MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • IngridIemand ervaring met Compo roze korrels? Ik zie door het bos de bomen niet meer met al die soorten meststoffen. Zijn roze korrels goed voor zowel zuurminnende als kalkminnende planten? en is het ook goed voor de gazon?
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 15:59

19 reacties

 • Roos T. Roos T. Ik koop geen chemische meststoffen,niet goed voor je bodemleven.
  Koop liever organische samengestelde meststof dat is goed voor de grond.Chemisch werkt snel maar kort en regent uit .
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 16:55
 • Marianne V. Marianne V. Kijk naar de N P K samenstelling : nitraat is vooral vr bladvorming, phosfor is wortelvoeding en kalium vr vruchtvorming. Of er calcium in zit , weet ik niet masr er bestasn specifieke , (al dan niet kunstmest) gazonmeststoffen met toegevoegde calcium . Mijn tomaten krijgen blauwe korrel met meer P en K en extra zeewierkalk erbovenop want je wil toch vruchten , en hoeft niet zo langwerkend te zijn . Aan mijn azalea's, rododendrons, heideplanten en acer palmatum geef ik specifieke zuurminnende planten meststof ( natuurlijke) van dcm. Maar omdat roze korrel een hoge Nitraat-wasrde heeft is het vlgs mij niet slecht vr gazon, mits je kalk bijgeeft. Voor gevoelige zuurnminnende planten zou ik aarzelen Woensdag 16 Augustus 2017 om 19:23
 • Maarten W. Maarten W. Correct, altijd organische meststof gebruiken en nooit benodigde hoeveelheid in 1 keer uitstrooien, verdelen in 3 strooibeurten (lente, zomer, herfst). Elke meststof die door plant kan opgenomen worden, regent namelijk uit. Want enkel wanneer ze zo zijn afgebroken tot ze in het water opgelost kunnen worden, zijn ze opneembaar door de plant.

  Zoals Roos aan geeft, zijn organische meststoffen beter voor het bodemleven. Die miljoenen bacteriën, schimmels en dergelijke per handvol grond zijn zowel tijdelijk opslagplaats van voedingsstoffen als leverancier van vitaminen die chemische meststoffen nooit kunnen leveren.

  En een meststof heeft weinig te maken met zuurminnend of kalkminnende planten. In meststoffen zit meestal bijna altijd een bepaalde verhouding aan NPK (Stikstof = N, P = Fosfor, k = Kalium) wat de 3 belangrijkste voedingsstoffen zijn dat elke plant nodig heeft, ongeacht of ze kalkminnend of niet zijn. Elke plant heeft een eigen voorkeur voor wat hij het meeste nodig heeft en is ook afhankelijk van het seizoen.

  Kort door de bocht kan je stellen dat Stikstof vooral nodig is voor bovengrondse groei, Fosfor voor groei van wortels en Kalium voor vruchtvorming. Daarom dat bijvoorbeeld meststof ontwikkeld voor tomaten meer Kalium bevatten. Maar de realiteit is echter een pak complexer.

  Echter heeft een plant meer nodig dan de standaard NPK alleen, planten gebruiken soms wel tot 30-40 verschillende voedingsstoffen om perfect te kunnen groeien. Van de meeste hebben planten echt heel weinig nodig, maar zijn wel cruciaal. Er zijn er echter een aantal die ook in grotere hoeveelheden nodig zijn (afhankelijk van plant tot plant!) zoals Magnesium. Weeral kort door de bocht, maar Magnesium is voor mooi groene bladeren. Daarom dat aan de meeste meststoffen of kalk voor gras Magnesium is toegevoegd.

  Zwavel is nog zo een die belangrijk is voor een plant, maar die zal je bijna nooit in meststoffen terug vinden. En dit heeft te maken omdat er in onze lucht al veel zwavel aanwezig is door de verbranding van brandstoffen door vooral voertuigen. Als we ooit (hopelijk) vooral elektrisch rijden, zal zwavel allicht wel toegevoegd moeten worden.

  En ondertussen heb ik al zoveel geschreven dat ik beter stop, maar ik ben niet niet halverwege.Een simpele vraag, maar zeer complex antwoord. Maar probeer je hier aan te houden:
  - ga voor organische meststof
  - zoek naar meststof die past bij de plant die je wil bemesten (meeste producenten hebben speciale meststoffen voor verschillende type planten)
  - volg advies op verpakking maar nooit alles in 1 keer
  - gebruik daarnaast ook compost om bodemleven extra te stimuleren
  - vloeibare meststof is snel opneembaar (want al opgelost in water), maar spoelt dus ook veel sneller uit. Ga dus voor vaste meststoffen (maar maak nat bij extreme droogte)

  Zuurminend en kalkminnend planten heeft vooral te maken met behoefte (weer heel korte door de bocht) toevoegen van kalk of niet. En je mag nooit kalk en meststoffen tegelijk strooien. De kalk gaat een chemische verbinding aan met de meststoffen waardoor die niet meer opneembaar zijn door de planten. En dan strooi je voor niets.

