Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • karine w.Ik weet het even niet meer.Mijn witte regen doet al 2 jaar moeilijk en nu is de bloem met de nachtvorst nog bevroren ook.Verleden jaar alleen jong blad gekregen en mini bloem beide laat op het jaar verschenen.Zou het kunnen dat de wisteria zichzelf wurgt daar de stammen over en in elkaar groeien.Komt dit nog goed?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 13:29

45 reacties

  • Dirk M. Dirk M. kan het ook aan het snoeien liggen ?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 14:08
  • karine w. karine w. Al 2de jaar op rij niet meer moeten snoeien, trage groei.
    Woensdag 10 Mei 2017 om 22:46
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Karine, kan je wat meer informatie geven? Standplaats, leeftijd, grondsoort etc. En evt een foto plaatsen?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 22:50
  • karine w. karine w. Sorry Kiki maar de foto lukt niet.Mijn wisteria,20 jaar jong heeft 3 stammen die rond elkaar draaien.Nu hij ouder en dikker wordt groeien de stammen in elkaar en daar knijpt het schoentje.Mijn gedacht is dat de sapstroom verstoord is door het inelkaargroeien(wurgen).Wat helpt nog om er terug leven in te krijgen?
    Woensdag 10 Mei 2017 om 23:48
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Karine, het zou mij verbazen dat een Wisteria problemen zou krijgen door de inelkaar groeiende stammen. Ik heb vele oude Wisteria's gezien die op deze wijze vergroeiden. Zonder enig probleem. Het lijkt mij eerder dat er mogelijk een bodemverstorende factor is? Het uploaden van een foto lukt niet? Kan je via mail wel een foto sturen? Wellicht kan @Jeannettevanleijden hier in mee denken?
    Donderdag 11 Mei 2017 om 00:40
  • karine w. karine w. Beste Kiki,via nieuwe berichten heb ik net een foto kunnen plaatsen van men wisteria
    Donderdag 11 Mei 2017 om 14:32
  • Kiki B. Kiki B. Ja, ik heb ze net bekeken. Kan het zijn dat je in het verleden, evt paar jaar geleden, de bestrating hebt behandeld met chloor , onkruidbestrijdingsmiddel of iets dergelijks?
    Donderdag 11 Mei 2017 om 14:39
  • karine w. karine w. idd.
    Donderdag 11 Mei 2017 om 14:40
  • karine w. karine w. Drie jaar geleden,en ik was nog zo voorzichtig.Zou hij dan kleiner blad geven en trager groeien.Mss.nog hopen toch?
    Donderdag 11 Mei 2017 om 14:44
  • Jeannette v. Jeannette v. Normaal gesproken groeien alle stammen gewoon mee; de knopen blijven op dezelfde plaats zitten en worden alleen maar dikker.

    Als er echter veel knopen erg dicht bij elkaar zitten kan het wel eens voorkomen dat een Wisteria zichzelf wurgt, maar over het algemeen groeien de stammen na verloop van tijd gewoon in elkaar. Net zoals je dat wel eens ziet bij een groepje bomen dat te kort op elkaar is geplant; de stammen vormen uiteindelijk 1 stam: https://www.bakkeveen.nl/2011/... en http://www.seeds-gallery.com/d... (klik op de foto's)

    Dus, zoals Kiki zegt, het meest waarschijnlijk is een bodemprobleem (of een wortelprobleem). Gezien de vele regen de laatste jaren zou ik het op het eerste houden met als gevolg dat wortelprobleem. Een hoge grondwaterstand 's winters (en/of 's zomers) zou een reden kunnen zijn.

