MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Viktor D.Weet iemand waarom de bladeren van onze kweepeer bruine stippen heeft? Te droog geweest? Hij draagt ook geen vruchten en heeft nauwelijks gebloeid. Iemand een idee?

  Alvast dank. Gr Viktor
  Zondag 9 Juli 2017 om 22:06

2 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Viktor, dit is een aantasting door een bladvlekkenziekte, Diplocarpon mespili. Dezelfde schimmel tast ook de glansmispel (Photinia) aan. Bladeren die ernstig zijn aangetast vallen af en ook vruchten en jonge scheuten kunnen vlekken vertonen en eraf vallen. Vermoedelijk is deze aantasting vorig jaar begonnen, toen we zoveel regen hebben gehad.

  Er is helaas niet heel veel tegen te doen, zeker niet tijdens langere perioden van regen en/of hoge luchtvochtigheid. Wat je wel kan doen is zorgen dat al het afgevallen blad zo snel mogelijk weggehaald wordt, omdat de sporen erop overwinteren.
  Verder is het slim om de kroon met snoei vrij open te houden zodat het blad snel kan opdrogen. Hoe langer het blad nat blijft, hoe meer kans op infectie. En hoe zonniger de plant staat, des te meer krijgt nat blad kans om snel te drogen.

  Wat kan helpen is lavameel. Het maakt het blad en dus de plant weerbaarder: http://www.velt.nu/vraag-antwo... Je zou ook eens kunnen overwegen om Pireco® Bladziekten te gebruiken: https://www.pireco.nl/pireco-b...
  Maandag 10 Juli 2017 om 13:09
 • Viktor D. Viktor D. Hai Jeanette! Superbedankt voor je antwoord. Wat fijn dat je de tijd hebt genomen om te antwoorden. Helder. Ik weet wat mij te doen staat.
  Top en dank voor de linken.
  Mvgr Viktor
  Zaterdag 22 Juli 2017 om 21:07