MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Maarten W.Global warming?

  De weerspreuk voor april is natuurlijk aprilse grillen, maar het lijkt mij nu toch wat erg aan het worden. Vorige week donderdag gemerkt dat bij 2 vlinderstruikjes en een clematis de toppen deels helemaal slap hingen.

  Nu ik veel meer met de tuin bezig ben, let ik ook meer op het weer en het regent echt heel weinig naar mijn mening in dit Belgenlandje de laatste maanden. Maar dat planten al in april slap gaan hangen bij temperaturen rond de 10 graden is nu toch wel heel straf.

  Toen het een paar weken geleden veel te warm en droog voor tijd van jaar was heb ik nog een keer of 2 water gegeven, maar vorige week was het wel zonnig maar koud dus dacht ik dat het niet nodig was. En na een dag niet in de tuin te zijn geweest, krijg ik dit. Moet ik nu maar elke dag in de tuin komen :)

  Heb zodra ik het gezien heb de gieter boven gehaald, maar de toppen blijven slap hangen. Ben ook is gaan voelen en sommige zijn echt opgedroogd.

  Of denken jullie dat deze schade eerder door wat nachtvorst is? Want dat was ook wel in die week.

  Best dat ik de verdorde toppen inkort en mij neer leg bij een iets minder hoge maar vollere vlinderstruik dit jaar?
  Maandag 24 April 2017 om 20:47

8 reacties

 • Lisette S. Lisette S. nog een paar daagjes beregenen en geduld hebben. Dat is wat ik doe. En als het slappe boel blijft, inderdaad toppen!
  Maandag 24 April 2017 om 21:04
 • Pascal G. Pascal G. Water geven gaat niet veel helpen hoor. Dit is vorstschade. Maandag 24 April 2017 om 21:24
 • Lisette S. Lisette S. Klopt, maar het is (hier in ieder geval) ook kurkdroog. Dus om het herstel te bevorderen..... Maandag 24 April 2017 om 21:31
 • Kiki B. Kiki B. Veel planten beschermen zichzelf tegen vorst. In de winter is dat goed zichtbaar bij wintergroene struiken, zoals Rhododendrons. De bladeren gaan dan inderdaad slap hangen, om verdamping te voorkomen. Meestal herstelt zich dit vanzelf. Maar indien bijvoorbeeld de vlinderstruik, Lavendel en dergelijke kruidachtige planten te vroeg gesnoeid worden maken zette vroeg jong lot. Dit jong uitlopende blad is niet bestand tegen (nacht)vorst. Dat is dus dan ook de reden dat je Lavendel niet meer na augustus snoeit en pas eind april weer knipt. Idem, maar dan in het voorjaar snoei je ook de Buddleja niet voor half april. Omgekeerd zullen gedurende hete zomerdagen ook veel planten overdag slap hangen. Dit is dat zelfde beschermingssyteem. In de avond trekken ze meestal weer bij. Een goede graadmeter of je dan wel of niet extra water moet geven. Zolang de planten gedurende de avond / nacht bijtrekken hebben ze niet extra water nodig. Wat betreft de Buddleja die nu slap hangt zou ik de toppen iets inkorten. Dat scheelt de plant wat energie. Maandag 24 April 2017 om 21:44
 • Kiki B. Kiki B. Wanneer bij een Clematis de toppen gaan hangen is het verstandig om alert te zijn op een verwelkingsziekte. Maandag 24 April 2017 om 21:45
 • Maarten W. Maarten W. Ik heb 3 clematissen waarvan 2 recent zijn aangeplant dus redelijk jong zijn. Het is enkel een van die jonge die een enkele top heeft die slap hangt. De rest heeft er geen last van en vandaag gezien dat eerste bloem op de oude clematis aan het open gaan is.

  Volgens het KMI gaat het nu hele week af en aan regenen en terug warmer worden. Zullen wel zien wat de struiken gaan doen.
  Maandag 24 April 2017 om 22:22
 • Roos T. Roos T. Vorstschade .De jonge toppen zijn het gevoeligst.. Dinsdag 25 April 2017 om 08:55
 • Pascal G. Pascal G. Volgens het weerbericht (daarnet op VTM) morgen grondvorst. Dinsdag 25 April 2017 om 20:34