MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

35 reacties

 • Hoow @. Hoow @. mn pa heeft zo'n ding op batterijen dat geluid produceert. Zo grappig, ik heb me al krom gelachen.
  De mol blijft wel uit de buurt van de stok, maar het is precies een tik-spelletje: linkerkant, voorkant rechterkant, achterkant van het huis, even naar de buren en weer terug naar de linkerkant.
  Dat beest raakt waarschijnlijk gewoon niet weg.
  Persoonlijk stoor ik me er niet zo aan, het hoort er gewoon bij.
  Donderdag 4 November 2010 om 13:21
 • Rik C. Rik C. mijn beste, maar niet diervriendelijke methode: een spade en veel geduld
  Donderdag 4 November 2010 om 13:23
 • Hoow @. Hoow @. Een beetje tegendraads, maar in een tuin met een gezonde bodem waar veel regenwormen zitten, zou er minder schade zijn door de mol doordat hij minder moet graven om zn voedsel te verzamelen.
  Donderdag 4 November 2010 om 13:39
 • Eco t. Eco t. Maar Rik toch, ben jij echt een mollenkiller?Zoals Hoow zegt: hoe meer regenwormen in je tuin, hoe minder schade aan het gazon. Je hele tuin vol compost (ook je siertuin) zorgt voor goede structuur en voedsel voor de wormen.
  Zelf gedoog ik ook mollen zoals ludo. Trouwens, er zitten nooit 'mollen' in je tuin maar meestal slechts eentje want ze hebben hun territorium dat ze verdedigen tegen indringers.
  Donderdag 4 November 2010 om 16:26
 • Rik C. Rik C. In mijn eigen tuin heb ik er geen last van. Het grondwater staat soms behoorlijk hoog en dat hebben deze diertjes niet graag. Maar je moet er wel rekening mee houden dat sommige tuiniers niet ecologisch denken en deze grondhoopjes niet graag hebben in hun siertuin.
  Donderdag 4 November 2010 om 16:29
 • Ann V. Ann V. Ik heb iets met mollen, dus ik vind het totaal geen probleem dat ik tijdens het maaien van mijn hooiweide regelmatig met mijn zeis in een molshoop zit. Bovendien, een mol is een teken van een relatief gezonde bodem, met veel insecten. De enige effectieve manier om een mol weg te krijgen, schijnt het doodspuiten van alle insectenleven onder je gazonnetje te zijn, en daarvoor bedank ik feestelijk.
  Donderdag 4 November 2010 om 18:39
 • Ann V. Ann V. En dit schreef ik twee jaar geleden op mijn blogje, in een stukje met het verhaal waar mijn mollenliefde vandaan komt:
  "De Britse Mammal Society suggereert dat het nog het verstandigst is om van mollen te leren houden, want om ze permanent je tuin uit te krijgen is onbegonnen werk. Ze voegen aan dat advies nog toe (mijn vertaling):

  Zorg ervoor dat regenwormen zich in je tuin thuisvoelen: hierdoor worden de mollen minder actief en krijg je minder molshopen in je tuin, omdat de mollen minder ver moeten graven om voedsel te vinden.
  Recent onderzoek wijst uit dat volgende technieken de regenworm-populatie kunnen vergroten:
  - Vermijd het strooien van kalk op je gazon.
  - Kies liever voor kruidenrijke dan voor grasrijke zaadmengsels voor een grasveld.
  - Houd het gras kort door regelmatig maaien of begrazen."
  Donderdag 4 November 2010 om 18:42
 • Henk L. Henk L. Over de mollen,leer steeds meer bij en ben er steeds meer van overtuigd dat met de natuur moeten samenwerken en niet tegen de natuur in.
  Ieder levend wezen heeft een plaats en geef deze die ruimte die zij nodig hebben,Voor mij betekend een plaag dat het evenwicht verstoord is.

  Henk Lemaire
  Zaterdag 6 November 2010 om 11:25
 • Eco t. Eco t. @Rik: je schrijft "... sommige tuiniers niet ecologisch denken...".
  Het klopt inderdaad dat nog veel tuiniers niet ecologisch denken. Het probleem is dat ze te weinig weten van ecologisch tuinieren. Ze denken dat je moet kiezen tussen een ecologische tuin of een mooie siertuin. Niets is minder waar. ELKE tuin kan ecologisch zijn, ook een klassieke, nette siertuin. Het is de manier waarop je die tuin 'beheert' die maakt of hij ecologisch is, niet het type tuin. Hopelijk kan iedereen via MijnTuin nog veel van elkaar leren.
