Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Jamila S.Ik heb wekelijks een hoop maaisel waar ik me geen raad mee weet. Ik heb het een tijdje als mulch gebruikt. Ben daar mee gestopt omdat het volgens de hovenier niet goed zou zijn voor de ontwikkeling van planten en schimmelvorming zou veroorzaken.
    Zaterdag 20 Mei 2017 om 12:59

14 reacties

  • Johan D. Johan D. Dit kan je normaal gezien gratis naar containerpark doen. Of in de groenbak. Als je een afsluitbare ton of grote plastieke emmer met deksel hebt, ka je daar ok wat indoen en bevochtigen met water. Dit tijd laten staan tot het vergaan is en stinkt. Daarna kan je dit gebruiken als bemesting in je grond.
    Zaterdag 20 Mei 2017 om 17:36
  • Roos T. Roos T. Met een kooimaaier kan je het liggen laten als het niet te lang is .Wordt weer omgezet in organische stof.
    Zaterdag 20 Mei 2017 om 17:54
  • Kiki B. Kiki B. Ik ben het niet met de hovenier eens. In dunne lagen kan je dit prima onder de struiken, hortensia's etc leggen als mulch.
    Zaterdag 20 Mei 2017 om 18:12
  • Alex V. Alex V. ik gebruik een mulchgrasmachine, vermaalt het gras met 2 messen boven elkaar heel fijn dat gewoon blijft liggen, het is zo fijn dat je zelfs niet opmerkt dat het er ligt
    Zaterdag 20 Mei 2017 om 19:43
  • Jamila S. Jamila S. @Kiki vond het ook verwarrend. Ik had namelijk online gelezen dat het gebruik van maaisel als mulch goed zou zijn voor het gazon. Trouwens het gazon is in maart gelegd kan ik dan nu al bemesten of is dat te vrieg.
    Zondag 21 Mei 2017 om 00:29
  • Kiki B. Kiki B. Maaisel is prima als mulch! Maar natuurlijk niet op het gazon bij het gebruik van een gewone grasmaaier. Tenzij je jezelf de luxe kan veroorloven van een mulchmaaier :-) . En geloof me, niet iedereen kan of wil dat betalen. Al zeker niet bij een klein gazon, ik pieker er zelf niet eens niet over en maai nog lekker met de hand, scheelt weer in de sportschool :_)
    Gebruik het maaisel gerust in dunne lagen onder struiken, bomen, en spaarzaam in de border. Let er bij de border wel even op dat het afgemaaide gras al niet in bloei stond ...
    Betreffende jouw vraag over bemesting:
    Als het goed is dan is de ondergrond tijdens de aanleg aan bemest. Dan heeft de grasmat voor 3 maanden al voldoende aan voedingsstoffen. Vraag even aan je hovenier hoe hij de ondergrond heeft voorbereid.
    Daarna gebruik je een langzaam werkende meststof. Na September stop je met mesten.
    Ga vooral niet zomaar bekalken, dat is eerder slecht voor het gazon dan dat het goed doet.
    Maai minimaal 1 x per 5 dagen en stel de maaimachine zodanig in dat deze niet te kort maait, op 3 a 4 cm .
    Hoe korter je maait , hoe eerder je mos krijgt.
    Maai bij voorkeur met een kooimaaier en zorg er voor dat deze goed scherp is . Maak de machine na iedere maaibeurt goed schoon en droog. Het beste doe je dat met een tandenborstel :_)
    Bij droog weer kan je het maaisel laten liggen, bij nat weer hark je het weg. Het afgeharkte gras kan je dus prima gebruiken als mulch onder struiken ed.
    In de winter loop je zo min mogelijk over het gras en haal je al het blad weg.
    In het voorjaar en in het najaar prik je het gras met een speciale prikvork of een prikrol. Hiermee breng je lucht in de ondergrond. De gaatjes strooi je af met brekerzand en evt een speciale mesststof ( bloedmeel in het voorjaar en Thomaskali in het najaar)
    Ga niet zomaar verticuteren, vaak is dit helemaal niet nodig. Het kan het gras onnodig beschadigen. . Succes!
    Zondag 21 Mei 2017 om 02:09
  • Simone B. Simone B. Een hovenier word ingehuurd om de tuin mooie en vooral netjes te maken. Mulchen altijd doen.
    Zondag 21 Mei 2017 om 07:23
  • Jamila S. Jamila S. En ik maar denken dat een gazononderhoudsvriendelijk is. Uitgaande van jouw beschrijving Kiki zullen we er onze handen vol aan hebben. Mijn man maait 1x per week, het streven is 2x per week, maar vaak lukt dat niet. Tenzij ik dat ga doen , maar als het even kan liever niet. Ik dacht wel dat we een mulchmaaier hebben .
    Maandag 22 Mei 2017 om 09:02
  • Jamila S. Jamila S. Hoi Simone we hebben de hovenier ingehuurd voor het ontwerp en de aanleg. De rest zijn we voornemens zelf te doen. Vwb het mulchen wat is het ideale middel om mee te mulchen?
    Maandag 22 Mei 2017 om 09:04
  • Kiki B. Kiki B. Dat hangt er helemaal van wat je wilt mulchen.
    Maandag 22 Mei 2017 om 13:55
  • Simone B. Simone B. Hallo Jamila, Ik bedoelde het stukje over de hovenier in het algemeen. Zelf mulch ik met alles wat groen is dus al het snoei afval en voor de winter met bladeren. Wanneer je Mulchen opzoekt kom je van alles tegen. Ook op de blog van Frank Anrijs.
    Dinsdag 23 Mei 2017 om 07:43
  • Jamila S. Jamila S. Hoi Simone, ik ga googlen op mulchen.
    Dinsdag 23 Mei 2017 om 07:53
  • Simone B. Simone B. Veel plezier en een mooie dag. Jamila.
    Dinsdag 23 Mei 2017 om 08:05
  • Jamila S. Jamila S. Dank je wel, het is een prachtige dag om in de tuin aan te rommelen. Jij ook een mooie dag toegewenst.
    Dinsdag 23 Mei 2017 om 08:17