MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Remmy A.

 • Remmy A.Greenfingers Online
  Menu
  Tuinplanten
  Paeonia

  Paeonia officinalis 'Rosea' Paeonia lactiflora 'Bowl of Beauty'
  Paeonia officinalis ‘Rosea’ Paeonia lactiflora ‘Bowl of Beauty’
  Paeonia
  Pioenroos
  Standplaats: Zonnig / halve schaduw
  Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
  Bloeiperiode: mei – juni
  Hoogte: 60 cm – 1 meter
  Wintergroen: bladverliezend
  Winterhard: ja
  Bijna alle Paeonia zijn afkomstig uit Azië en staan vaak geweldig middenin een border. Vanaf mei – juni produceren ze verbazingwekkende, prachtige, grote bloemen. Het kleurenpalet van de Paeonia loopt van wit, roze, rood tot donkerrood. Een hele bekende en populaire Paeonia is de Paeonia lactiflora ‘Bowl of Beauty’. Zijn schitterende, spectaculaire bloemen zijn helder roze en hebben een bijzonder sprekend gevuld crêmegeel hart, wat hem bijzonder maakt. Dit soort wordt 1 meter hoog. Paeonia officinalis, ook wel boerenpioen genoemd, blijft een stukje lager en bereikt een hoogte van 60 – 70 cm. Hoewel alle Paeonia’s lichte schaduw verdragen, staan ze het liefst in de volle zon.
  Paeonia delavayi, ook wel boompioenen genoemd, dragen net als de gewone pioenrozen opvallende bloemen. Het zijn eigenlijk bladverliezende struikjes met houtige stengels, die in de winter niet afsterven en dus boven de grond blijven staan. Aan het einde van de kale, houtige takken verschijnen in april – juni meestal rode , gele bloemen. De Boompioen wordt echter wel een stuk groter dan de gemiddelde pioenroos. Vele soorten bereiken een hoogte van 1,20 meter tot 1,75 meter.
  Snoeien
  Paeonia ( Pioenroos ) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in juli tot op de grond af. In oktober moet het blad tot net boven de grond worden afgeknipt.
  Paeonia delavayi ( Boompioen ) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen na de bloei in juli net boven de nieuwe groei af. Volwassen Paeonia’s die te groot zijn geworden of waarvan de takken te hoog zijn kunnen gesnoeid worden. Snoei de oudste en dikste takken in oktober terug tot net boven de grond. Gebruik een kleine snoeizaag voor dit karwei. Laat nieuwe, jonge scheuten staan.
  Verzorging
  Paeonia ( Pioenroos ) bloeit niet. Wat kan de oorzaak zijn. Het is raadzaam om een jonge pioenroos niet te diep aan te planten. Hij mag niet dieper dan 3 tot 5 cm in de grond worden aangeplant. Wordt er dieper geplant dan de zal de pioenroos vaak geen bloemen produceren.
  Oude pioenrozen kunnen ook ophouden met het produceren van bloemen. Wat ligt dat aan ? Oorzaak is meestal ouderdom. Het is dan goed om de plant te delen. Dat komt een betere bloei ten goede.
  Paeonia ( Pioenroos) Breng elk jaar in maart als de groei begint, flink wat compost rond de basis van de plant aan.
  Paeonia delavayi ( Boompioen ). Breng elk jaar in maart als groei begint, flink wat compost rond de basis van de plant aan.
  Veel Paeonia soorten hebben tijdens hun groei wat ondersteuning nodig. Bind de plant op of gebruik een plantenring ter ondersteuning.
  Vermeerderen
  Paeonia ( Pioenroos ) vermeerderen of delen. Haal de plant uit de grond en deel hem. Delen = Snijd de worstelstok in een aantal stukken. Op elk afgesneden stuk moet een knop of oog (verdikking zitten ). Herplant de stukken. Het beste tijdstip om Paeonia te delen is in de herfst ( oktober).
  Pioenroos combineren
  Paeonia kan gecombineerd worden met Aquilegia ( Akelei ), Digitalis ( Vinderhoedskruid ), Rozen.
  uitlopende knoppen Peonia delavayi
  Knoppen Paeonia delavayi
  Deel dit artikel: Tweet Deel on Facebook Plus op Google+
  © Greenfingers Online 2017
  AdverterenPrivacyCopyrightNieuwsbrief
  Website design door webdesign bureau Vest161
  Zondag 7 Mei 2017 om 09:53

1 tuinier vindt dit leuk

 • Riet B. Riet B. Zondag 7 Mei 2017 om 10:48