  Kunnen jullie nog volgen?
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 19:29
 • Marianne V. Marianne V. Maarten dat je kalk niet samen mag geve met meststoofen is nieuw voor mij. Ik ga mss idd wat kort door de bocht met mijn redenering van blauwe korrel en zeewierkalk erbovenop. Ik let een week of zo tussen tot de blauwe opgelost waren maar mss is dat te kort vlgs jouw uitleg. Enig idee hoelang nodig is, wsnt heb nog heel wat blauwe en roze korrels staan, en bemest een keer in voorjaar en een keer in najaar, zonder over de schreef te gaan vls de voorschriften.ben volledig akkoord met natuurlijke mest maar in mijn serre stinkt die van dcm nogal, dus vandaar de ruikloze, kortwerkende blauwe. :-)
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 19:48
 • Maarten W. Maarten W. Er moet een paar (min 2-3 weken) tussen zitten, maar is vooral afhankelijk van weer. Als er geen regen valt, zal de kalk amper opgelost zijn, dus je kan pas bemesten als de korrels opgelost zijn. Daar poeder sneller op lost dan die zeewierkorrels (meestal met extra magnesium), kan je sneller bemesten als je poeder gebruikt. Maar hanteer dan ook maar die 2-3 weken minimum.

  Normaal doe je kalk einde groeiperiode (herfst) en eerste bemesting start groeiperiode (einde winter). Zo is er altijd genoeg tijd tussen. En dan kan je kalk + compost uitstrooien combineren in de herfst. Heeft dat heel de winter door de tijd. Echter is het wel aangewezen om eerst pH te meten voor kalk te gebruiken.

  Compost uitstrooien is op zich altijd goed voor kalkminnende planten, daar compost vooral een bodemleven gebaseerd op bacteriën stimuleert. En bacteriën verhogen de pH. Schimmels daar en tegen hebben een verzurend effect op de bodem. Schimmels zie je vooral in het bos, omdat zij enkel de houterige gewassen kunnen afbreken die daar massaal aanwezig zijn. Bosgrond is dus meestal zuur, weiland is meestal alkalisch (kalkhoudend). Sierschors tussen bloemen is dus een grote no-go. Die werken elkaar dus tegen.
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 20:10
 • Marianne V. Marianne V. Ok het is voor mij als geinteresserde leek iets duidelijker nu ; gewoon nog dit ter verduidelijking : alleen de tomaten in de serre krijgen kalk bij, het gazon en de enkele buxussen die sedert het voorjaar niet meer in potten staan maar in de volle grond .ik strooi alleen plaatselijk kalk bij omdat onze grond van nature vrij zuur is. Het bewijs is dat geen enkele plant die eerder kalkgrond nodig heeft het hier uithoudt:-(
  We hebben dan ook vooral planten 20 jaar geleden uitgekozen die zure grond nodig hebben en die floreren duidelijk ! De buxus naar de volle grond verhuizen is dan ook een beetje een risico maar soit, ik wil de andere niet vermoorden door teveel kalk toe te voegen:-)
  En dan nog één gemene vraag : ik ven geen chemicus maar waar zit het verschil eig tussen pakweg natuurlijk nitraat of fosfaat van koeien of paarden en kunstmatig gemaakt ? Is de chemische samenstelling zo anders of is ze gewoon minder geconcentreerd ( weet dat dit een stoute vraag is , schiet me dus niet af ervoor) :-)
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 21:07
 • Roos T. Roos T. Maarten wat een geweldige uitleg voor Marianne.Ik onderschrijf dit helemaal.Buiten ruik je niets van de mestgeur en ik verbeter liever mijn bodemleven dan met een plant op jagende kunstmest die slecht is voor het bodemleven van de bodem en natuurlijk moet de PH(zuurwaarde van de bodem moet in orde zijn voor betere opname van de meststof.Er bestaan eenvoudige middelen waarmee je de zuurgraad(PH) van je grond kan meten. Woensdag 16 Augustus 2017 om 21:10
 • Roos T. Roos T. Mariamne toen ik hier kwam wonen op arme dennenbosgrond heb ik een bodemanalyse laten doen bij de planten kundige dienst van Belgie en had een PH van 3,3 en een heel arm bodemleven.Ik heb veel compost door de bodem gewerkt en later heb ik jaarlijks de PH verhoogd die nu rond de 6,2 is .Goed voor zandgrond.Er bestaan makkelijke PH meters in tuinwinkels.je weet dan of het nodig is om te kalken en zo verhoog je niet onnodig de zuurgraad(PH) van je grond. Woensdag 16 Augustus 2017 om 21:31
 • Maarten W. Maarten W. Marianne, hopelijk heb ik genoeg details onthouden van de boeken die ik heb gelezen, want je vraag is nog specifiek.

  Het antwoord is volgens mij dubbel als ik mij goed kan herinneren. Je zal volgens mij zelf pure stikstof, fosfor of kalium in chemische meststoffen vinden, maar op zich is dat niet het probleem.

  En als je de organische meststof helemaal afbreekt, is er volgens mij weinig of geen verschil in chemische samenstelling tussen beide.