    Jammer dat een foto niet lukt; soms kan je daar al veel uit opmaken.
    Donderdag 11 Mei 2017 om 15:08
  • karine w. karine w. Dank u voor het meedenken.Nu ben ik dan toch met de snoeischaar even enkele dikke takken gaan controleren en inderdaad,...binnenin de tak zie ik bruine rondjes.Zelfs in de zijtakken zijn verkleuringen te zien.Nogmaals dank voor de hulp,dit had ik anders nooit durven uitpluizen met de grote snoeischaar.Nu zal ik alle bovenste takken op de pergola flink inkorten en het beste hopen.Bedankt
    Donderdag 11 Mei 2017 om 17:06
  • Jeannette v. Jeannette v. Graag gedaan, Karine. Als je na het snoeien nieuw blad ziet komen kan je ook wat Culterra (mest) geven. Geen mest meer geven na eind september.
    Donderdag 11 Mei 2017 om 17:14
  • karine w. karine w. Zal ik zeker doen.Groetjes
    Donderdag 11 Mei 2017 om 17:48
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Karine, uit eigen ervaring weet ik dat je een Wisteria wel degelijk kan verliezen aan onkruidbestrijdingsmiddel ed. In eerste instantie leidt dat inderdaad tot groeivertraging ed. De klimplant maakt lange en diepe wortels die door lopen onder de bestrating. Op deze wijze nemen zij het gif tot zich. Zelf vermoed ik dat dit het euvel geweest zal zijn. Wat het bevorderen van de bloei betreft raad ik je aan ( sorry Jeannette) om in november wat superfosfaat in te werken bij de de wortels. Dit werkt specifiek bij Wisteria om de bloei aan te jagen.
    Donderdag 11 Mei 2017 om 20:44
  • karine w. karine w. Dit ga ik direct noteren.Eindelijk kan ik in actie schieten om te redden wat er nog te redden valt.Hartelijk dank!!
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 00:29
  • Jeannette v. Jeannette v. Voor dat advies hoef je je echt niet te verontschuldigen, Kiki. ;-) Mag ik vragen waarom je mest wil strooien in juist die periode? Bij mijn weten is superfosfaat een snel werkende meststof en vanaf de bladval nemen bladverliezers geen mest op totdat er weer nieuw blad verschijnt. Mij lijkt dat de meststof dan ook weer snel wordt uitgespoeld.
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 11:38
  • Kiki B. Kiki B. Dat heb ik vroeger zo geleerd van mijn tante. Superfosfaat (granulaat) werkt redelijk snel en langdurend (in tegenstelling tot poeder, wat sneller in water oplost en dus ook eerder naar beneden zakt). Voor zover ik weet bindt het granulaat zich aan bodemdeeltjes. Op kalkrijke grond lost het niet snel op, op zure grond zou het sneller kunnen gaan. Je gaf dit ivm de aanleg van de bloemvorming en het wortelgestel. Maar ook met het in balans brengen mbt de hoeveelheid stikstof die in de grond zit. Wisteria genereert zelf stikstof uit de lucht en bij gebruik van een standaard meststof krijgt ze daardoor te snel een overdosis stikstof. Superfosfaat reguleert dat weer.
    Fosfaat geven zou ook in het hele vroege voorjaar kunnen, maar ik deed het altijd zoals zij beschreef (zodra al het blad er vanaf is ) en dat werkte prima. Dat combineerde ik altijd met de snoei. Na de eerste en tweede bloei snoei ik altijd nogmaals. In het voorjaar voor de eerste bloei niet snoeien.
    Probleem is bij veel mensen dat de Wisteria vaak met zijn lange wortels onder de bestrating zit en dat je daardoor niet effectief kan bemesten. Bij jonge Wisteria is universele bemesting prima, omdat je eerst goede groei en bladontwikkeling wilt hebben ( net als bij pioenen). Bij oudere planten knijp je de stikstof af en geef je eerder weer zware fosfaatgift vanwege de bloeibevordering en wat extra kali als daar een tekort aan is.
    Hoeveelheid fosfaat is ongeveer een handvol per m2 wortelgestel, niet te dicht bij de stam. Kali de helft minder. Andere oplossing om de plant tot bloei te brengen is een drastische wortelsnoei toe te passen, twee spaden diep , minimaal een halve meter vanaf de stam. Omdat de plant echter ook vrijwel geen blad geeft ben ik wat terughoudend om dat hier te adviseren. In ieder geval zou ik een flinke laag compost door de bovenlaag van de grond mengen.
    Probleem bij Karine is dat de stam aan 2 kanten besloten wordt door bestrating en aan de andere kant door gras. Ik zou aanraden een ruime boomspiegel te maken. En dit voorjaar zoals jij al aangaf, Jeannette, een bemesting ter bevordering van blad. Liefst een bodemmonster laten nemen.
    Overigens sluit ik niet uit dat vorst ook de boosdoener kan zijn.
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 16:02
  • Jeannette v. Jeannette v. "Wisteria genereert zelf stikstof uit de lucht en bij gebruik van een standaard meststof krijgt ze daardoor te snel een overdosis stikstof. Superfosfaat reguleert dat weer."

