MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Luc P....hoe kan ik deze Eik verzorgen. De schorst komt los en insekten hebben vrij spel, meerder schors delen zijn aangetast en er is een schimmel en een turfachtig materie tussen schors en boom ( cambiumlaag blijkt aangetast ) help ?
  Zaterdag 8 Juli 2017 om 13:45

7 reacties

 • Roos T. Roos T. Hier haalde ik een expert bij.Als de schors rondom loslaat sterft je boom. Zaterdag 8 Juli 2017 om 13:58
 • Luc P. Luc P. Ok, hoe zoek in zo een expert...bepaalde naam ? Bedankt alvast ! Zaterdag 8 Juli 2017 om 14:12
 • Maarten W. Maarten W. Boomverzorger, zo zijn er in principe veel.
  Zaterdag 8 Juli 2017 om 15:59
 • Jeannette v. Jeannette v. Er zijn in ieder geval sporen en invlieg of uitvlieggaten te zien van een spintkever, en ik denk dat het om een eikenspintkever (Scolytus intricatus) gaat, gezien het patroon. Maar het is niet heel goed te zien dus sluit ik de eikenprachtkever (Agrilus biguttatus), een nogal misleidende naam, niet uit. Of de kever is de reden dat de schors aan het loslaten is, of de schimmel heeft de boom al dermate verzwakt dat de kever z'n kans zag.

  De boomverzorger die @Maarten Wielandts bedoeld is hard nodig. Kies dan liefst iemand met een ETW-diploma. Er zijn nogal wat mensen die zich boomverzorger noemen maar die ETW-ers zijn de echte professionals.

  Zaterdag 8 Juli 2017 om 16:41
 • Maarten W. Maarten W. De kever zal niet de boosdoener zijn, die is een opportunist. Alsook de schimmel. Mogelijk is het ooit gestart met een kleine wonde en hebben schimmel en kever hier van geprofiteerd. Zaterdag 8 Juli 2017 om 16:51
 • Jeannette v. Jeannette v. Ja, dat zou kunnen. Zelfs het wondje dat even open blijft als er een blad afwaait tijdens storm kan dienen als ingang voor schimmels etc. De meeste kans heb je daarop tijdens regenweer of koud, vochtig weer.

  Maar ook stress door verplanten of een langer tekort aan water kan ervoor zorgen dat een spintkever zo'n boom op de korrel neemt. Het punt is dat de boom op een gegeven moment verzwakt is geraakt, maar waardoor? En dat kan alleen iemand ter plekke vaststellen.
  Zaterdag 8 Juli 2017 om 17:27
 • Roos T. Roos T. Dat is ook mijn mening een expert erbij halen zoals ik al eerder zei.Ziet er ernstig uit. Zaterdag 8 Juli 2017 om 19:09