  Zaterdag 6 November 2010 om 13:15
 • Rik C. Rik C. @Jan: ik probeer in de mate van het mogelijke ecologisch te werken, maar als het nodig is, dan gebruik ik bvb Roundup om het onkruid om mijn oprit weg te krijgen. Ik heb geen zin om op mijn knieën over die keitjes te kruipen. Maar als ik zo een product gebruik, dan volg ik zeer goed de voorschriften. Ik weet maar al te goed (door mijn opleiding) dat de aanbevolen concentraties werkzaam zijn. En als gebruiker moet je niet slimmer willen zijn dan het onderzoek heeft aangetoond.
  Zaterdag 6 November 2010 om 13:19
 • Eco t. Eco t. Help, het Woord-Dat-Niet-Mag-Uitgesproken-Worden is gevallen: Roundup, onze kankervriend. Onderzoek die door producent Monsanto zelf gesponsord wordt moet je niet te snel geloven. Onafhankelijk onderzoek heeft geleerd dat RoundUp kankerverwekkend is. Het onkruiddodend bestanddeel is inderdaad niet kankerverwekkend maar wat Monsanto niet zegt is dat de stof die zorgt voor een goede opname van de onkruiddoder in de plant wél kankerverwekkend is.
  En door je opleiding weet jij ook dat alle kleine concentraties van alle, ontelbare gebruikers samen wél een substantiële hoeveelheid vormen. Trouwens, er hoeft geen 'overstroming' aan Roundup te zijn om negatieve invloed te hebben op de gezondheid.
  Ik bezorg nog de link naar dat onderzoek.
  Zaterdag 6 November 2010 om 13:33
 • Rik C. Rik C. Jan, als ik rondom mij kijk naar andere tuiniers in mijn straat, dan zie ik welke stommiteiten er uit gehaald worden met producten zoals Roundup. Ik kom uit een boerefamilie en weet hoe je op een efficiente manier, maar met respect voor de natuur zulke dingen kan gebruiken. Ik heb zelf in een ver verleden landbouwers geadviseerd om met een zeer lage dosissysteem in de bietenteelt zeer mooie resultaten te bekomen. En het was bovendien goed voor hun portemonee.
  Zaterdag 6 November 2010 om 13:37
 • Eco t. Eco t. Helaas werkt niet iedereen zoals jij, Rik.

  Hier de link over de nadelige effecten van Roundup:
  http://home.wanadoo.nl/natuurv...
  Zaterdag 6 November 2010 om 13:48
 • Hoow @. Hoow @. Als je wat googelt op het internet vindt je over round up enkel de reclame die het verkoopt als groen en verantwoord en dan de wetenschappelijk onderbouwde sites waar je al die nadelen en kwalijke gevolgen van dat goedje kunt lezen. Iets wat doodt is nooit verantwoord.
  Als je vergif moet gebruiken is er iets mis met het concept van die zone.
  Zondag 7 November 2010 om 19:03
 • Eco t. Eco t. 100% akkoord Hoow. Als je vergif moet spuiten op de oprit (of een ander deel van de tuin) moet je de aanleg van die tuinzone herbekijken en in vraag stellen: hoe kan ik onkruid vermijden?
  Zondag 7 November 2010 om 21:26
 • Hoow @. Hoow @. Of: is het wel onkruid? en kan ik er niet mee leren leven?
  Ik vind kasseien met gras tussen de voegen bv net heel mooi.
  Zondag 7 November 2010 om 21:45
 • Mathieu V. Mathieu V. wow. tijdje geleden dat ik hier was. nogal verschoten van de reacties. één reactie trok volledig mijn aandacht, dat van jan lannoo. ik woon nu 5 jaar in een huis. na 3 jaar verbouwen mij op de tuin toegelegd. het is een passie om de eenvoudige reden dat ik ben opgegroeid in een appartement en heel blij ben dat ik na lange buro werkdagen eens buiten kan, maar HET probleem is... op 2 jaar tijd ken ik nog niets van tuinieren, laat staan ecologisch tuinieren, wat mij enorm aanspreekt. er staat ook nog niet veel geplant. dus hoop ik hier veel te leren van jullie reacties (ik lees er ook veel over) en misschien ook wat meer concrete info te vinden over hoe het aan te pakken . vb onze grond is leem, 2 jaar geleden 2 containers compost in verwerkt en gazon aangelegd. wormen haal ik er zo uit dus waarschijnlijk 'Gezonde' grond. maar mol is er. ik heb niets tegen mollen, maar 16 hoopjes aarde is ook niet leuk. zijn er dus 'vriendelijke' oplossingen of laat ik alles zijn gangetje gaan?
