MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ronny L.Hallo,
  Kersentijd breekt aan. Ik bemerk dat mijn Midstam Kerselaar gekrulde bladeren heeft en daarin zitten vele kleine zwarte vliegjes. Zie fotos. Vraag kan dit kwaad aan de boom, en belangrijker nog kan dit kwaad aan de lekkere zwarte kersen vruchten die nu nog erwt-groen zijn?
  Groeten,
  Ronny
  Dinsdag 23 Mei 2017 om 09:28

4 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Het zijn bladluizen. Wrijf ze weg of spuit ze eraf met een straal water. Ook zijn er tal van milieuvriendelijke acties die je kan ondernemen tegen bladluizen, bv. Pireco® Bladinsecten gebruiken, brandnetelgier of een mengsel van 20 ml. spiritus met 20 ml. groene zeep oplossen in 1 liter water. En er zijn er nog veel meer als je zoekt via google naar milieuvriendelijke middelen tegen bladluizen.

  Maar je kan natuurlijk ook veel vogels en andere natuurlijke hultroepen naar je tuin lokken ;-) Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespen en nog een aantal anderen staan snel voor je klaar als ze eenmaal die lekkernijen hebben gevonden.
  Dinsdag 23 Mei 2017 om 17:17
 • Ronny L. Ronny L. zullen deze bladluizen de vruchten stuk doen, bv door dat de bladeren bovenop (want het zijn meestal de jonge bladeren die aangetast zijn) leegzuigen ....???? Dus hebben zij impact op de kersen? Woensdag 24 Mei 2017 om 09:07
 • Jeannette v. Jeannette v. Niet direct, maar indirect kan dat wel het geval zijn. Luizen en andere sapzuigende insecten kunnen ziektes, schimmels en virussen overbrengen.

  Vaak zie je bij planten met veel luizen ook mieren op de takken en bladeren lopen. Die "melken" als het ware de zoete vloeistof die de luizen afscheiden,, honingdauw. De mieren verdedigen de luizen ook tegen bv. lieveheersbeestjes. Dus die mieren zal je ook moeten bestrijden of je moet het ze lastig maken om de boom in te klimmen; daarvoor kan je een lijmband aanschaffen.
  Woensdag 24 Mei 2017 om 14:46
 • Ronny L. Ronny L. Beste,
  kan ik preventief te werk gaan en hoe? De kersenboom staat nu een 5 jaren en dit is de eerste keer dat ik last heb van zwarte bladluizen. Moet ik bv de stam en hoofdtakken insmeren, verven met een product nu in mei of juni zoals bv bij de perziken krulziekte?
  Donderdag 25 Mei 2017 om 16:40