MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Joppe L.Hallo,

  Zie foto voor een situatie in mijn tuin.
  Dit voorjaar heb ik een vijg daar geplant. Hij groeit goed, mooie en lekkere vruchten; lijkt een goede plek.
  Echter door de snelle groei realiseerde ik dat ik hem waarschijnlijk veel te dicht op de rhododendron en de beverboompjes heb geplaatst. Zouden jullie me willen adviseren deze situatie toekomst bestendiger te maken? ( een plant verplaatsen, welke (bv ivm zuurminnende grond rododendron), wanneer kan dat het best, hoe groot (omtrek en diepte) moet ik dan de kluit uitsteken.

  Dank jullie wel voor het meedenken!
  Zondag 13 Augustus 2017 om 21:20

10 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoi Joppe, het kan aan mijn ogen liggen maar ik zie op de foto geen Magnolia (Beverboom) staan. Hoe dan ook, de Vijg heeft het kennelijk goed naar zijn zin, de Rhododendron zeker niet. Dus de laatste kan je verplaatsen naar een plek die hem beter bevalt, iets meer schaduw. Deze Rhodo heeft veel meer turf en compost nodig in het toekomstige plantgat. De Vijg houdt niet van zure grond, dus die twee gaan niet samen. De Rhododendron kan je vanaf eind september gaan verplaatsen tot eind oktober. De kluit rondom ruim uitsteken, je voelt dat meestal wel aan de spade waar de wortels nog zitten. Ze wortelen niet diep. Plant de Rhodo in het nieuwe ruim plantgat en vooral niet te diep, zet hem een heel klein beetje op een soort terpje. Snoei de takken meteen wat terug. Daarna de hele winter wel regelmatig water geven, behalve tijdens de vorst. Maandag 14 Augustus 2017 om 00:01
 • Joppe L. Joppe L. Hoi Kiki,

  Achter de vijg staan twee beverboompjes.
  Wat betreft de rhododendron; Die staat iig al meer dan 5 jaar (toen kochten we het huis, en wrs nog veel langer (de vorige bewoner gaf aan dat alles wat in de tuin stond ooit is aan komen waaien). Geldt je uitsteek en verplantadvies nog steeds met deze kennis?
  Ik heb hem echter nooit gevoed (deze beginnende tuineigenaar was in de veronderstelling dat als iets in de volle grond stond het voldoende voedingsmiddelen kan krijgen);
  Ik heb de grond nu verrijkt met tuinaarde en meststoffen voor zuurminnende planten. Ik hoop dat hij zich snel beter gaat voelen.

  Ik overweeg toch de vijg te verplaatsen zodat dat hele hoekje bestaat uit zuurminnende planten. Heb je verplant advies voor de vijg die sinds het voorjaar in de volle grond staat?

  Dank je wel!
  Dinsdag 15 Augustus 2017 om 10:04
 • Riet B. Riet B. Zo te zien is het vijgenboompje nog klein, ik zou wachten tot in het voorjaar om dat te verplanten, al zijn het heel sterke planten en kan je het volgens mij nu ook doen maar dan moet je echt wel veel gieten de eerste maanden en ook in de winter als het niet vriest. Trouwens, altijd goed gieten wanneer je iets aanplant ook al zijn het droogte minnaars. Dinsdag 15 Augustus 2017 om 13:55
 • Jeannette v. Jeannette v. Als je de vijg wil verplanten kan je dat beter in het vroege voorjaar doen, zeg maart. De plant mag geen blad hebben.

  Voor Rhododendrons is het nodig dat je - zoals Kiki al aangeeft - tuinturf en compost gebruikt. Meststoffen kunnen de grond niet zuur genoeg maken voor deze planten. Ook voor de (ster?)magnolia die erachter staat is een regelmatige gift compost welkom. Denk er zeker ook aan dat ze beide ondiep wortelen maar wel een breed - en de magnolia ook vlezig - wortelgestel hebben. Probeer dat zo min mogelijk te beschadigingen bij het uitgraven van de vijg.

  Nu weet ik niet of je bemeste tuinaarde hebt gebruikt, maar als dat het geval kan je die beter weer weghalen, eerlijk gezegd. Vaak zit er grof plastic, ijzer en regelmatig ook vervuilde grond in.
  Dinsdag 15 Augustus 2017 om 16:56
 • Joppe L. Joppe L. Dank jullie wel!
  Hier ben ik heel erg me geholpen!

  Zou ik jullie nog iets mogen vragen?

  Ik had een border met hortensia's.
  Na vorstschade in het begin van dit jaar, een verloren strijd tegen winden (windes?) die zich erdoor en eromheen wonden, 2 maal een wolluis-invasie, verbranding en de voeten die helemaal begroeid waren met zevenblad heb ik besloten de planten in zijn geheel weg te halen en opnieuw te beginnen.
  (ik wil van de winden en zevenblad af en een goede basis voor gezonde hortensia's)

  Dit is mijn plan, maar heel graag jullie aanvullingen of feedback om het optimaal te doen:

  - Eerst zou ik de grond met turf verrijken
  - Dan zou ik de Hortensia's aanplanten met Pokon Hortensia Grond
  - Voeden met Pokon Hortensia voeding
  - Dan zou ik daarna met karton al de grond daaromheen afdekken, en dat weer bedekken met schone tuinaarde en/of boomschors )las ergens op deze site dat onkruiden zich uitputten terwijl ze er doorheen pogen te groeien en het karton vanzelf vergaat)
  - Dit zou ik dan ook nu (in deze periode gaan doen)

