MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • BioGroeiTuinhier en Biogroei zetten elke dag een tip op Facebook voor de Pesticide Action week van 20 - 30 maart.
  Tip (4) van vandaag tegen wormstekigheid in fruit.

  Niets is er geweldiger dan in de zomer en het najaar je eigen fruit te plukken! Echter veel mensen geloven niet in deze mogelijkheid, fruit wordt immers altijd gestoken en beschadigd door motten of insecten. Denk maar aan de fruitmot, de pruimenmot en de kersenvlieg… waarom zouden we ons eigen fruit kweken als we het niet gaaf kunnen oogsten? Spuiten vraagt veel werk, is ongezond, doodt veel nuttige insecten en geeft ook niet het gewenste resultaat. Gelukkig is er een ecologisch alternatief met name de feromoonvallen!

  Er zijn vele soorten feromoonvallen beschikbaar, afhankelijk van welke mot je wilt bestrijden. Feromoonvallen zijn vallen waarin een soortspecifieke feromooncapsule wordt bevestigd. De feromooncapsule verspreidt de geur van de vrouwelijke motten waardoor de mannelijke motten worden aangetrokken. Als we de mannetjes kunnen wegvangen, kunnen ze de vrouwtjes niet meer bevruchten. De vrouwtjes kunnen dan geen eitjes afleggen en er ontluiken geen larven. Zo eenvoudig kan het zijn!

  Belangrijk is de feromoonval tijdig uit te hangen zodat de vrouwtjes nog niet bevrucht zijn. De eerste jaren dat je een feromoonval uithangt, moet je beschouwen als vangjaren. Met de jaren ga je minder motten vangen en na verloop van tijd geen wormstekigheid meer hebben in je vruchten! Smakelijk!

  Es Mannaerts - Biogroei
  Donderdag 23 Maart 2017 om 11:27