    Ja, inderdaad. Iedere vlinderbloemige kan zelf stikstof binden aan de grond. Daar had ik even niet aan gedacht! Ik had ook niet gezien dat Karine op kleigrond tuiniert. Kwestie van (te) snel willen reageren.... :p Dank je wel voor je uitgebreide uitleg! Heel handig, zo'n tante ;-) Op school ooit wel bemestingsleer gehad, maar omdat er zoveel universele meststoffen zijn tegenwoordig heb ik me daar niet echt verder in verdiept.

    Ik heb nog nu ook pas de foto's gezien en wat mij opvalt is dat de plant in het gras staat. Dan kan er zeker overbemesting ontstaan wanneer het gras regelmatig een gift krijgt. Die boomspiegel die jij aanraadt Kiki, is hard nodig.

    Nog een andere reden zou dan kunnen zijn dat de voet van de plant geraakt is door de grasmaaier en er een beschadiging is ontstaan. Dat zou ik ook nog even checken, @Karine Windelinckx
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 16:53
  • Roos T. Roos T. Mooi Kiki die oude wijsheid van je tante die jij nu weer door kan geven.Ze was een geweldige tuinvrouw en toen ik de Zeeuwse tuinen had bezocht (ik was nog jong toen ),zag ik meteen hoe het ook kon.Mijn tuinvriendinnen waren verbijsterd toen ik allerlei planten er de dag nadien er uithaalde .Ik wist nog niet wat ik er ging zetten ,maar het was het begin van tuinieren zoals ik nu doe en mijn borders heb aangelegd.In Engeland zag ik het natuurlijk volop later.Ik neem aan dat de Zeeuwse tuindames ook daar geweest zijn.Ze waren een voorbeeld voor veel mensen.
    Ze heeft jou ook besmet de de passie voor tuinieren en die wijsheid kan jij nu ook delen .
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 18:56
  • Kiki B. Kiki B. Helemaal mee eens, Jeannette! Dat gras en die bestrating was mij het eerste alarmbelletje. Mocht het gras vaak bemest zijn dan zou ik toch zeker die wortelsnoei wel overwegen, dat stopt de schade van de stikstof.
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 18:57
  • Kiki B. Kiki B. Karine, heb je per ongeluk ook het gras bekalkt?
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 19:02
  • Kiki B. Kiki B. Ik zou zeker blijven hopen, Karine! Maar hoe meer je ons kan vertellen hoe beter we je kunnen helpen.
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 20:55
  • Kiki B. Kiki B. Ik heb nog wat reacties gezet bij jouw foto's. Het is een prachtige oude Wisteria die het verdient om gered te worden :-)
    Vrijdag 12 Mei 2017 om 21:36
  • karine w. karine w. Zeker wel,bedankt
    Zaterdag 13 Mei 2017 om 01:23
  • karine w. karine w. Mijn wisteria heb ik 20/25 jaar geleden als stek geplant.Toen al was hij omgeven door links een pad en ervoor de beton van de vroegere garage.De gazon was er ook al voor de wisteria en wordt elk jaar bekalkt en bemest al 30 jaar lang.(zandgrond) Twee jaar geleden hebben we klinkers geplaatst voor de wisteria (op de beton) maar wel eerst een lichte dosis onkruidbestrijder bestoven in de betonscheuren.(waar ik nadien het nog met de hand mocht uittrekken):).Natuurlijk zitten daaronder wortels te duwen vd.wisteria maar door de klinkerwerken niet aan gedacht.Onder aan de stam was er inderdaad elk jaar veel opslag en werd dit of afgesneden met de snoeischaar of afgereden met de grasmaaier.Ga er nu alles aan doen om de wisteria te redden.Groetjes
