MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Joppe L.Op de foto ziet u de stam van onze Liquidambar.
  De boom is met het metalen netje om de kluit gepland. Is dit juist? (groeien de wortels daar gewoon gezond doorheen?) wat zouden jullie adviseren?
  Zondag 23 Juli 2017 om 22:02

3 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Joppe, het zou geen probleem mogen zijn om zowel doek en draad er nog omheen te planten. Volgens de kweker die ik had gesproken is dat zelf het beste omdat ja anders risico loopt dat wanneer je doek en net er af doet, de kluit uiteen gaat vallen en de fijne wortels hierdoor worden beschadigd.

  Langs de andere kant heb ik eens een artikel gelezen dat er in Nederland onderzoek was gedaan naar een aantal bomen die aangeplant waren maar niet goed aansloegen bij een openbare beplanting en de netten hielden goede beworteling tegen.

  De kweker verkoopt echter honderden bomen per jaar en het artikel ging over een tiental bomen met problemen.
  Zondag 23 Juli 2017 om 22:46
 • Jeannette v. Jeannette v. Gewoon laten zitten, Joppe. Dat ijzer gaat in de grond snel genoeg verroesten. Als je de draadkluit losmaakt zou de kluit uit elkaar kunnen vallen. Een kluit is nl. lang niet altijd even compact. Soms blijft de grond niet goed rond de wortels hangen en is zo'n kluit eigenlijk niet meer dan wortels waar men dan flink wat zand rondom gedaan wordt. Boomsoorten die met een draadkluit worden uitgegeven hebben een kluit nodig om het wortelgestel redelijk intact te houden tijdens vervoer en het planten. Maandag 24 Juli 2017 om 10:29
 • Joppe L. Joppe L. Dag Maarten en Jeanette,

  Dank jullie wel voor de geruststellende reacties!
  Ik laat het zoals het is.

  Groetjes,

  Joppe
  Woensdag 26 Juli 2017 om 20:33