Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Joppe L.Wie zou mij kunnen helpen met mijn druif?
    - hoe groot is de kluit? (zie foto; krijgt de druif zo voldoende water/voeding?)
    - mijn bladeren verkleuren ( zie foto voor stukje en sommige bladeren krijgen bultjes)
    Zondag 23 Juli 2017 om 22:00

13 reacties

  • Pascal G. Pascal G. Persoonlijk had ik de opening wat groter gelaten, ik vermoed dat het pad nadien aangelegd is?
    Dit buiten beschouwing gelaten. De bultjes komen door MIJTEN. Verwijder zo vlug als mogelijk alle aangetaste bladeren. Regelmatig controleren. Anders geraak je er niet meer van af. De Mijten overwinteren tussen de groeven van de stam.
    Zondag 23 Juli 2017 om 23:23
  • Riet B. Riet B. dat is wel een heel klein plantgaatje voor die druif, binnen enkele jaren is die stam dikker dan het gat......kan je het niet groter maken ? zit er goede grond onder die bestrating ?
    Zondag 23 Juli 2017 om 23:34
  • Jeannette v. Jeannette v. De bultjes komen niet door mijten, maar zijn een gevolg van een groeistoornis; er wordt teveel groeihormoon aangemaakt. Vaak is het een gevolg van (synthetische) herbiciden voor breedbladigen, bv. MCPA. Woon je misschien in een landelijk gebied waar boerenvelden liggen of heb je het product zelf gebruikt? Het zit vaak ook in combinaties van mest en onkruidbestrijding ineen. Zie ook: https://www.mijntuin.org/plant...
    Maandag 24 Juli 2017 om 15:47
  • Pascal G. Pascal G. Ok Jeanette, 'k heb jouw link gevolgd en de foto intussen ook gezien. Dit zijn inderd. geen mijten. 'k had dit trouwens nog nooit gezien op een druivenblad.
    Maandag 24 Juli 2017 om 22:27
  • Jeannette v. Jeannette v. Pascal, dat kan ik me voorstellen. Spuitschade kan bladeren er heel vreemd uit laten zien, weet ik uit ervaring en meestal wordt eerder aan een voedings- of vochttekort gedacht. Vaak reageert een heester of boom ook pas later omdat het via de sapstroom gaat. Dan denkt men er niet meer aan dat er gespoten is :-)
    Dinsdag 25 Juli 2017 om 12:03
  • Pascal G. Pascal G. Ja, begrijpelijk. Weer iets bijgeleerd. :-)
    Dinsdag 25 Juli 2017 om 14:03
  • Roos T. Roos T. Vreemd ,veel reacties behalve van de vragensteller?
    Dinsdag 25 Juli 2017 om 14:50
  • Joppe L. Joppe L. Wat leuk al die behulpzame reacties; wat een leuk forum. Dank jullie wel.
    @ Pascal; plaatjes op internet deden ook mij aan mijten denken, maar ik kan niets ontdekken aan beestjes op de bladen.
    @ Riet: Ik heb bestrating weggehaald, hopelijk kan ik zo beter voeding geven. Dank je wel voor de tip
    @Jeanette: Ik heb zelf niets gespoten (en toen ik de vraag had gesteld ook nog niet gevoed; ben nieuw als tuinder ;-)). Ik woon inderdaad wel in landelijk gebied. Inmiddels heb ik magnesium gevoed (omdat dezelfde druif ook veel bladeren kreeg met verkleuring, ook te zien op de door jou gelinkte pagina), en alle bladeren met die bultjes eruit gehaald. Dit zet me wel aan het denken. Die stoffen komen dan dus van landbouw om ons heen, in die mate dat mijn druifje een groeistoornis krijgt...klinkt eng. Is die stof schadelijk voor mensen?
    @ Roos, dank je wel voor het procesbeheer op deze thread. Kan ik opmaken uit jouw reactie dat het op deze website niet gepast is om 3 dagen niet op de site te zijn? Of moet ik de opmerking anders verstaan?

    Woensdag 26 Juli 2017 om 20:31
  • Roos T. Roos T. Nee Joppe meestal wachten de vragers op antwoord en reageren snel.Ik dacht dat je verdwenen was van de site.Hoop dat je wat heb aan de anwoorden.Ik vind het een leuk forum dus kijk elke dag wel even en nee natuurlijk zijner geen regels .Lees dat je gelijk aan de slag bent gegaan..Hoop dat het helpt .succes Joppe.
    Woensdag 26 Juli 2017 om 20:53
  • Joppe L. Joppe L. Jawel, ik vind het prachtig! Zowel het herkennen van planten en ziektes en de tuinvragen als alle info, de tuinkalender,. Geweldige site en blijkbaar ook community.
    Woensdag 26 Juli 2017 om 21:02
  • Pascal G. Pascal G. Er zijn zoals Roos aanhaalde geen regels maar voor de beantwoorder(s) is het natuurlijk altijd leuk een woordje van dank te krijgen. En het gebeurd wel vaak dat mensen dit uitlaten.
    Wat jij duidelijk niet doet. Waarvoor dank.
    Welkom in het mysterie van de plantenwereld, Jos
    Woensdag 26 Juli 2017 om 22:04
  • Riet B. Riet B. veel succes ermee ! en veel druifjes natuurlijk !
    Woensdag 26 Juli 2017 om 22:31
  • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Joppe, fijn dat je reageerde! Zo'n groeistoornis komt niet per se door spuitmiddelen maar het is vaak wel het geval. En ja, dat kan je best eng noemen. In principe is die stof zeker ook schadelijk voor mensen. Degenen die het product gebruiken moeten niet voor niets allerlei voorzorgsmaatregelen treffen.

    Maar dit soort groeistoornissen kan ook door een foutje in het DNA van de bladcellen veroorzaakt worden. Alleen zie je het dan meestal niet in elk blad, zoals op de foto die jij doorstuurde.
    Donderdag 27 Juli 2017 om 09:31