MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Renaat C.

7 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Renaat, best wat duidelijker zijn met symptomen en dergelijke en eventueel foto's.

  Kan echter zeggen dat ik een paar weken onrustig ben omdat ik recent een tuin hebt aangelegd waar ik voor 2000€ aan Ilex crenata 'Dark Green' heb aangeplant. Dit was een haag van 15 meter en 36 voorgesnoeide bollen met diameter 35cm.

  Bij het aanplanten was er nog niet veel te zien, maar toen ik na een week ergens anders bezig ben geweest merkte ik ook veel bladval en verkleuring (verkleuring naar donkerbruin)op. De aanplanting is gebeurt in de weken dat er wat nachtvorst was, dus ga er van uit dat ze zoals vele groenblijvende planten hier problemen mee hebben gehad. Bijna alle jonge scheuten waren bruin en verdort)

  Maar het is ook heel droog en zoals nu veel te warm, dus ik kijk vooral daar naar de oorzaak. En dan geef ik vooral mijzelf de schuld dat ik het niet genoeg water heb geven.

  Heb er mij ondertussen bij neergelegd dat dit mij geld gaat kosten (de haag is helemaal kaal, de bollen is minder erg), maar kan het mijzelf nog niet vergeven. Zeker niet omdat nu Ilex crenata al is uitverkocht en vervanging niet direct mogelijk is.

  Ik zou zeker starten met de haag genoeg water te geven (zeker als het nieuwe aanplant is). En wat foto's pakken.
  Woensdag 17 Mei 2017 om 19:53
 • Renaat C. Renaat C. Hallo Maarten,
  die wolken zijn aangeplant in het najaar van 2015 en hebben er tot de winter goed uitgezien,alleen die onder de kerselaar stonden zijn volledig verdort.Te weinig zonlicht of gaat de kerselaar met teveel voedsel/water lopen?
  Moet er bijkomende voeding gegeven worden en zo ja, wat?

  Groeten
  Renaat
  Woensdag 17 Mei 2017 om 23:49
 • Maarten W. Maarten W. Dag Renaat,

  Ze staan er dan al iets langer dan die van mij. Te weinig zonlicht denk ik niet, daar het zoals buxus zowel in zon als schaduw goed moet doen. Bemesting is zoals meeste hagen, echter geen extra kalk geven zoals buxus, Ilex heeft licht zuur tot licht kalkrijke bodem nodig.

  Ik zou dan denk dat kerselaar met te veel vocht weg is. Ik las een week of 2 geleden een artikel in de krant dat er in België de laatste 10 maanden 30 tot 65% minder neerslag is gevallen dan normaal. Dus we zitten met een langdurige droge(re) periode. En dan nog een kerselaar die als een paraplu boven je haag staat en nog eens al het water onder de voeten van de haag weg zuigt. Ik zou echt wel denken aan te kort aan water.

  Heb echter nog niet zo veel ervaring met Ilex crenata, ben pas dit jaar aan het aanplanten. Dus zou me niet als specialist ter zaken noemen.

  Sinds ik veelvuldig water aan het geven ben, lijken de meeste gesnoeide bollen bij mij te zijn gestabiliseerd en verschillende vormen nieuw blad. Zo hoop ik toch de bollen te kunnen redden door te blijven water geven wanneer het niet regent.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 20:12
 • Renaat C. Renaat C. Hoi Maarten,
  in ieder geval bedankt voor de informatie en misschien tot een volgende keer.
  Grts Renaat
  Donderdag 18 Mei 2017 om 23:14
 • Kiki B. Kiki B. Ilex crenata heeft ruim water nodig bij droog weer. Donderdag 18 Mei 2017 om 23:19
 • Kiki B. Kiki B. Bij extreem droge grond, zoals onder een kerselaar of welke boom dan ook, is het niet verstandig om een kwetsbare haag te planten. Bij twijfel is het slim om bentoniet door de wortelzone te mengen. En evt beendermeel tijdens de plantfase. Donderdag 18 Mei 2017 om 23:23
 • Maarten W. Maarten W. Dag Renaat,

  Ben vandaag terug naar de tuin geweest en heb gemerkt dat zelf de planten die volledig kaal zijn geworden terug beginnen uit te lopen. Momenteel enkel nog aan de uiteinde van de takken, dus nog afwachten of volledige struik blad gaat krijgen.

  Dus je kan je haag nog redden.
  Vrijdag 19 Mei 2017 om 19:19