Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Maxime V.Mijn kiwibes was in zijn tweede jaar eindelijk goed vertrokken om een mooie plant te worden en waarschijnlijk vruchten te dragen. Helaas heeft ze een zware nachtvorst te verduren gehad. Kan ik iets doen om haar terug op weg te helpen? Moet ik terugsnoeien of het op zijn beloop laten?
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 10:20

12 reacties

  • Leo S. Leo S. Kiwibes kan tijdens de winter heel wat vorst verdragen (gemakkelijk tot -20°c), echter de uitlopende botten kunnen GEEN vorst verdragen: de vruchttakken zijn dan ook verloren. Het best is de plant nu gewoon te laten staan en af te wachten waar hij uitloopt. U kan dan daarna terugsnoeien boven de nieuw uitgelopen knoppen. U vindt info op www.kiwibes.be. De snoeiwijze hangt ook af van het ras. Als je maar één plant hebt, moet het wel Issai zijn want dat is de enige met tweeslachtige bloemen. Als je een ander ras hebt, heb je ook een mannelijke plant nodig wil je ooit vruchten hebben.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 10:39
  • Maxime V. Maxime V. Ah bedankt, deze kwam van Aveve, ik hoop dat ze dan tweeslachtig is, anders hebben ze mij goed liggen ;)
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 11:49
  • Guy V. Guy V. Wat Maxime overkwam met de kiwistruik heb ik met mijn notelaar. De jonge ontluikende blaadjes zijn allemaal doodgevroren. Nog nooit meegemaakt. Is de oplossing dezelfde als bij de kiwi, of is mijn boompje van 10 jaaroud verloren?
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 12:06
  • Jeannette v. Jeannette v. Dezelfde oplossing werkt ook prima voor de notenboom met dien verstande dat je die pas mag snoeien tussen juli en september. Dan mag alleen het dode, zieke en beschadigde hout verwijderd worden. Je zal alleen geen noten krijgen of heel weinig, vrees ik. Maar dat is alles.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 13:14
  • Guy V. Guy V. Dank u vriendelijk Jeannette!
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 13:31
  • Leo S. Leo S. Guy, je boom is zeker niet verloren, een notenboom kan wel wat verdragen, wacht gewoon op het nieuwe schot. Snoeien doe je nu best niet: de boom gaat 'bloeden'.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 13:33
  • Guy V. Guy V. Dank u Leo!
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 13:36
  • Marie Louise H. Marie Louise H. Een Kiwi is nooit tweeslachtig, een vrouwelijke plant en een mannelijke zijn nodig voor de bevruchting, zoniet adieu Kiwivruchten.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 14:45
  • Jeannette v. Jeannette v. Actinidia 'Jenny is is zelfbestuivend: http://www.bastin.nl/webwinkel... Het ging hier echter over een kiwibes, Actinidia arguta. Ook daarvan is een zelfbestuiver te vinden, zoals Leo Suykerbuyk bovenaan al vermeldt.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 15:00
  • Leo S. Leo S. Marie Louise, voor KIWI heb je 100% gelijk. Maar voor kiwibes niet: daar is één tweeslachtig ras nl. Issai. Alle andere rassen zijn vrouwelijk en daar heb je dan inderdaad mannelijke planten voor nodig. Ik teel zelf professioneel Issai onder glas.
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 15:02
  • Jeannette v. Jeannette v. En Actinidia 'Jenny' dan, @Leo Suykerbuyk?
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 15:34
  • Leo S. Leo S. Jeannette, die ken ik niet. Maar ik geloof je op je woord -;)
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 16:53