MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Johannes B.Ik heb een enorme luizenplaag in mijn tuin. Werkelijk elke plant en boom zit volledig onder de luizen. Zwarte, groene, gele, echt van alles. Ik heb veel luis etende insecten (lieveheersbeestjes en sluipwespen) in de tuin, maar zij kunnen de plaag niet aan. De lieveheersbeestjes worden verjaagd door mieren, heel bizar om te zien dat de mieren de luizen beschermen (vanwege de honingdauw). Ik heb van alles geprobeerd (water, afwasmiddel, spiritus, uien, knoflook etc.) maar ik kom er niet van af. Wie weet wat ik nog meer kan doen voordat mijn bomen, bamboe en struiken sterven. Enkele fruitbomen heeft namelijk al last van roetdauw door de luizen.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 09:48

20 reacties

 • Riet B. Riet B. Hebt u een jonge tuin of is hij al enkele jaren oud ? Donderdag 18 Mei 2017 om 11:23
 • Johannes B. Johannes B. Hij is vrij jong, krap 2 jaar Donderdag 18 Mei 2017 om 11:40
 • Riet B. Riet B. Dan zou het kunnen dat de grond niet goed is voor uw planten, je hebt zuurminnende planten en kalkminnende planten, sommigen willen veel zon, anderen half schaduw of schaduw en al de plant boom of struik niet op de juiste plaats staat krijg je problemen. Donderdag 18 Mei 2017 om 11:47
 • Johannes B. Johannes B. Het probleem is dat ik me goed verdiept heb in bodem en welke planten geschikt zijn etc. Dat zou allemaal goed moeten zijn. Donderdag 18 Mei 2017 om 11:49
 • Riet B. Riet B. Ik denk dat u dan raad moet gaan zoeken bij een specialist daar het probleem zo enorm is. Laat het weten via dit forum of het in orde gekomen is, dan kunnen wij er ook nog van leren ! Donderdag 18 Mei 2017 om 12:59
 • Johannes B. Johannes B. Tot dusver bedankt voor de reacties. Specialisten grijpen vaak meteen naar gif. Net een rondje tuin gedaan en er zijn flink wat lieveheersbeestjes bezig. Ik hoop dat zij het onder controle kunnen houden.
  Intussen, om ze wat te helpen, flink wat luizen geplet tussen mijn vingers.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 13:19
 • Riet B. Riet B. Ja, gif is iets wat ik ook niet in de tuin gebruik, maar met specialisten bedoelde ik mensen die hier al ervaring mee hebben, de specialisten die een winkel hebben daarentegen ... ik probeer zo veel mogelijk vogels, egels, kikkers....naar mijn tuin te lokken wat tot dusver goed gelukt is denk ik. Donderdag 18 Mei 2017 om 14:04
 • Johannes B. Johannes B. Kikkers en padjes heb ik ook erg veel zitten, helaas eten zij geen luizen, voor zover ik weet.
  Vogels zitten er gelukkig ook veel, egels niet omdat de tuin afgesloten is.
  Ik dacht inderdaad dat je specialisten uit de winkel bedoelde hahaha
  Donderdag 18 Mei 2017 om 14:08
 • Maarten W. Maarten W. Zie je effectief al problemen met de planten of heb je vooral schrik dat ze eventueel dood zouden gaan.

  Zou mij verbazen dat bladluis een bamboe kan kapot krijgen. Anders moet ik dat onthouden voor de volgende tuin met teveel aan bamboe :)

  Zijn de bomen ook 2 jaar oud of staan die er al langer? Bomen zijn het gewoon dat er heel het jaar door aan hun geknabbeld wordt. Ik ben ondertussen vergeten wat het exact % was, maar in een boek gelezen dat ze elk jaar een zeer significant deel van hun bladeren verliezen door vraat (rupsen en dergelijke). Dus zeker oudere bomen zijn wel wat gewoon en hebben groot regeneratie vermogen.

  Bij mij zie ik ook redelijk wat luizen op de rozenstruik en vlinderstruik. Beukenhaag ziet er uit of het heeft juist gesneeuwd door de wolluizen. Ik zie zelf hommels die aan de onderkant van de bladeren de suiker opzuigen van de luizen. (blijkbaar zijn mieren niet de enige die dit doen)

  Volgens mij zijn planten nu iets zwakker door de langdurige drogere periode die we gehad hebben en dat maakt ze smakelijker voor pesten. Het ziet er naar uit dat er een nattere periode komt en hopelijk gaat het genoeg regen dat waterspiegel terug op normaal niveau komt. Zo kunnen de planten zich beter verweren.

  Als de planten nog geen echte tekenen van verval tonen, zou ik vooral observeren en 'genieten' van het gevecht tussen mier en lieven-heers-beestje. Ook dat is onderdeel van de natuur.

