MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Anton v.Goedendag,

  In onze nieuwe serre hebben we dit jaar voor het eerst wat planten gezet. Maar het gaat niet helemaal goed.
  De komkommer en de augurk geven bijna geen vruchten. De tomaten plantjes doen het maar matig. De meloenen gingen goed van start maar zette in het begin bijna geen vruchten. Die er nu aanzitten groeien niet meer. Inmiddels zitten de planten onder de meeldauw die er met heermoes-aftreksel niet vanaf gaat. De aubergines gaan wel redelijk goed. De luis die ze hadden is inmiddels weg. de paprika´s en de pepers gaan wel aardig.
  Wat doen we fout? Er is 2x gemest met koemest korrel en ook 2x is er kalimeststof toe gepast.
  Zondag 6 Augustus 2017 om 14:03

6 reacties

 • Marianne V. Marianne V. Ik speel al enkele jaren zelf voor hommel in mijn serre : ttz iedere morgen en avond schud ik lichtjes aan mijn tomatenplanten. Klinkt vreemd maar het idee erachter is dat vroeger de kwekers -in de tijd dat er nog niet met hommels gewerkt werd - ook tweemaal per dag de tomaten deden 'trillen ' door met een stok lags het touw te ritsen waarmee ze opgebonden werden. Hoopte op die manier wat de bestuiving te helpen en lijkt te lukken :-) Om één of andere reden lukt het de hommels hier niet om de weg naar de serre te vinden :-)
  Staat je serre in de volle zon ? Mss toch wat afscherming voorzien want die grote temperatuurverschillen knn de meeste planten niet aan. Kijk ook eens op de filmpjes die via TV op deze site staan
  Zondag 6 Augustus 2017 om 14:24
 • Anton v. Anton v. Hoi Marianne,
  Hartelijk dank voor je reactie.
  Er staat wel veel zon op, maar de voorkant is altijd open op de dag dus de warmte kan er uit. Ook ik ga langs de planten iedere dag om ze te schudden. Maar dat lost de meeldauw niet op en ggeft wel vruchten, maar niet zoveel. Ik me er nog maar eens verder in verdiepen.
  Groene groet,
  Anton
  Zondag 6 Augustus 2017 om 20:55
 • Pascal G. Pascal G. Dag Anton.Zoals Marianne aangeeft kan het heldere glas voor verbranding maar voor zover ik kan zien lijkt dit niet het probleem.
  - De plant vooraan (ik veronderstel komkommer) staat in een pot. Voor komkommers zou ik dat nooit doen. Jouw plant is bovendien aangetast door valse meeldauw. Probeer te vermijden dat uw planten het glas raken. Sowieso, aan deze plant groeit niets meer.
  Tip voor volgend jaar: Verwijder enkele tegels, voor komkommers jaarlijks bodem ontsmetten, zaai een sterke hybride, zorg ervoor dat jouw klimrek op minstens 30 cm van het glas verwijderd is, 1 openstaande deur is onvoldoende om voldoende luchtcirculatie te hebben.
  - Het enige wat ik aangaande de tomatenplanten op deze foto kan zien is dat er geen schaaltje onder de potten staat.
  Zondag 6 Augustus 2017 om 23:22
 • Anton v. Anton v. Hoi Pascal,

  Hartelijk dank voor je reactie,
  We zullen een sterkere komkommer uitzoeken en een schotel onder de tomaten doen. Had je nog een tip voor de meloenen die onder de valse meeldauw zitten?
  Woensdag 9 Augustus 2017 om 07:57
 • Anton v. Anton v. Woensdag 9 Augustus 2017 om 13:51
 • Pascal G. Pascal G. Om eerlijk te zijn. Als het te ver is kan je er weinig aan doen. Bordeauxse remt een beetje af maar is ook geen wondermiddel. Valse meeldauw heb je vlug als je geen ervaring hebt met deze planten. 'k had dat ook de eerste jaren. Woensdag 9 Augustus 2017 om 20:41