MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Daria T.Meer als een maand geleden voor het eerst meeldauw ontdekt bij mijn spaghettipompoen. Heb alles geïnfecteerde bladeren verwijderd en ze met 40% melk - 60% water in gespoten en blijven behandelen. Nu was ze een beetje herpakt zag nieuwe blaadjes en bloemen, maar het is terug en geraak er niet van af. Ook zijn mijn vruchten niet meer groter geworden sinds toen. Mijn courgette en komkommer was nu ook heel lichtjes op enkele blaadjes aangetas. Onmiddellijk weg gedaan en was deze ook al preventief met melk aan behandelen. Iemand nog goede tips en denk je dat ik de pompoen nog er boven op krijg?
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 13:59

3 reacties

 • Michel B. Michel B. Komt meestal door dat het waarschijnlijk te nat is geweest op de bladeren ik zou hem er uit halen en weg doen en zeker niet op de composthoop maar in de groene bak.
  Deze pompoensoort kun je het beste droog houden bij de bladeren en watergeven bij de stam c.q wortels
  Vrijdag 18 Augustus 2017 om 15:03
 • Rosette B. Rosette B. Vocht en warmte zijn ideaal voor meeldauw. Melk en water verfraait tijdelijk het uiterlijk van de plant maar na een paar weken zie je terug de meeldauw tenzij je de groeiomstandigheden drastisch kunt veranderen. Planten moet je droog houden op een zonnige plaats met voldoende wind zodat de bladeren vlug drogen na een regenbui. Maar je planten hebben wel water en voeding nodig. Mijn methode: bij het planten neem ik een petfles, knip de bodem eruit en zet de fles omgekeerd in het plant gat. Goed water geven, zorgen dat de fles stevig staat en het gat dicht doen. Water en voeding gaan dan via de fles rechtstreeks naar de wortels en bovengronds blijft het droog. Meeldauw zal er toch komen maar meestal later op het seizoen als er al voldoende vruchten gevormd zijn en de groei vertraagt wel maar stopt niet. De bladeren dan afknippen is goed en geeft de vruchten meer licht en zon om te rijpen. Of je die bladeren wel of niet op de composthoop doet maakt geen verschil. De sporen van meeldauw vliegen overal, overleven en groeien bij gunstige weersomstandigheden op gevoelige planten. Als je die wil vernietigen moet je chemische middelen gebruiken en dan moet je (naar mijn mening) geen moestuin beginnen.
  Hetzelfde doe ik bij courgette, paprika, zoete pepers en tomaten. Allemaal planten die graag droog en zonnig staan. En tegen een natte zomer is weinig te beginnen, dan is de oogst van deze groenten gedoemd om te mislukken.
  Zaterdag 19 Augustus 2017 om 08:16
 • Daria T. Daria T. nee, inderdaad. ik ben geen moestuin begonnen om er met chemische spullen in te gaan smodderen. Maar de groei van mijn spaghettipompoen (de vrucht) is al 2 maanden gestopt. Betreft de plaats: deze staat zonnig, open ruimte (veel wind mogelijk dus). kan mijn moestuin toch ook niet gaan overdekken? Petfles hou ik in mijn achterhoofd voor volgend jaar en voor de serre die er dan gaat komen. Bedankt voor jullie reacties alvast Zaterdag 26 Augustus 2017 om 11:08