MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stefaan V.

 • Stefaan V.Aan ons nog te bouwen woning willen wij in de toekomst een blauwe regen als zomerzonnewering planten. Deze blauwe regen zou over een afstand van ca. 8 à 10 m boven een even lange raampartij moeten groeien. Er zou hiervoor over de volledige lengte een constructie aan de gevel boven de ramen voorzien worden met een 4-tal stalen kabels zodat er een soort oversteek van ca. 1 m ontstaat waarop de takken kunnen geleid/bevestigd worden. Is dit een constructie waarlangs de blauwe regen goed kan groeien ?
  Een tweede vraag: we moeten ook een plantzone voorzien. Het is wel zo dat de woning een kelder heeft en de keldermuren dus dienen aangevuld te worden met stabilisé of (mengeling van grond met soort kalk die dan uithardt). We zouden natuurlijk tegen de keldermuur een bepaalde oppervlakte / volume vrijhouden voor de plant ... Hoe groot moet de plantput zijn ? ca. 1 m³ ? mag er onder de plantput stabilisé zitten (of uithardend mengsel grond+soort kalk) ? Ik heb al gelezen dat blauwe regen niet van kalk houdt ... wat indien er stabilisé of uithardend mengsel grond+soort kalk rond de plantput zit ?
  Welke soort blauwe regen is het meest aangewezen voor ons en het sterkst / minst gevoelig voor ziekten ?
  Kan iemand ons antwoorden geven op bovenstaande vragen ? of ons doorverwijzen naar iemand ? of ...
  Alvast hartelijk dank voor reacties !
  Stefaan en Isabelle
  Zondag 4 Juni 2017 om 10:28

3 reacties

 • Riet B. Riet B. Een plantput van 1 m³ is wel groot genoeg maar die moet wel waterdoorlatend zijn. En eer de blauwe regen 8 à 10 m lang gaat zijn heb je wel heel heel heel veel geduld nodig. Daarbij is deze plant ook giftig voor kinderen en huisdieren. Zondag 4 Juni 2017 om 20:09
 • Kiki B. Kiki B. Eerste vraag : stalen kabel constructie is prima mits de kabels stevig genoeg zijn.
  Tweede vraag: waarom moet de keldermuur aangesmeerd worden? Stabilise is een mengsel van zand en cement, dat kan geen kwaad. Wat niet goed is , is kalk of beton. Zorg voor goede drainage onderin. Plantgat van 1m3 is ruim te groot, 60 bij 50 zou al volstaan.
  Derde vraag : koop de Wisteria in bloei en al redelijk op maat bij een goede kweker. Hij kan je advies geven.
  Aanvulling op Riet : De plant is idd matig giftig, maar in de praktijk redelijk te doen. Let met name op de peulen, de rest blijven ze wel van af. Er zijn zoveel planten giftig, zelfs klimop.
  Maandag 5 Juni 2017 om 12:25
 • Frank L. Frank L. kijk eens hier: https://www.mijntuin.org/garde...
  Mijn blauwe regen dient ook als zonnewering. om de 50 cm zitten er stevige oogvijzen in de muur. De plant is met sterk touw vastgemaakt aan de oogvijzen. Regelmatig aanbinden, Het touw mag niet te strak aangespannen zijn (diktegroei) Hou slechts één hoofdtak op je plant alle zijtakken regelmatig terug snoeien. Hou rekening met de westen wind een blauwe regen groeit veel sneller met de wind mee dan tegen de wind in.
  Maandag 5 Juni 2017 om 23:37