MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Robby V.Gisteren een tuin leeg gehaald en ga nu proberen of ik een stuk of tien planten een tweede leven kan gaan geven.
  Met de twee hortensia verwacht ik niet zo veel problemen.
  Wel met onderstaande struiken.
  Volgens mij magnolia en laurier ofzo.
  De magnolia(?) heeft een heel fijnmazig oppervlakkig wortelstelsel.
  Zouden ze een kans maken?
  Moet ik ze drastisch snoeien?
  En waarschijnlijk elke dag een plens water....
  .
  Dinsdag 6 Juni 2017 om 21:39

9 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Robby, in ieder geval moet je ze flink terugknippen want de wortels zijn natuurlijk wel flink gereduceerd. De laurierkers kan je voor de helft terugknippen, dan is het meeste blad eraf. Die is ijzersterk en zal het wel redden, ja.

  Of de Magnolia het zal redden is niet te zeggen maar het zal wel heel erg lastig zijn. Hopelijk heb je de wortels tijdens vervoer afgedekt (?). Juist omdat het zo'n fijne, wat vlezige wortels zijn drogen ze snel uit. Bovendien zijn het niet al te veel wortels; normaal gesproken moet er daarom een kluit aan de plant te blijven bij verplanten. In ieder geval snoei je deze niet maar haal je hier en daar flink wat blad weg. Zorg voor een ruim plantgat, 70 cm breed x 50 cm diep.
  Woensdag 7 Juni 2017 om 09:21
 • Jeannette v. Jeannette v. Water geven moet je voorlopig waarschijnlijk iedere dag, maar je moet altijd even checken of de bodem niet te nat wordt. Dat is funest voor de kleine haarwortels die het eerste werk moeten gaan doen. De bodem moet wel goed vochtig zijn.

  Weet je wat de grondsoort daar is?
  Woensdag 7 Juni 2017 om 09:29
 • Robby V. Robby V. bedankt voor je reactie Jeanette. ik zal vanavond de laurierkers flink terug knippen.
  De bladeren van de Magnolia voelden vanmorgen al slap aan. Ik ben bang dat ik te weinig kluit meegenomen heb.
  Regen krijgen ze vandaag volgens mij voldoende. De grond is echter ook niet ideaal. Ik heb de grond wat aangemengd met potgrond. Zou extra bemesting nog helpen?
  Woensdag 7 Juni 2017 om 15:31
 • Jeannette v. Jeannette v. Nee, dat helpt niet als bladeren verwelkt zijn, helaas. De plant moet eerst aanslaan om de mest op te kunnen nemen. Het is niet zo dat planten mest direct op kunnen nemen, dat is een chemisch proces dat in de grond gebeurt.

  Als je een mooie Magnolia wil,, kan je er eerlijk gezegd beter een kopen. Dergelijke grote planten doen er net zo lang of langer over om te herstellen als de jonge plant erover doet om tot dezelfde hoogte te groeien als de magnolia die je probeerde te redden. Zet er een jonkie naast en ze zal de evt. geredde plant inhalen wanneer de groeiomstandigheden goed zijn.

  Woensdag 7 Juni 2017 om 15:42
 • Jeannette v. Jeannette v. Niettemin kan je het best proberen, natuurlijk. Planten op een zo luw mogelijke plek want de wind zorgt voor extra droogte. Haal het verwelkte blad er deels af en knip van de andere bladeren de helft af als ze geplant is en water heeft gehad zodat het blad niet zo veel kan verdampen. Knip ook een flink stuk van de takken weg. Magnolia heeft dat niet graag, maar nu moet het om haar erdoor te proberen te trekken.

  Zorg in ieder geval dat de plant niet te diep komt te staan met de wortels, de eerste wortels mag je net niet zien. Zet voordat je de plant in het plantgat zet een boompaal (mag laag zijn) waar je straks als het plantgat weer dicht zit de Magnolia aan vast maakt zodat ze niet scheef kan waaien. Goed op de windrichting letten! Succes!!!

  Woensdag 7 Juni 2017 om 15:58
 • Robby V. Robby V. Dankje Jeanette voor de uitgebreide info.
  Ik heb de magnolia een extra paal gegeven voor extra steun en flink wat takken gesnoeid.
  Ze staat wel lekker op de wind dus ik zal extra goed opletten dat ze niet uitdroogt.
  En dan sta je voor de net geplante laurierkers met zijn jonge frisgroene nieuwe blaadjes en dan moet ik deze ook terug snoeien!
  Jammer toch van al die fris groene blaadjes.
  Misschien dat ik daar nog even ee wacht.
  Woensdag 7 Juni 2017 om 19:59
 • Jeannette v. Jeannette v. Graag gedaan. Je kan het altijd proberen met die laurierkers, Robby; dat is natuurlijk je eigen keuze. Laat je het resultaat nog even weten? Donderdag 8 Juni 2017 om 09:17
 • Robby V. Robby V. oh, gaat vast helemaal goed komen. en het resultaat hoor je vast nog wel een keer. Donderdag 8 Juni 2017 om 09:51
 • de J. de J. Magnolia moet je eerst binnen de kluit die je afsteekt opnieuw laten wortelen. Een jaar later kun je hem dan verplanten. Misschien helpt heel veel water geven, en zie je volgend jaar opnieuw een scheutje. Niet snel opgeven. Zelfs als je denkt dat hij dood is kan er nog leven in de wortels zitten. Donderdag 8 Juni 2017 om 12:53