MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Willemine L.

  • Willemine L.Riet B. gebruik groene vijg waarvan binnekant nog niet hol of verkleurd is.maak een kruisje met n scherp mesje bij het steeltje en wrijf deschil met grof schuurpapier af . Week de vijgen in n oplossing van 25 ml zout per 2.5 l water en zorg dat ze helemaal bedekt zijn, plaats n bord erover. volgende ochtend afgieten en spoelen met lopend koud water.
    neem n grote pan halfvol met water en koken.. dan de vijgen in de pan tot kookpunt.dreineer dadelijk en spoel goed af in vers water.vul pan weer met vers water en weer verhitten. leg ook n paar goed afgespeolde jonge vijgen-bladen erin.. en kook voor 4 minuten (matige hitte) totdat je n scherp houten tandestokertje makkelijk in de vijg gestoken kan worden. dreineer weer.
    voor de stroop 7.5. liter water en 4 kg witte suiken en 50 ml citroensap per 2.5 kilo vijgen. verhit water en suiker langzaam tot kookpunt en roer totdat suiker is opgelost. plaats de zacht gekookte vijge geleidelijk in kokende stroop. halfuurtje onder matige hitte zonder deksel. en haal pan van je kookplaat af en zet de deksel erop en laat de vijgen overnacht in de stroop liggen.
    Haal de vijgen dan uit de pan en zet even apart. verhit destroop tot kookpunt en plaats de vijgen geliedelijk terug in die kokende stroop . hou wel aan de kook. Dan n uur lang over matige hitte en en schuim de stroop dan af.de vijgen uitscheppen en kan nog n nacht met rust gelaten worden. smorgens weer terug in kokende stroop. de stroop moet herhaald worden, als dit nog niet zo dik is als n dikkerige stroop. je kunt ook de stroop nogmaals goed aan de kook brengen in een apart pannetje. totdat het goed dik is. voeg het citroensap (ook creme of tartar wordt gebruikt) bij en 12.5 ml 'eetbaar glycerine' !(is verkrijgbaar) toe bij de vijgen in de stroop laat goed doorkoken en in schone glaspotjes meteen verzegelen (meestal lukt het om het om te keren.. dus rusten op de deksel- (op zijn kop dus) en genieten (koud) bij n fijn kaasje naar keuze.
    Zaterdag 27 Mei 2017 om 21:55

1 reactie

  • Riet B. Riet B. Bedankt !! Zondag 28 Mei 2017 om 13:31