MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Rudi R.wat zegt de intensiteit van de kleur van een blad?
  voorbeeld: mijn basicilum in blad dat in een pot groeit, is bleker (met licht brijne veegjes) dan de basilicum in volle grond (is hetzelfde zaad). is het blad bleek door - te warm, - te vee/weinig zon - water ?....

  wie helpt mij ?
  Vrijdag 30 Juni 2017 om 12:08

7 reacties

 • Rosette B. Rosette B. Een rozenveredelaar heeft mij ooit verteld dat de standplaats (licht) en de grondsoort de intensiteit van de kleur van de bloem beïnvloeden.
  Voor appels weet ik dat de grondsoort de smaak kan beïnvloeden.
  Voor basilicum weet ik het niet maar zou best kunnen.
  Vrijdag 30 Juni 2017 om 12:30
 • Jeannette v. Jeannette v. Wat Rosette zegt klopt helemaal! Daarnaast is ook de voedingstoestand van de bodem van groot belang. in de volle grond zijn veel meer voedingsstoffen beschikbaar voor je basilicum omdat de wortels hun eigen weg kunnen zoeken.

  In pot is de ruimte voor de wortels beperkt en worden wel voedingsstoffen verbruikt, maar de wortels kunnen niet op zoek naar nieuwe brandstof etc.. Na een week of 6 in dezelfde potgrond gestaan ten hebben is de voeding op en moet je die zelf gaan toevoegen.

  Nu kweek ik zelf geen basilicum en kan je dus niets zeggen over de meststoffen daarvoor - meestal hebben kruiden niet veel nodig. Maar er is vast iemand die je daar wel mee kan helpen; @Rosette Bernaerts of @Kiki Bernt misschien?
  Vrijdag 30 Juni 2017 om 16:24
 • Rosette B. Rosette B. Ik kweek ook geen basilicum meer. In een slechte zomer loont het niet om deze plantjes te telen, tenzij in een serre. Ik ben er dan ook mee gestopt. Vrijdag 30 Juni 2017 om 17:04
 • Rudi R. Rudi R. dank, maar wat betekent een bleek blad (zon ? water ? voeding ?). ik concludeer uit jullie comment: 'voeding'.
  correct ?
  Vrijdag 30 Juni 2017 om 17:24
 • Jeannette v. Jeannette v. Yep, in dit geval helemaal correct, Rudi. Evt. kan dat ook aan (te)veel water geven liggen, want dan spoelen voedingsstoffen sneller uit. Vrijdag 30 Juni 2017 om 17:57
 • Roos T. Roos T. Waarschijnlijk stikstof gebrek.
  Vrijdag 30 Juni 2017 om 19:49
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Rudy,
  Drie dingen:
  1. Basilicum in pot heeft vaker mest nodig dan in volle grond. Zoals Jeannette al aangaf is de meststof die oorspronkelijk in de potgrond zat al uitgespoeld. Bemesten doe je eens per 4 a 6 weken met een liefst vloeibare biologische minerale meststof voor groente die een evenwichtige samenstelling heeft wat betreft de verhouding NPK. Dit staat meestal op de verpakking. Zeewiermest is ook prima. Bemest vooral niet te vaak, want dat tast de aromatische smaak aan.
  2. Geef (behalve tijdens bemesten) nooit water boven op de potgrond. Basilicum kan hier slecht tegen en zal snel last krijgen van schimmelziekten. Het beste hang je de pot in iets grotere buitenpot met water, zodanig dat de binnenpot niet de bodem van de buitenpot raakt. Maar dat de onderkant van de binnenpot nog wel het water raakt. Daar is Basilicum dol op. Check regelmatig of er nog water in de buitenpot staat.
  3. Zet de plant niet in de brandende zon.

  Succes.
  Zaterdag 1 Juli 2017 om 14:49