  Zondag 7 November 2010 om 22:00
 • Hoow @. Hoow @. Denk dat het vooral heel moeilijk is om een mol weg te krijgen. Je kunt al de zachte middeltjes proberen op hoop van succes of naar vrij agressieve methoden grijpen. Het is vooral een kwestie van geluk hebben denk ik.
  Zondag 7 November 2010 om 22:19
 • Hendrik L. Hendrik L. er bestaan bloembollen die zeer erg stinken,die hebben ervoor gezorgd dat zowel mollen als woelratten op de loop gaan,moet de naam ,nog eens opzoeken
  Maandag 8 November 2010 om 01:28
 • Rik C. Rik C. @hoow tussen gele dolomiet zie ik niet graag onkruid. En ja, ik heb er een worteldoek onder gelegd
  Maandag 8 November 2010 om 08:13
 • Maarten C. Maarten C. @mathieu Ik heb in mijn tuin hier en daar een plantje(kruid) staan die, naar het schijnt, de mollen zou weghouden. In de volksmond noemt het ook mollenplant. Heb eens gegoogled en ze gevonden op wikipedia. http://nl.wikipedia.org/wiki/K...
  Ik heb geen idee of het effectief ook zo is, behalve dan dat ik geen last heb van mollen ;)

  Maandag 8 November 2010 om 14:34
 • Hendrik L. Hendrik L. de plant waarvoor mollen gaan lopen zijn dracunculus vulgaris,ze stinken gelijk een beerput die je opentrekt,maar het zijn zeer mooie bloemen,ook keizerskronen kunnen helpen.
  Maandag 8 November 2010 om 20:19
 • Hendrik L. Hendrik L. beste heer Vanneste ik raad U aan om de lessen tuinaanleg van VELT te volgen,die zijn zeer nuttig voor beginnende tuinliefhebbers
  Maandag 8 November 2010 om 20:22
 • Eco t. Eco t. @mathieu: ik wil je helpen om van de mollen af te geraken op een milieu- en diervriendelijke manier. Maar dan heb ik wel wat extra info nodig over jouw tuin. Heb je recent in een deel van je tuin grondwerken gedaan?
  Woensdag 10 November 2010 om 18:31
 • Mathieu V. Mathieu V. @jan: alvast bedankt. recent niet echt. 2,5 jaar geleden drainnagebuis gestoken om overvloed aan water weg te loodsen welke van hogergelegen weide afkomstig is (daar zit ongeveer de mol). 2 jaar geleden compost aangevoerd en tuin aangelegd. er staan momenteel geen bloemen of bomen in de tuin, enkel gras. grond is leem.
  Donderdag 11 November 2010 om 22:37
 • Mathieu V. Mathieu V. @hendrik. heb ik wel interesse voor. ergens te vinden waar deze door gaan en wanneer?
  Donderdag 11 November 2010 om 22:38
 • Eco t. Eco t. (deel 1/2) Dus de mol zit in de weide en niet in een echt gazon in de siertuin dicht bij je huis?
  Daarom vermoed ik dat je het niet erg vindt dat de mol 'onder' de weide zit, maar dat je je ergert aan het zicht op de molshopen? Dan is er goed nieuws: een mol heeft - zoals ik eerder zei - een territorium bestaande uit een ondergronds gangenstelsel. Een mol graaft enkel gangen als hij een nieuw gebied inneemt bvb omdat zijn huidige gebied vernield is door grondwerken. Eens zijn territorium klaar, dan maakt hij geen molshopen meer (tenzij ook dat gebied opnieuw verstoord of vernield wordt). Dus als jij het niet erg vindt dat de mol onder de weide leeft, dan zullen er na een tijdje geen molshopen bijkomen. Je zit dan wel nog met de bestaande molshopen. Die vormen echter perfecte tuingrond die je kan afscheppen en in je tuin verspreiden. Je planten groeien echt goed in zulke grond. Wil je de aarde ter plaatse laten, dan rakel je de aarde daar open, wat goed is voor het weidegras.
