MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Mike O.Goedendag,
  Wij hebben een paar prachtige witte hibiscusstruiken staan. Echter zit er een schimmel in de bladeren die zich langzaam uitbreid. Het donkergroene blad wordt iets lichter van kleur, daarna verschijnen er langzaam zwarte plekjes op het blad. In de tussentijd verkleurd het blad steeds meer en worden de zwarte plekjes beter zichtbaar tot het blad vergeeld is en van de struik af valt. Weet iemand waar ik mee te maken heb? Ik kom er zelf niet uit helaas.
  Dinsdag 18 Juli 2017 om 21:10

1 reactie

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Mike, het is een bladschimmel die dit veroorzaakt. Op zich is daar weinig aan te doen als ze eenmaal in je struiken zitten, maar je kan wel wat doen om verspreiding te voorkomen.

  - Zorg voor goed groeiomstandigheden; Hibiscus staat graag in de zon of halfschaduw in vochtige, goed waterdoorlatende, humusrijke grond. Versterk de plant evt. met knoflookgier, brandnetelgier, goudsbloemgier, heermoesextract etc. Recepten daarvoor vind je hier: http://www.mooiemoestuin.nl/mo... en ook Pireco® Bladziekten kan helpen.

  - Haal zoveel mogelijk aangetast blad weg. Niet alle bladeren weghalen, want dat is niet goed voor de plant. Als de vlekken alleen op 1 tak zitten kan je die tak eruit snoeien. En ook als alleen de toppen van de takken zijn aangetast kan je die wegsnoeien.

  -Afgevallen blad zo snel mogelijk weer weghalen, ook in het najaar na de bladval! Het blad mag niet in de groencontainer of op de composthoop maar moet worden verbrand om verspreiding van schimmels te voorkomen

  - Houd de struik met snoei open zodat de bladeren goed kunnen drogen.

  - Geef alleen 's morgens water zodat het blad de kans krijgt om goed op te drogen of geef alleen water bij de wortels. Wel zorgen dat het water niet opspat, want dan kunnen sporen zich evt. verspreiden.
  Woensdag 19 Juli 2017 om 10:16