MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Elleke P.Molshopen in de tuin en het bestrijden van mollen

  De meeste bezoekers van Mijntuin.org houden van een tuin met lekker veel groen. Een kort gewiekt gazon en mooie planten en bloemen die je het gevoel geven in je eigen stukje natuur te zitten. Een dergelijke tuin is naar onze mening veel mooier dan een tuin die vol gelegd is met stoeptegels. Een mooie groene tuin vereist wel de nodige onderhoud. Planten en bomen moeten op tijd gesnoeid en het gazon gemaaid worden. Ook zal je in dit soort tuinen vaker met dieren geconfronteerd kunnen worden. Als dit kleurrijke vlinders of vogels zijn die prachtig zingen dan is dit natuurlijk geen probleem. Zie je echter op een dag een groot aantal molshopen op je mooi onderhouden gazon staan dan moet je helaas wel tot het bestrijden van mollen overgaan.

  Molshopen zie je het vaakst in de winter

  Mollen zijn het hele jaar actief. In de lente graven zij de meeste meters gangen onder de grond. Toch zal je in de winter het vaakst molshopen in de tuin tegenkomen. Dit heeft te maken met de jacht op het voedsel van de mol. Zij jagen onder de grond namelijk voornamelijk op regenwormen, maar ook kleine insecten zoals pissebedden. Als de grond lekker vochtig en zacht is dan zullen deze voedselbronnen van de mol ook actief zijn en zich in de aarde rond bewegen. Uiteindelijk vallen zij in de gangen die de mol onder de grond heeft gegraven. Daar komt de mol dan langs om de wormen op te eten. In de winter is de grond een stuk harder en is de toplaag soms zelfs bevroren. De mol heeft daardoor een voedseltekort en breidt zijn jachtterrein uit door meer gangen te graven. Het gevolg hiervan is dat je in de winter opeens vele molshopen in je tuin kunt zien.

  Wat je nog niet wist over mollen bestrijden

  Op het moment dat de molshopen je gazon verpesten en mollen door de wortels van planten heen knagen dan wordt het tijd om tot bestrijding over te gaan. Je kunt de mollen namelijk niet onbeperkt hun gang laten gaan in de tuin. Mollen bestrijden kan je op vele verschillende manieren doen. De meeste mensen zullen wel bekend zijn met de methode waarbij mollenklemmen gebruikt worden. Dit is echter niet de enige methode van mollen bestrijden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om mollen levend te vangen of hen te verjagen met geluid of de geur van planten.

  Op de volgende website kan je meer feitjes lezen die je nog niet wist over mollen bestrijden.
  Maandag 3 Juli 2017 om 08:32