    Zaterdag 13 Mei 2017 om 01:46
  • Kiki B. Kiki B. Het bekalken (wat niet nodig is) icm het bemesten van het gras en de onkruidbestrijder zal zeker een oorzaak kunnen zijn. Jeannette, bij de foto's staat een doorsnede van enkele afgezaagde takken, twee met rare vlekken in het hart.
    Zaterdag 13 Mei 2017 om 10:13
  • Kiki B. Kiki B. Zie onze reacties op https://www.mijntuin.org/photo...
    Zaterdag 13 Mei 2017 om 23:36
  • Kiki B. Kiki B. Nu een stappenplan maken :
    1. Ruime boomspiegel maken van minimaal 2 meter doorsnee. Ruime hoeveelheid compost hierop leggen. Evt vermengd met wat turf om de zuurgraad weer wat te stabiliseren. De Wisteria heeft zowel teveel kalk als grasmest (stikstof) gehad, beiden zijn funest voor deze plant.
    2. Stoppen (überhaupt) met bekalken van het gras, stoppen met bemesten van het gras binnen de cirkel van 3 meter vanaf de stam. Geen onkruidbestrijder meer gebruiken, noch op bestrating noch op het gras. Voor alle zekerheid deze zomer even helemaal niet bemesten. Ik vermoed dat de Wisteria al teveel heeft gehad.
    3. Zieke takken snoeien, snoeigereedschap desinfecteren. Overige snoei pas na de bladval toepassen. Voor zover dat zin heeft. Op dat moment ook superfosfaat granulaat toedienen.
    4. Overwegen om toch wortelsnoei toe te passen, zie vorige aanwijzingen. Dit om teveel stikstofopname tegen te gaan.
    5. Overwegen om daarna Mucoter granulaat toe te dienen. Dit zou mogelijk de schimmel kunnen terugdringen. Op biologische en veilige wijze. Herhalen om de 6 weken. Oppervlakkig in de grond inwerken. Daarna water geven. Mucoter heeft goede invloed op verkeerde schimmels. Gebruiksaanwijzing goed volgen.
    6. Niet in het vroege voorjaar snoeien. Mocht er bloei gaan ontstaan dan snoei je direct na de bloei. En na de bladval weer.
    Beton zou mogelijk een probleem kunnen zijn voor de wortels. Niets aan te doen vrees ik.

    Jeannette , nog dingen die ik vergeten ben ? :-)

    Zondag 14 Mei 2017 om 00:14
  • Jeannette v. Jeannette v. Nope, Kiki, je hebt alles wat er moet gebeuren wel aangestipt ;-) Wel heb ik nog een paar kleine opmerkingen:

    4a. Nu wortelsnoei toepassen kan teveel worden voor de plant omdat ze al ernstig verzwakt is. Ja, je verkleint het wortelgestel maar je zorgt dan ook voor veel wonden die weer afgegrendeld moeten worden en dat kost extra energie. Evt. zou ik dat in een later stadium toepassen.

    6a. Om dezelfde reden als in 4a. is het aanbevolen de komende paar jaar de bloei volledig wegnemen - hoe mooi ze ook is. Bloeien en zaad zetten en laten afrijpen kost ook weer extra energie en alle energie is nu nodig voor herstel.

