MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

8 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Evelyne, die gaten en afgevreten bladeren komen door slakken, en dat zijn meestal naaktslakken en wijngaardslakken die je overdag bijna niet ziet - of het moet flink geregend hebben.

  De bruine randen kunnen meerdere oorzaken hebben. Het blad kan bevroren zijn geraakt, of de plant heeft even te droog gestaan. Maar het kan ook zijn dat het blad al in de knop beschadigd is geraakt en dat zie je dan pas bij het ontvouwen van het blad.

  Kijk zeker ook of er misschien wolluis onder de bladeren te zien is.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 11:25
 • Ad N. Ad N. denk toch dat de vorst erin is geraakt! Donderdag 18 Mei 2017 om 11:31
 • Alwin K. Alwin K. Ik heb veel hortensia's gezien die dit euvel hebben. Bruine randen (dus niet vraat) duidt op beschadiging in de knop. Dit kan inderdaad komen door watertekort of door vorst. Donderdag 18 Mei 2017 om 12:49
 • Evelyne W. Evelyne W. Bedankt voor jullie reacties! Het kan inderdaad beide zijn. We hebben héél veel last van slakken... Tegen de slakken weet ik wat doen, maar wat doe ik om toch mooie bloei te krijgen als ze aangetast zijn door vorst? Donderdag 18 Mei 2017 om 12:53
 • Jeannette v. Jeannette v. Zo te zien zijn het alleen de bladranden die beschadigd geraakt zijn. De bloemen komen dan toch wel. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Er groeit ook wel weer nieuw blad na een paar weken; alleen bij de kale takken heb je kans dat ze afsterven maar ook daarvoor komen dan wel weer nieuwe takken in de plaats.

  Mijn hortensia's zijn ook allemaal bevroren, maar toch krijgen ze bloemen. De knoppen verschijnen nu zo'n beetje. En er is ook nieuw blad in de maak. Dat komt allemaal wel goed, als je de slakken maar zoveel mogelijk weghaalt.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 13:39
 • Jeannette v. Jeannette v. Dat wordt dus een paar avondjes slakkenwacht lopen, Evelyne ;-) :-) Neem vooral een emmer water mee. Nu regent het dus als het vanavond droog is zou ik eens op zoek gaan naar die krengen! Donderdag 18 Mei 2017 om 13:41
 • Evelyne W. Evelyne W. Bedankt Jeanette! Weet jij of ik de beschadigde blaatjes (van de vorst en slakken) moet weghalen? Donderdag 18 Mei 2017 om 13:42
 • Jeannette v. Jeannette v. Nee, dat zou ik nu nog niet doen. Pas als er gezond nieuw blad is zou ik de oude, beschadigde bladeren weghalen als ze er heel erg beschadigd zijn. Maar ik laat zoiets gerust zitten, heb daar geen moeite (meer) mee. Voordat ik "het vak" zat vond ik zoiets verschrikkelijk maar het is en blijft gewoon natuur, natuurlijk :-)

  Het kan ook zijn dat je wat rupsen tegenkomt, die beginnen meestal midden in het blad te vreten. Maar de meeste schade wordt door de slakken veroorzaakt. Dat is duidelijk te zien aan de skeletten van de bladranden en -punten.
  Donderdag 18 Mei 2017 om 13:51