MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Brecht D.Mijn rhododendron staat er erg slecht bij. Blaadjes komen geelachtig, hangen naar beneden, af en toe een stukje blad die ontbreekt, sommige blaadjes komen bruinachtig. Weet er iemand wat er aan de hand is? Alvast bedankt!
  Dinsdag 2 Mei 2017 om 21:51

6 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. 1. Wat is de grondsoort in je tuin, Brecht? 2. Blijft er veel water staan of heb je een hoge grondwaterstand daar? 3.Wat is de pH-waarde van de grond?

  Het ziet eruit alsof de plant te weinig voeding op kan nemen. Dat kan verschillende oorzaken hebben: de grond is te compact, de grond is te nat voor langere tijd, de grond is kalkrijk.

  Verder ziet het er naar uit dat de plant veel te diep ingeplant staat. Rhodo's hebben een heel fijn en heel oppervlekkig wortelgestel en als je ze te diep plant krijgen de wortels niet genoeg zuurstof. Dat is funest voor de gezondheid van de plant.

  De grond moet voldoende humeus zijn en goed afwateren zodat de wortels geen natte voeten hebben maar ook weer niet uitdrogen. De pH-waarde van de bodem (zuurgraad) moet rond tussen de 4,5 en 5,5 zitten. Verder staat een Rhodo liefst in de halfschaduw onder het bladerdek van een boom.
  Donderdag 4 Mei 2017 om 14:01
 • Jeannette v. Jeannette v. Overigens, die paar hapjes uit het blad kunnen geen kwaad. Als het meer wordt zou ik nematoden tegen (larven van de) taxuskever gebruiken. Donderdag 4 Mei 2017 om 14:24
 • Kiki B. Kiki B. Mogelijk heeft de Rhodo verkeerde bemesting gehad. Ben het verder met de kanttekeningen van Jeannette eens.
  Voor nu: de Rhodo met een ruime kluit er uit halen. De grond verbeteren met turf en compost . De Rhodo terug planten en , zoals Jeannette al aangaf : niet te diep planten. Zet de Rhodo op een terpje. Met een geul rondom. Na verplanten wel regelmatig water geven. Minimaal twee keer per week twee uur gedurende de eerste maanden.
  Donderdag 4 Mei 2017 om 23:37
 • Jeannette v. Jeannette v. Helemaal eens met Kiki. Er is wel een gerede kans dat dan een aantal knoppen nu niet open gaat. Maar daarentegen heeft de Rhodo dan weer wel meer overlevingskansen. Zorg dat de plant vooral ook rond eind juli/augustus voldoende water ter beschikking heeft omdat anders de knoppen in aanleg kunnen verdrogen. Vrijdag 5 Mei 2017 om 07:30
 • Brecht D. Brecht D. Hallo, bedankt voor de antwoorden! sorry voor mijn late antwoord...
  grondsoort tuin is zand-leem, maar dit is opgevoerde grond. Ik heb een jaar of 3 geleden de tuin gespit met een graafmachine omdat het water niet goed wegtrok. Hierna heb ik drainage gelegd. De Rhodos staan op een tiental cm verhoogde grond, omrand met borduren, maar daaronder ligt een drainage. De grond is ook niet keihard toegedrukt. Ik heb 3 Rhodo's, op de foto zie je de slechtste. Onder deze Rhodo zit wel een drainagebuis, +/- 20cm onder de plant. Ik heb daarnet de slechtste eens uitgegraven, de wortels van de Rhodo ziet er eigenlijk nog hetzelfde uit als toen ik hem verleden jaar geplant heb. is dit normaal?
  PH-waarde van de grond moet ik verifiëren, ik moet wel eerlijk zijn, en heb +/-2 jaar geleden al mijn grond bekalkt met korrels.
  Ik heb echter de grond rond de Rhodos en de Rhodos zelf, nooit bemest. Toen ik 2jaar geleden de tuin aanlegde, heb ik echter overal compost ingefreesd.
  Nog enkele vragen:
  Kan dit fenomeen voorkomen doordat de grond te kalkrijk is?
  Ik zal best eens zo'n tester kopen om de PH te meten.
  Ik ga de Rhodo eens uit de grond halen, en herplanten. De grond verbeteren met turf en compost. U zegt mij, dat ik twee keer per week twee uur moet water geven, over welke hoeveelheid water spreekt u dan?
  Is het beter/ kan het kwaad om te veel water te geven?
  Alvast bedankt!

  Vrijdag 5 Mei 2017 om 21:38
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Brecht, dat is nogal wat.
  Opgevoerde grond betekent nieuw aangebrachte grond na nieuwbouw? Dat zou kunnen betekenen dat tijdens dnieuwbouw de grond zwaar is bereden, zwaar is ingeklonken. We noemen dan vaak de grond "dood". De zuurstof is er uit. Oppervlakkig spitten of frezen lost het probleem niet op. Er ontstaat soms een diepere ondoordringbare laag. Drainagebuizen zijn dan een oplossing. Soms duurt het echter een paar jaar voordat dit systeem werkt.
  Je schrijft dat je de grond bekalkt hebt. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de huidige problemen. Zoals ik al vermoedde. Het is wijs om nu eerst een grondtest te doen. De grond zou te kalkrijk kunnen zijn. Wat betreft het water geven : via een sproeier 2 uur per week is 2 uur. Per plek. Niet meer, niet minder.
  Zaterdag 6 Mei 2017 om 02:29