie oorzaken te denken:
    1/ Merels, die naar wormen zoeken trekken vaak graspolletjes uit met hun snavel.
    2. Meikevers, die bij warm weer al veel vroeger dan mei kunnen verpoppen. De engerlingen (de larven van meikevers) doen zich tegoed aan de graswortels, verpoppen zich en als het wat warmer wordt komen de meikevers uit mooie ronde gaatjes uit het gazon. Evt bruine plekjes bij de gaatjes komen van de afgekloven graswortels.
    3/ Woelmuisjes, die schijnen ook kleine gaatjes te veroorzaken.
    Lijkt me niet iets om zorgen over te maken, gewoon de natuur. Maar ik ben hierin verder niet deskundig!
    Ingrid Zondervan, Nieuwegein
    Woensdag 15 Maart 2017 om 20:09
  • Ineke C. Ineke C. Dank je wel voor jouw reactie. Ik heb ook gedacht aan vogels en dan met name aan kauwen. Merels zijn er dit jaar heel weinig. Maar ik kijk vanuit mijn raam zo op het gras en zie weinigvvogels pikken. Engerlingen zou kunnen. Er staat een beukenhaag om de tuin en daar zitten de meikever graag. Ook deze heb ik totaal niet gezien. Het zal idd niet zo erg zijn maar dadelijk moet er gemaaid worden en dat zal lastig zijn.
    Woensdag 15 Maart 2017 om 20:47
  • Linda D. Linda D. Heb daar ook last van. Bij mij zijn het meer holletjes met gangetjes van 10cm diepte . Zit wel in een stadstuin met smalle borders.denk dat het woelmuisjes zijn. Verdelgingsmiddel wordt aangevreten maar na ongeveer 1 week , zonder holletjes, zie ik ze weer verschijnen.weet Uden oplossing?
    Woensdag 15 Maart 2017 om 21:10
  • Linda D. Linda D. Na 1week komen de gaatjes echter terug. Wat zou de oplossing zijn? En zijn het wel muisjes?,
    Woensdag 15 Maart 2017 om 21:12
  • Ineke C. Ineke C. Deze vraag heb ik dus hier gesteld. Ik heb geen gangen en gebruik ook geen verdelgingsmiddelen.
    Woensdag 15 Maart 2017 om 22:05
  • Ineke C. Ineke C. Dank je wel. Mijn tuin heeft een houtwal/bomen singel. Ik zie wel de bonte specht en de kleine specht. Maar de groene specht nog niet gespot.
    Woensdag 15 Maart 2017 om 22:08
  • Kiki B. Kiki B. Ik denk ook eerder aan woelmuisjes of vogels die larven zoeken.
    Donderdag 16 Maart 2017 om 09:06
  • Kiki B. Kiki B. Zag nu pas die andere foto die je geplaatst hebt. Dit zijn vrijwel zeker vogels die in het gras wroeten op zoek naar larven.
    Donderdag 16 Maart 2017 om 09:22
  • Ineke C. Ineke C. Dat zou je zeggen, maar ik zie nooit een vogel op het gras. Wel in de perken, struiken en op het grind. Heel vreemd. Dit is ook het eerste jaar dat dit gebeurd.
    Donderdag 16 Maart 2017 om 10:38
  • Jeannette v. Jeannette v. Het zou ook nog wel eens een das of (klein) everzwijn kunnen zijn. Swolgen ligt nogal dicht bij allerlei bosachtige gebieden. En daar loopt van alles rond tegenwoordig.
    Donderdag 16 Maart 2017 om 12:02
  • Ineke C. Ineke C. Dat was mijn vermoeden ook, op nog geen 200 mtr. afstand ligt een dassenburcht. Al jaren en daarvoor zijn ook beschermingsmaatregelen genomen, zoals een tunnel onder de weg door. Maar het vreemde is dat dit de eerste keer is dat de tuin zo omwoeld is en ik zie nergens ontlasting. Niet van de das, niet van egels, vogels etc. Zwijnen heb ik hier nog nooit gezien en ik weet eerlijk gezegd ook niet of die hier in de buurt voorkomen. Ik laat het maar zo (voorlopig) want ik ga niets bestrijden. Bedankt voor jouw reactie.
    Donderdag 16 Maart 2017 om 12:36
  • Kiki B. Kiki B. Voor een das of een zwijn, egel of dergelijke zijn dit teveel kleine gaten. Webcam zetten?
    Donderdag 16 Maart 2017 om 21:20
  • Ineke C. Ineke C. Die heb ik helaas niet....
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 00:46
  • Roos T. Roos T. IK had pas emelten en de vogels
    waren goed bezig .Waren kraaien.
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 09:17
  • Dirk M. Dirk M. @Linda De Mulder: ook wij hebben die holletjes met beperkte gangen: daar wonen bij ons de krekels in en je ziet ze de hele zomer in en uit de gangen schuiven
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 13:19