    Verder denk ik dat de klinkerwerken in samenwerking met de stikstofbemesting, kalk en onkruidbestrijder geen goed hebben gedaan. Ik vermoed dat de wortels een flink zuurstoftekort hebben gehad en daardoor deels zijn gaan rotten. Misschien is ook de grond opgehoogd, want het gras sluit mooi aan op de klinkers - die naar ik begrepen heb op de betonnen ondergrond zijn geplaatst. Hoe dan ook, alle werken die je in het wortelgebied van een heester/boom doet kunnen een reden zijn voor vermindering van de conditie van een plant. Vandaar dat een boomspiegel zo belangrijk is!!!!
    Maandag 15 Mei 2017 om 11:21
  • Jeannette v. Jeannette v. En dan nog wat over bemesting @Karine: bedenk bij jezelf - als je weer eens in het tuincentrum of de boerenbond/aveve staat en ze de zakken kunstmest, kalk en andere meststoffen weer om je oren gooien - dat planten al heel lang zonder onze meststoffen de aarde hebben kunnen vullen en dat op een voor hen perfecte manier gedaan hebben. Zouden ze werkelijk al onze "goede zorgen" zo hard nodig hebben als men daar en op TV roept?? Welnee, daar roepen niet de planten om, maar vooral de portemonnees van de eigenaren en producenten. ;-) :-)

    Alleen monoculturen en potplanten hebben die mate van verzorging nodig omdat ze onevenredig veel van 1 en dezelfde stof wegnemen in grote getalen. Maar monoculturen trekken ook onevenredig veel van dezelfde plaagdieren en ziektes aan...
    Maandag 15 Mei 2017 om 11:37
  • Kiki B. Kiki B. Exact !!!
    Maandag 15 Mei 2017 om 14:29
  • Roos T. Roos T. ik ben het gedeeltelijk met je eens Jeanette ,maar wij planten alles dicht opelkaar in borders .Dat is in de natuur natuurlijk niet zo.Elk jaar krijgen mijn borders een laag van onze eigen compost .We hebben veel blad en en andere tuinafval die we enkele jaren omzetten.Niet iedereen kan dat en dus is goede organische mest een oplossing.Onze tuinen ziin geen natuurlijke situaties meer.Veel planten op een beperkte plek .
    Maandag 15 Mei 2017 om 15:08
  • karine w. karine w. Ik ben mee....net met mijn dochter gepraat over de boomspiegel.De hortensia ga ik daar verwijderen en opvullen en gras bijzaaien.(geen bemesting en kalk meer.Vrijmaken van gras zal een probleem worden met de poezen.
    Maandag 15 Mei 2017 om 15:13
  • Jeannette v. Jeannette v. Er is geen enkele reden waarom er zoveel mest gebruikt moet worden, Roos. Ten minste, niet voor de planten zelf. Wanneer je de planten niet zo dicht bij elkaar zet en alles rustig de tijd krijgt om te groeien, de planten passen bij het klimaat en de grondsoort dan ontstaan er niet zo gauw tekorten. Een boswachter strooit toch ook geen mest?

