MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Alissa K.Ik ben al een paar weken op zoek naar de oorzaak dat mijn aardbeien (Framberries) er zo slecht uitzien. Ze hebben bruine vlekjes op hun bladeren. Later worden de bladeren geel/rood en verwelken ze. (zie foto's0 Ze maken nog wel steeds mooie nieuwe bladeren aan en ze blijven tot het laatste mooi recht staan. Heb een minimale oogst gehad, terwijl de andere die er naast staan het heel goed doen en nergens last van hebben. Doe ik iets verkeerd? Hebben Framberries een amdere verzorging nodig? Wie kan mij helpen? Groetjes, Alissa
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 14:21

2 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Alissa,

  Ik ken framberries niet, maar dit heeft wel wat weg van de bladvlekken ziekte die oa bij rozen voor komt. Is een schimmelziekte die nu vooral nu actief is. De combinatie van vocht + constante temperatuur boven 15graden maakt dat schimmels goed kunnen kiemen. Condens op het blad ('s nachts/ochtend) dat vooral in de zomer voor komt, maakt de bladeren extra kwetsbaar.

  Misschien is de Framberry hier meer gevoelig aan omdat het geen natuurlijke plant is en mogelijk dus niet de nodige afweer heeft meegekregen die de originele ouders wel hadden?

  Je kan bladeren die vlekken krijgen snoeien, maar sporen van de schimmel zitten overal. Misschien bestaan er wel middeltjes tegen, maar zeker omdat het een plant is of van te oogsten zou ik die niet gebruiken.

  Een speciaal plantje is niet altijd een beter plantje :)
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 20:18
 • Michel B. Michel B. Het beste is helemaal afknippen en wachten op nieuw blad als dit nog gebeurt en dan besproeien tegen witte vlieg meestal komt het dan goed
  Ik bemerk dat er veel witte vlieg op aarbeien planten zitten en vooral onder de bladeren.
  Vrijdag 18 Augustus 2017 om 15:01