MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Geert V.Ik heb problemen met mijn beukenhaag (fagus sylvatica), er zijn intussen al een plant of 5 stuk gegaan. Waarschijnlijk deels door de extreme droogte. Al zijn het planten die nu al 5 jaar staan! Bij nader onderzoek kwam ik tot de constatatie dat op heel wat planten luizen op de stam zaten en ook heel wat stammen beschadigd waren (beschadigde en opengebarste schors).
  In bijlage een foto van de beestjes.
  Iemand een idee wat voor beestjes het zijn en hjoe ik ze het best kan bestrijden?
  Maandag 17 Juli 2017 om 17:32

5 reacties

 • Flower O. Flower O. lijken wel mieren .. op dezelfde boom die ik in mijn tuin staat :) Maandag 17 Juli 2017 om 19:06
 • Roos T. Roos T. Ik heb wat gegoogld en vond deze oorzaken
  Te droog,te nat,teveel kalk,grond opgehoogd, of er is iets gebeurd in de buurt van de beuk b.v bestating of er is schelpenzang gebruikt(zout)of te nat.Te veel meststof.
  Misschien herken je iets Geert.
  Maandag 17 Juli 2017 om 19:07
 • Jeannette v. Jeannette v. Op de stam zitten mieren en - waarschijnlijk - luizen. Er zijn in ieder geval twee verschillende soorten 'beestjes' te zien. Kan zomaar zijn dat de luizen door de mieren verplaatst zijn. Dat zie je wel vaker. Mieren zijn dol op de vloeistof die de luizen afscheiden en zorgen voor hun verdediging.

  De stammen met beschadigde en opengebarsten stam, zou je daar foto's van kunnen maken en in een mapje bij je eigen foto's zetten? Daar zou wel eens de oorzaak te vinden kunnen zijn voor de verliezen. Al moet ik er bij zeggen dat een verlies van 5 stuks planten over een periode van 5 jaar echt niet veel is.
  Dinsdag 18 Juli 2017 om 10:07
 • Dries L. Dries L. Heb dit ook gehad bij enkele jonge beuken die afgelopen zomer te weinig water kregen, één ervan heeft al enkele weken al helemaal bruine bladeren,waarschijnlijk is hij dood. Wat doen die zwarte luizen eigenlijk op de stam? Blad is toch veel zachter... Zondag 13 Oktober 2019 om 20:42
 • Kiki B. Kiki B. Mieren en luizen zullen vermoedelijk niet de oorzaak zijn van het afsterven van de beuken. Een luizenplaag krijgen ze vrijwel ieder voorjaar en de mieren horen daarbij. Gaat ook weer allemaal vanzelf over. Denk dus dat er iets anders aan de hand is. Extreme droogte heb ik hier ook gehad en geen beuk is er aan ten onder gegaan. Een beuk van 5 jaar oud is al te goed doorworteld om last van deze droogte te hebben. Te nat is wel iets wat een oorzaak zou kunnen zijn. Grond opgehoogd kan ook niet het euvel zijn (uit ervaring). Verkeerde bemesting of chloor/onkruidverdelging op bestrating etc zou juist wel weer oorzaak kunnen zijn. Voor de rest ben ik het geheel met Jeannette eens( leuk dat je er weer even bent :-)) Zondag 13 Oktober 2019 om 23:20

1 tuinier vindt dit leuk

 • Roos T. Roos T. Maandag 17 Juli 2017 om 18:43