    Nee, dat alles heeft te maken met mensen.... en portemonnees, natuurlijk :-))
    Maandag 15 Mei 2017 om 15:57
  • Jeannette v. Jeannette v. En dan heb ik het niet over de moestuin....dat is een ander verhaal omdat daar jaarlijks een flinke opbrengst van wordt verwacht. Maar ook daar geldt hetzelfde: bezint eer ge begint.
    Maandag 15 Mei 2017 om 15:59
  • Roos T. Roos T. Ik weet niet wat jij bedoeld met veel mest? Ik geef mijn borders en bostuin elk jaar een laag eigen gemaakte compost,In deze grote tuin van 2,5 hekt heb ik grote borders die verhoogd liggen omringd door taxushaag en een grote bostuin waarin ik onder de grote oude eiken groepen hosta,s ,varens en helleborissen heb staan .In het voorjaar krijgt alles een laag eigen gemaakte compost van al ons blad van,beuken en eiken,De borders krijgen dat ook en ook mix 2.bij de rozen .Ook de helleborissen mest ik bij met mix 2 .Na de bloei knip ik alles kort omdat ze zich vreselijk zaaien als je de bloemen niet knipt en om dat het zoveel zijn doen we het met een sikkel met blad en al,daarna wat mest en alles staat er dan snel weer goed bij.
    Maandag 15 Mei 2017 om 17:46
  • Kiki B. Kiki B. Compost is prima. Dat heeft een goede functie en reken ik zelf niet tot de meststoffen waar we het in het bovenstaande over hadden. Wat er gebeurd is dat mensen, uit onwetendheid of door verkeerde voorlichting in tuincentra en door commercie, te pas en te onpas allerlei middelen zoals kalk en mest in hun tuin gebruiken. Terwijl dat lang niet altijd nodig is. Daar vernielen we, als dit niet nauwlettend wordt toegepast, uiteindelijk onze bodem mee en zullen planten juist sneller verzwakken. Ook op dit forum staat soms verkeerde voorlichting ( kalender) . Zo las ik laatst tot mijn stomme verbazing een vraag van iemand hoe ze haar buxus tegen schimmel moest behandelen, omdat dit hier ergens op dit forum kennelijk aangegeven stond. Niet omdat ze die schimmel had. Etc.
    Maandag 15 Mei 2017 om 22:00
  • Jeannette v. Jeannette v. Perfect omschreven, Kiki!!
    Dinsdag 16 Mei 2017 om 09:56
  • Roos T. Roos T. Het is kennelijk een volksgeloof elk jaar kalken (Zonder de PH te kennen) .Zo berokken je meer schade aan de bodem dat dat je goed doet.Helaas zal deze mythe niet uit te roeien zijn ben ik bang.
    Dinsdag 16 Mei 2017 om 11:39
  • karine w. karine w. Vandaag de hele dag tak voor tak gecontroleerd en gesnoeid.Zelfs de draaiende stam gedeeltelijk moeten snoeien door rotte vlekken.Hortensia verplant die onder de boomspiegel stond.Nu gedeelte van het gras uitplukken en dan de opslag mee verlagen.Die opslag nam veel tijd in beslag doordat de wortels niet mogen beschadigd worden.Maar toen de opslag rond de stam beetje bij beetje verdween werden enkele dikke wortels blootgelegd en wat bleek,"rot".Toen er rode mieren begonnen rond te lopen vreesde ik het ergste.En ja.Onder de stam zijn ook de wortels weggerot tot diep binnenin.Nu heb ik alles dichtgedaan en mag mijn man volgend weekend de allerlaatste klus klaren.Bedankt iedereen voor de goede raad.Weet wel dat ik hier veel van heb geleerd en in de toekomst sneller alarm zal slaan.Vriendelijke groetjes
    Woensdag 17 Mei 2017 om 00:32
  • Renilde Renilde Karine, ik vind het echt jammer voor jou....maar ik ben blij dat je jouw 'probleem' hier hebt voorgelegd...heb veel bijgeleerd en Kiki, Jeannette, Roos zijn superdames met zoveel kennis! Echt fijn dat ze de tijd namen om alles zo gedetaileerd uit te leggen.....super!
    Woensdag 17 Mei 2017 om 08:14
  • Jeannette v. Jeannette v. Ai, dat was vast even flink slikken, Karine :-( Wat spijtig is dat nou, ik had gehoopt dat het minder ernstig was.
    Woensdag 17 Mei 2017 om 18:08
  • Kiki B. Kiki B. Ach Karine, wat verdrietig nou. Kan me goed voorstellen dat een plant, die je opgekweekt hebt uit stek en zoveel jaren gekoesterd hebt, enorm zal missen !! Toch is het wel raadzaam om nu de grond alsnog te laten onderzoeken,voordat je weer een nieuwe klimmer zet.
    Donderdag 18 Mei 2017 om 23:48
  • karine w. karine w. Die vraag stel ik mezelf dikwijls.Daar ga ik ook eens achter horen, waar ik een staal kan binnenbrengen.Onze zandgrond is heel schraal en houd geen water vast.Bij droogte moet ik snel begieten,dit met regenwater.Goed idee Kiki.
    Vrijdag 19 Mei 2017 om 00:31
  • karine w. karine w. Nog enkele foto's bijgevoegd van onze andere wisterias.
    Dit jaar de jonge bloem bevroren en een grote achterstand.
    Vrijdag 19 Mei 2017 om 01:12

3 tuiniers vinden dit leuk