Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

15 reacties

  • Pascal G. Pascal G. Nu is het inderdaad erg droog maar vorig jaar heb ik potjes waarin Liatris in de serre moeten zetten omdat hun blad verkleurde door te veel water.
    Donderdag 8 Juni 2017 om 23:10
  • Rosette B. Rosette B. Warmer en droger? Misschien. Vorig jaar stond 1/4 van de tuin nu onder water en vanaf juli is het kurkdroog geworden. Ik denk dat het weer extremer wordt en hoe kun je dan je tuin aanpassen?
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 06:33
  • Ellen A. Ellen A. Weinig stenen, veel groen en goede afwatering.
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 08:17
  • Kiki B. Kiki B. Ben het met jullie beiden eens. Het klimaat lijkt steeds grilliger te worden, veel regen en langere periodes van droogte. Het hangt o.a. van je grondsoort af hoe je daar op in kan spelen. In mijn geval heb ik flinke drainage toegepast, in combinatie met zoveel mogelijk mulch / compost om verdamping tegen te gaan. Hogere temperatuur lijkt me nog niet zo'n probleem. Verder kies ik bij voorkeur sterke planten die tegen een stootje kunnen; vooral ook tegen water kunnen. Ik probeer zo min mogelijk extra water te geven. Sproeien heb ik afgeschaft. In noodgeval leg ik een tuinslang bij een echt kwijnende plant. De bodem steeds voorzichtig iets schraler te maken door zo min mogelijk te bemesten. Planten gaan eerder dood door teveel vocht dan door droogte.
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 09:09
  • Kiki B. Kiki B. Leuke vraag trouwens! Back to basic....
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 09:10
  • Kurt D. Kurt D. Ja mulchen en boomschors pas ik ook al toe. Ik was zelfs van plan om na de harde wind van de afgelopen dagen de afgevallen bladeren in de buurt te "oogsten" en verder te verspreiden onder planten en struiken :) @Pascal: klopt. Winter en lente 2016 waren verschrikkelijk. @Kiki: hoe heb jij de drainage aangepakt?
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 10:04
  • de J. de J. Ik heb een tuin in België en in Spanje. Tuinieren met extreem droog en warm weer ben ik ondertussen dus wel gewend. Behalve mulchen en compost in je grond werken (vocht zo lang mogelijk vasthouden) kun je natuurlijk ook met planten werken die tegen hitte en droogte kunnen. Ik ben ondertussen gek op diverse soorten salvia's veel daarvan zijn winterhard tot redelijk winterhard, maar ook andere planten zoals nepeta, grasleeuwebekje, euphorbia, kardoen, tijm, vijgen, hosta's, verbascums, diverse grassoorten. enz. kunnen heel goed tegen droogte..
    Verder ben ik het niet helemaal eens met dat je geen verharding kunt gebruiken. Een bestrating met kasseien/kinderkopjes laat het water goed de grond in sijpelen en geeft verkoeling aan de plantenwortels. Dit is ook een van de redenen dat planten zich vaak vestigen in de voegen van je bestrating
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 11:04
  • D. H. D. H. Regenton aan de voor en achterkant, dompelpomp om de tuin te besproeien, bodembedekker om grond onder planten tegen uitdroging te beschermen, planten kopen die passen bij zandgrond (Driebergen), gras goed beluchten zodat er geen water op blijft staan, mulchen,.....
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 11:11
  • Rosette B. Rosette B. Tegen de droogte is meer te doen dan tegen te veel water. Planten aanpassen kan maar onze winters zijn niet altijd droog en dan hebben die planten het moeilijk.
    Tegen teveel water is weinig te beginnen. Hier ligt drainage maar vorig jaar kon die het water toch niet weggewerkt krijgen. Bomen en struiken die in het nat gestaan hebben zijn verloren.
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 12:28
  • Kiki B. Kiki B. Helemaal mee eens Rosette. Kurt, drainagebuizen richting lager gelegen sloot, lavakorrels bij de plantwortels, veel grindputten of brekerzandputten gemaakt en verder zie : https://www.mijntuin.org/notes...
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 12:32
  • Kiki B. Kiki B. Marijke, mijn eigen ervaring met lavakorrels bovenop de grond ipv onder de grond is dat de grond bij de wortels juist meer uitdroogde. Bij nieuwe planten maak ik onderin het plantgat nu lavakorrelputje.
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 12:35
  • Pascal G. Pascal G. Via onderstaande ken je de zonne-uren en gemiddelde neerslaghoeveelheden van 1981 tot nu. (regio Ukkel)
    https://www.meteo.be/meteo/vie...
    Vrijdag 9 Juni 2017 om 22:19
  • Kiki B. Kiki B. Leuke link, Pascal
    Zaterdag 10 Juni 2017 om 11:59
  • Pascal G. Pascal G. Dank je wel, Kiki.
    Zaterdag 10 Juni 2017 om 23:40
  • Kiki B. Kiki B. :-)
    Zondag 11 Juni 2017 om 00:29

3 tuiniers vinden dit leuk