  Vrijdag 12 November 2010 om 11:09
 • Eco t. Eco t. (deel 2/2) Zo ben je af van het zicht op molshopen die allemaal van één mol afkomstig zijn. Er kan misschien een weggerakelde molshoop terugkomen als de mol uitzonderlijk zijn gangen verlaat. Dat doet hij alleen om nieuw territorium te zoeken bij verstoring of bij gebrek aan ondergronds voedsel. Beide problemen kan je vermijden via een gezonde composttuin waar geen zware grondwerken gebeuren. Dan is er immers genoeg voedsel en rust voor een mol.
  Een mol doden is geen oplossing tegen molshopen omdat dan een territorium vrijkomt waarin na een tijdje een vreemde mol komt wonen die het gangenstelsel wil aanpassen en zo voor nieuwe hopen zorgt.
  Misschien helpen deze tips al een beetje. Zo niet, beschrijf dan je probleem nog wat concreter.
  Vrijdag 12 November 2010 om 11:17
 • Mathieu V. Mathieu V. @jan. had mij slecht uitgedrukt. de mol zit wel degelijk in mijn tuin, ergens rond de drainnagebuizen welke ik aanlegde om water van hogergelegen weide weg te geleiden, maar msschien kan ik de aarde van de hoopjes ook wegscheppen.
  Zaterdag 13 November 2010 om 12:08
 • Eco t. Eco t. Je kan inderdaad beginnen om daar de hoopjes weg te doen en af te wachten. Is er daarna nog veel beweging, dan is het misschien beter om de mol weg te jagen naar de weide. Je kan enkele ijzeren staven (betonijzers) plaatsen in en om de molshopen met daarop een omgedraaide plastic waterfles. Maak met een mes wat 'vleugeltjes' in de fles zodat de wind erin kan spelen . Op die manier gaat de fles rondtollen op de staaf waardoor de staaf continu kleine trillingen maakt. Dat zou voor de mol een ondraaglijk ondergronds geluid produceren waardoor hij vlucht. In combinatie met de geurende planten kan je hem misschien de goede kant opsturen. Van een plastiekfles de bodem afsnijden en dan omgekeerd met de hals in de grond steken helpt ook: de wind die in de fles speelt maakt ook een geluid waar de mol van vlucht. Beide manieren zien er natuurlijk niet uit maar het is een maatregel die maar tijdelijk nodig is.
  Zondag 14 November 2010 om 14:59
 • Martin d. Martin d. Ook wij hadden afgelopen jaar veel last van mollen in de tuin, de zomer er voor hadden we net een nieuw gazon aan laten leggen waardoor het helemaal zonde was. We overwegen nu om deze techniek in te zetten. http://www.melkbusshop.nl/moll... mollen-carbid. Door de geur van het carbid schijnen de mollen te verdwijnen. Ik laat het even weten als het lukt.
  Vrijdag 22 Mei 2015 om 12:18
 • Jasmin Jasmin vangen met klemmen
  Zaterdag 23 Mei 2015 om 13:22
 • Roos T. Roos T. Idd met klemmen ,maar wel handschoenen aan als je klem plaats.Geleerd van een oude mollenvanger,ze kunnen heel goed ruiken schijnt.Proberen de hoofdgang te vinden.
  Zondag 24 Mei 2015 om 20:47
 • Henk L. Henk L. Heel serieus vraag ik mij af,is de wereld alleen van ons mensen?
  Hebben de dieren om ons heen geen recht om te leven,zou het niet beter zijn als wij een wijze vonden om samen te leven,moeten wij alles uitroeien omdat het ons in de weg zit?
  Zondag 24 Mei 2015 om 23:23
 • Jasmin Jasmin Ik word er mij nu van bewust dat ik anders moet gaan denken.
  Ik leer hier wel veel bij op deze site.
  Ben nu pas alle tips gaan lezen.
  Ik weet nog niet goed hoe alles moet. Vorige week zag ik dat de muntstruik vol met groene kevers zat en ze vraten alles kapot.
  Mijn hosta's worden helemaal kaal gevreten door slakken.
  Heb wat sla en tomaten geplant, hopelijk worden ze gespaard.
  Mollen woelden heel mijn tuin om.
  Bamboescheuten komen overal uit zelfs in het gras. Ik wou die al met Roundup gaan bestrijden!!!
  Niet doen dus???
  Vliegen en wespen komen in mijn veranda rond vliegen en voelen zich daar goed.
  Help!
  Maandag 25 Mei 2015 om 13:53