MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

7 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Oei oei, hier nog geen buxusmot maar als de planten er zo uitzien begrijp ik de paniek overal.vroeger op de site hebben al verschillende mensen remedies gepost .succes ! Woensdag 26 Juli 2017 om 13:30
 • Roos T. Roos T. Schijnt dat hij weer uitloopt als het de buxusmot is.maar weet niet of dit hier het geval is of een schimmel?
  Woensdag 26 Juli 2017 om 13:42
 • Maarten W. Maarten W. Dit is de mot, je kan duidelijk zien dat de bladeren zijn opgevreten maar een onaangetaste hoofdnerf.

  Meestal kunnen ze een stevige vraatpartij als dit een keer overleven en lopen ze terug uit. Maar dat is zelden over heel de plant. En voor een bol is het natuurlijk belangrijk dat dit over heel plant nieuw blad komt.

  En die jonge nieuwe scheuten vinden de rupsen superlekker dus gaan extra snel opgemerkt en aangevreten worden.

  Als je er vroeger bij was geweest, had je nog wat uitstel kunnen bekomen, maar nu vrees ik er voor.

  Eventueel kan je nu nog de bol snoeien (paar cm terug) om nieuwe groei te stimuleren. Tegelijk ook aan bemesting doen, voor het makkelijk te houden, koop maar speciale buxus mestof in de winkel. Als je iets kan vinden met extra sporenelementen is dat ook goed.

  En vanaf dat je nieuwe scheuten ziet, moet je dagelijks controleren of er geen rupsen op zitten. In het begin zijn die echt klein en zie je ze amper. Wat er meestal eerst op valt is dat er wat zijde gesponnen is tussen de bladeren, samen geplakte bladeren of vraat natuurlijk.

  Als ze er zijn, moet je ofwel manueel verwijderen of speciaal product gebruiken dat verkrijgbaar is in winkel. En dit dan tijdens de 3 periode in het jaar dat de rupsen actief zijn.

  Vervangen door Ilex Crenatie als je maar een of paar bollen hebt is makkelijker en goedkoper echter.

  Woensdag 26 Juli 2017 om 18:14
 • Marianne V. Marianne V. Lukt ook met lonicera pileata om bollen te kweken.iets moeilijker om vorm te geven in het begin maar ook heel sterk en wintergroen.ik heb er zo een tiental staan, zelf gekweekt van een stekje Woensdag 26 Juli 2017 om 18:44
 • Roos T. Roos T. Lijkt me kaalgevreten door de buxusmot.Schijnt toch weer uit te lopen heb ik gehoord,maar dat duurt even voor dit weer groen is lijkt me.Is een nieuwe plaag de buxus mot en ben ook in bange afwachting. Woensdag 26 Juli 2017 om 19:05
 • jens l. jens l. Alvast bedankt voor de vele en interessante reacties!
  Paar huizen verder juist hetzelfde probleem op een korte tijd heel de buxus opgegeten. Ik ga alvast uitkijken naar een vervanger mits deze al heel ver zit. Bedankt voor de tip voor de vervanger Maarten en Marianne deze ga ik zeker eens bekijken!
  Woensdag 26 Juli 2017 om 20:14
 • Marianne V. Marianne V. Ik stuur nog een foto als bewijs : de kleine op de voorgrond zijn lonicera, die in pot op de achtergrond is buxus .kan hier blijkbasr geen foto bijvoegen .zal hem via de tuinvragen sturen Donderdag 27 Juli 2017 om 15:52