  Bij verval eventueel bemesten met vloeibare meststof en eventueel bladvoeding zodat planten snel kunnen vervangen wat de luizen weg nemen. Denk ook aan mineralen en niet alleen NPK's.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 20:30
 • Simone B. Simone B. Je kan het proberen door verse brandnetels in je planten te hangen. Ik pluk regelmatig brandnetels natuurlijk zonder bloemen. Samen met de lieveheersbeestjes gaat dat goed.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 21:18
 • Sofie M. Sofie M. Al een oplossing van zeep geprobeerd om erover te spuiten? Dat legt een verstikkende laag en dan gaan de luizen dood Donderdag 18 Mei 2017 om 21:40
 • Johannes B. Johannes B. @Maarten helaas zie ik al roetdauw optreden bij sommige fruitboompjes. Ik heb minder dan twee jaar geleden de hele tuin opnieuw aangelegd, dus alles is nog vrij jong.
  De bamboe heeft het ook zwaar, veel geel blad, bladverlies en zelfs het verdorren van hele takken.
  Ik hoop dat je gelijk hebt dat het aan de drogere periode ligt en dat het goed komt.
  Dank voor de tip van de voeding, heb je nog een merk wat je aan kan prijzen?

  @Simone ik heb ook al brandnetels geprobeerd, brandnetelextract, heermoes extract, eigenlijk alle biologische manieren die er op internet te vinden zijn.

  @Sofie zeep oplossing ook al geprobeerd ;-)
  Donderdag 18 Mei 2017 om 21:47
 • Simone B. Simone B. Johannes dan moet het inderdaat wel heel erg zijn. Heb je tuinen in de buurt? En hoe staan die erbij?
  Donderdag 18 Mei 2017 om 21:56
 • Johannes B. Johannes B. De tuin waar (vrees ik) alles vandaan komt is van een buurvrouw die al een jaar weg is, en dus compleet verwaarloosd. Donderdag 18 Mei 2017 om 22:06
 • Simone B. Simone B. Wat een drama. Het is op dit moment op veel plaatsen in Nederland erger met de luizen dan normaal. zorgen dat jou planten sterker worden zoals al gezecht is. Maar als ze vol met luis zitten zijn ze al zwakker. Sterkte Johannes. Vrijdag 19 Mei 2017 om 06:11
 • Johannes B. Johannes B. Dank jullie wel, voor alle hulp en tips Vrijdag 19 Mei 2017 om 15:10
 • Riet B. Riet B. Zoveel mogelijk gewoon doodknijpen, nodig je ganse familie uit voor een bbq en zeg tegen hen, eerst luizen knijpen en dan krijgen jullie eten (grapje) Vrijdag 19 Mei 2017 om 18:30
 • Maarten W. Maarten W. Roetdauw is vooral niet mooi om te zien, maar ook weer niet fataal voor de plant. Het is natuurlijk een extra aantasting boven op de luis dus kan de druppel te veel worden voor heel zwakke planten.

  Heb het nog niet gebruikt, maar er zou een middel zijn om honingdauw te verwijderen van de planten zodat de schimmel niet welig kan tieren. Uit het artikel blijkt dat dit vooral voor landbouwers is, maar misschien verkoopt Agriton het ook aan particulieren: https://www.agriton.nl/previsa...

  Wat ik kan aanraden is om EM te gebruiken om de weerstand van de planten te verhogen. Microferm is een kant en klaar product dat je vooral op de bodem maar ook op planten kan spuiten/gieten. Hier zitten een hoop bacteriën, schimmels en gisten in die goede stoffen produceren waar planten beter van worden. Agriton is producent, maar producten van EM zijn op verschillende plaatsen beschikbaar.

  Je moet hier geen wonderen van verwachten (op korte termijn), maar het gaat zeker het microleven in de bodem ten goede komen en daardoor dus ook de planten.

  Er is ook een product EM-5 genoemd dat speciaal gemaakt zou zijn om insecten te verdrijven. Is een combinatie van bacteriën (van EM), alcohol en azijn wat insecten niet leuk vinden. Dit is echter geen wondermiddel en hebt het zelf nog niet vaak gebruikt.

  Je kan ook keukenolie (azijn, olijfolie, zonnebloemolie of iets dergelijke) verdunt met water spuiten op de bladluizen. De olie zou een film leggen op de luizen en hierdoor zouden ze stikken.

  Als bladvoeding speelt merk niet zoveel een rol, maar best iets met NPK bemesting met zeewierextract. Onder andere DCM heeft zoiets (https://www.dcm-info.be/nl/pro...)
  Vrijdag 19 Mei 2017 om 19:03
 • Simone B. Simone B. Nog een vraagje, op welke grond zit je? Vrijdag 19 Mei 2017 om 19:25
 • Johannes B. Johannes B. @Simone ik heb klei/tuinaarde bodem

  @Maarten Dank je wel voor de tips en links, ik stel het erg op prijs.
  Zaterdag 20 Mei 2017 om 10:25