MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Etienne A.Wat te doen met een tuin bonsai Japanse Hulst ( Ilex Crenata ) die jaar na jaar verder wegkwijnt?
  Staat in vollegrond, krijgt voldoende water en organische mest. Heb al enkele dode takken moeten verwijderen.
  Maandag 7 Augustus 2017 om 22:16

5 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Dag Etienne, het is heel waarschijnlijk dat het probleem in de bodem ligt. De Japanse hulst kan te diep geplant zijn, de bodem kan te compact zijn, de bodem kan te nat of te droog zijn voor langere tijd, een storende laag waardoor de beworteling niet goed verloopt etc..

  Niettemin zijn er binnen Ilex crenata ook verschillen ook sterkere en zwakkere soorten. Ik heb zelf tuinbonsaï's van Ilex crenata gekweekt voor een aantal jaren en op klei- en leemgrond was er vrij veel uitval, vooral omdat de grond te lang nat bleef.

  Maar kan je rondom foto's maken en die plaatsen in een apart mapje bij je eigen foto's? Vooral van het deel stam waar je de dode takken hebt moeten wegknippen en evt. van aangetaste bladstengels en bladeren van andere bollen.
  Als je ook een korte beschrijving van het verval kan opnemen zou dat veel duidelijk kunnen maken.
  Dinsdag 8 Augustus 2017 om 15:41
 • Etienne A. Etienne A. Dag Jeanette, Hartelijk dank voor deze info! Mijn pc is echter defect en via smartphone lukt het niet zo goed. Volgende week stuur ik nog een en ander door. mvg Etienne Zondag 13 Augustus 2017 om 11:54
 • Jeannette v. Jeannette v. Prima, Etienne. Groet, Jeannette Maandag 14 Augustus 2017 om 12:25
 • Etienne A. Etienne A. Dag Jeanette,
  Iedere lente loopt de boom uit,en dan stopt de groei. In het tuincenter geven ze tegenstrijdige raad: buxusmest geven, neen, niet goed :organische mest, niet te veel water of juist wel... heb al behandelt tegen taksterfte, schurft maar niets helpt. De bonsai is nu zo goed als verloren . (zie foto's) Kan u mij een soort aanbevelen die minder eisen stelt en eventueel een verkoper met kennis van zaken ? dank bij voorbaat.
  Dinsdag 29 Augustus 2017 om 21:57
 • Jeannette v. Jeannette v. Dag Etienne, wat zonde van dat mooie exemplaar! Heb net de foto's gezien en dat ziet er idd. triest uit. Voorlopig zou ik je afraden om weer opnieuw een Ilex crenata te planten omdat je de oorzaak van de uitval niet kent.
  De plant is ernstig verzwakt, dat is duidelijk te zien aan de vele korstmossen.

  Wil je toch weer Ilex crenata, dan is 'Dark Green' een goede keuze. Zorg dat je een kweker vindt waar je zelf je plant kan uitzoeken en labelen op het land. Over reputaties in België kan ik niets zeggen. In Nederland kan ik kwekerij Moonen in Loon op Zand aanbevelen.
  Dinsdag 29 Augustus 2017 om 23:03

1 tuinier vindt dit leuk