MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Luc V.Hallo allemaal,
  Ik heb drie bolcatalpa's op een rij.
  De laatste jaren hebben er 1 , 2 of allemaal last van afbrekende takken in het voorjaar in de aanloop naar de zomer. Dit tgv van een windvlaag(je), maar een wiegende dikke duif die wat bruusk tekeer gaat kan ook al voldoende zijn. Ik moet toegeven, het is een 'trekgat' en de grote bladeren pakken veel wind. Nu is de middelste boom om 1 of andere reden de sigaar.
  Ik vermoed dat deze periode in het jaar een gevoeliger periode is omwille van het feit dat de takken nog niet uitgehard zijn. In maart snoei ik de catalpa's en dan heb ik er behoorlijk mijn werk mee, zo hard zijn de takken dan geworden. Eens het groene nieuwe hout bruin geworden is en de aanhechtingspunten gehard zijn, heb ik er nauwelijks nog last van. iemand wat raad of een opinie ? Met dank, Luc (foto's vandaag genomen 2017-06-05)
  Maandag 5 Juni 2017 om 16:48

1 reactie

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Luc, ik vrees dat daar weinig aan te zien is. Catalpa's zijn in die periode nu eenmaal windgevoelig, idd. om de reden die je zelf al aangeeft: de takken zijn nog niet uitgehard. Aangezien ze laat in het seizoen (half/eind mei) uitlopen is dat nu eenmaal een gegeven. Eigenlijk staan de bomen gewoon op de verkeerde plek. Knotten zou kunnen maar ook dan blijf je met nieuw blad weer hetzelfde probleem houden, helaas.

  Duiven blijven wegjagen uit de boom zodra je ze ziet, dat is wat ik altijd deed, maar ja, je bent natuurlijk niet altijd thuis. Ze hebben mijn bolacaciea;s destijds ook regelmatig misvormd en wegjagen helpt. Nesten heb ik ook altijd verwijderd als er geen eitjes in lagen, maar zover kwam het nooit want ik ging iedere dag kijken of ze geen nest hadden gemaakt.
  Dinsdag 6 Juni 2017 om 01:58