  Wederom bedankt weer voor het meedenken!
  Donderdag 17 Augustus 2017 om 14:37
 • Kiki B. Kiki B.

  ik heb jouw oorspronkelijke antwoorden erin verwerkt. Hoop dat het nog leesbaar is.
  - Eerst alle winde en zevenblad met een riek ( niet met een spade) uit de grond verwijderen. Een groot deel zal je met de hand moeten doen om ieder worteltje kwijt te raken en ze gaan best diep.
  - Dan zou ik de grond met turf verrijken. Ik zou je aanraden om Bentoniet door de grond te verwerken, dit houdt vocht vast en daar houden Hortensia”s wel van. Een volle hand per plantgat onderin is voldoende, goed doorwerken.
  - Dan zou ik de Hortensia's aanplanten met Pokon Hortensia Grond. Nee. Absoluut niet nodig ( wel goed voor de commercie). Turf of Cocopeat (milieuvriendelijker) en compost is voldoende, bijmesten kan aan het begin van het groeiseizoen met Culterra of met oude stalmest.
  - Voeden met Pokon Hortensia voeding. Nee. Dit is niet nodig, zie boven . Teveel mest resulteert in veel blad en weinig bloem. Ik mest mijn Hortensia’s helemaal niet. Goede grond is wel belangrijk, ook zie boven.
  - Dan zou ik daarna met karton al de grond daaromheen afdekken, en dat weer bedekken met schone tuinaarde en/of boomschors )las ergens op deze site dat onkruiden zich uitputten terwijl ze er doorheen pogen te groeien en het karton vanzelf vergaat).Ja. Dat is een prima idee. Karton kan je op rol verkrijgen online, het moet bruin karton zijn. Zelf gebruik ik vaak de verpakkingsdozen van Ikea, die zijn prima. Hortensia is dankbaar voor een flinke ondergrond van Boomsnippers.
  - Dit zou ik dan ook nu (in deze periode gaan doen). Nee. Iets te vroeg, ik zou wachten tot September. Verder helemaal top plan en succes.
  Hou er rekening mee dat zowel Zevenblad als Winde toch af en toe de kop op kunnen steken, maar door ze af te knippem ( niet trekken) zal je ze ontmoedigen.
  Donderdag 17 Augustus 2017 om 20:02
 • Joppe L. Joppe L. Geweldig Kiki, dank je wel!

  Zou je willen uitleggen waarom je september adviseert (ik wil het graag begrijpen)? Is dat een betere periode om hortensia's te planten?
  Verder woon ik in zuid Limburg (lossbodem) verandert dat je advies nog tav bv Bentoniet?

  Ik ga er (nu met vertrouwen) mee aan de slag! Dank je wel!

  Groetjes,

  Joppe
  Vrijdag 18 Augustus 2017 om 09:44
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Joppe, ik heb het verkeerd begrepen en dacht dat je de hortensia's wilde herplanten ipv nieuwe. Wat ook niet verstandig zou zijn. Foutje van mij. Nieuwe kan je nu al zetten. Als de löss vochtig genoeg is heb je geen Bentoniet nodig. Vrijdag 18 Augustus 2017 om 09:52
 • Joppe L. Joppe L. Hoi Kiki,

  Ik heb je eergister, gister (en wrs ook vanmiddag) regelmatig vervloekt ;-), ivm het toevoegen van deze stap:
  - Eerst alle winde en zevenblad met een riek ( niet met een spade) uit de grond verwijderen. Een groot deel zal je met de hand moeten doen om ieder worteltje kwijt te raken en ze gaan best diep.

  Wat een rot werk!

  Ik heb de helft nu gedaan, heb er 8 uur opzitten en heb 1 grote GFT bak vol met allerlei wortels. Ondanks het karwei voelt het wel fijn het zo grondig aan te pakken!

  Er zijn ook wortels die meer dan een meter de grond ingingen, waarvan ik het einde nooit heb gevonden. Ik heb ze uiteindelijk op een meter diepte afgeknipt (ik las dat knippen ontmoedigde). Het waren wel witte, flexibele wortels, steviger dan de (veel te lang gekookte)spaghettibrei van de windenwortels. (ik dacht dat het misschien hoofdwortels waren waar de windenspaghetti dan weer uitkwam). Ik las ook elders dat 3 spades diep voldoende zou moeten zijn voor de windes. Deze zaken samen maakte dat ik me afvroeg of dat wel windenwortels waren, wat denk jij? (En als het windenwortels waren, is het karwei dan tevergeefs geweest (omdat ik immers niet alles eruit heb gekregen?), of mag ik hopen dat hij na een meter groeien, het karton tegenkomend zichzelf uitput?

  Groetjes,

  Joppe

  Dinsdag 22 Augustus 2017 om 11:14
 • Kiki B. Kiki B. Zowel winde als zevenblad heeft in de diepte witte wortels. Net als Kweekgras. Beiden kunnen bovenin wat spaghetti-achtige kluwens maken. Zevenblad heeft vlak onder de grond vaak wat bruinachtige wortels. Het karwei is nooit vergeefs geweest, maar de plek blijft altijd een aandachtspunt. Woensdag 23 Augustus 2017 om 13:02