  Het verschil zit hem in het volgende. Organische meststof is nooit puur, het moet bewerkt worden door bodemleven. Het bodemleven is vooral uit op het organisch materiaal, de effectieve meststof voor de planten is in vele gevallen afval. Ze gebruiken zelf een klein deel en geven de rest (al dan niet bewust) door aan planten.

  Je kan het vergelijken met onze voeding. Alles wat we eten doorloop verschillende processen in mond,maag en darm voor het kan opgenomen worden. Dat is dus organische meststof. Het infuus dat ze direct in onze aders steken, is chemische meststof.

  Het lijkt dan misschien efficiënter om maar voor het infuus te gaan als je keuze had. Maar wat is uiteindelijk het meest efficiëntste (of ecologische): een appel plukken en die zo opeten of een appel plukken en de voedingsstoffen machinaal of chemisch te 'oogsten' om via een infuus in ons bloed te injecteren?

  Daarnaast sla je, zoals bij chemische meststoffen, je eigen bodemleven over in de darm. En ondertussen is al gebleken dat een verstoorde darmflora mee oorzaak is voor verschillende mentale problemen bij de mens. Het is dus cruciaal dat je het proces volgt zoals het hoort. En dat is dus ook van toepassing in de bodem. Het bodemleven zorgt er voor dat de plant niet alleen meststoffen krijgt om te groeien, maar ook de nodige vitaminen en aminozuren ter beschikking heeft om gezond te blijven.
  Woensdag 16 Augustus 2017 om 22:03
 • Marianne V. Marianne V. Dank jullie beiden , duidelijke uitleg, ik weet dat jullie gelijk hebben maar kan het soms niet laten advocaat van de duivel te spelen. Iets zomaar aannemen omdat het me gezegd wordt of omdat iedereen er zo over denkt zit niet in mijn aard. :-)) Woensdag 16 Augustus 2017 om 22:12
 • Kiki B. Kiki B. Wel . Marianne, daar heb je helemaal gelijk in want dit is is een waar koekjesverhaal. Donderdag 17 Augustus 2017 om 00:16
 • Roos T. Roos T. Niet iedereen zegt dit want er wordt nog volop kunstmest gebruikt omdat het goedkoper is en snel (maar korter werkt).Dat het niet zo goed is weten veel mensen niet en het verhaal van jaarlijks kalken(zonder de zuurgrraad van de grond te kennen) blijft ook maar bestaan.Zo verstoren we het biologisch evenwicht wat zo belangrijk is voor alles. Donderdag 17 Augustus 2017 om 10:00
 • Ingrid Ingrid Mensen, wat interessant allemaal en veel! veel info! moet ik wel een paar keren opnieuw lezen. Inderdaad een simpele vraag die zeker niet simpel te beantwoorden is
  maar we leren. Het laatste wat ik gebruikt heb was universele meststof. Dat is ook organisch, dacht ik? In ieder geval, iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage met kennis over meststoffen.
  Donderdag 17 Augustus 2017 om 12:32
 • Ingrid Ingrid Ik hou trouwens ook niet van chemische produkten. Als roze korrels chemisch zijn dan ga ik ze ZEKER NIET gebruiken.
  Donderdag 17 Augustus 2017 om 12:35
 • Karel d. Karel d. Bedankt voor je uitvoerige info Maarten Wielandts, het was zeer leerzaam! Donderdag 17 Augustus 2017 om 17:44
 • Kiki B. Kiki B. @Maarten Wielandts, goede info.
  Aanvullend nog dit ( en dan niet alleen uit de boeken maar ook uit praktijkervaring) :
  - Kalium heeft vooral een belangrijke rol bij weerstand tegen ziekte en plagen, het afweersysteem. Zorgt er voor dat de planten steviger zijn. Vinassekali is een goede organische bemesting. Kalium in de combinatie met magnesium speelt een grote rol bij een goede gezonde groei. (Patentkali)
  - Fosfor heeft de eigenschap om o.a. de bloeiknop en zaadvorming te stimuleren. Vandaar dat bij slecht bloeiende planten vaak extra fosfor toegediend wordt in de vorm van superfosfaat of Thomasslakkenmeel Dit is een enkelvoudige kunstmest. Daar waar de knopvorming al in het najaar gezet wordt, wordt fosfor toegediend in het najaar.
  - Bloedmeel: een goede aanjager van stikstof is bloedmeel. Dit kan wonderen verrichten bij een slechte grasmat in het voorjaar, maar ook bij klimplanten en uitgebloeide violen. Bloedmeel is een snelwerkende organische stikstofmest. Spaarzaam gebruiken, teveel kan schadelijk zijn. Zie het als een noodoplossing bij slecht groeiende planten. Gebruik het alleen tijdens het groeiseizoen.
  - Beendermeel: een organische langzaamwerkende en langdurig werkende meststof, die je bij voorkeur toedient aan groenblijvende kalkminnende gewassen zoals Taxus, Buxus, Lavendel e.d. in januari. Beendermeel bevat vrij veel fosfor en een beetje stikstof. Een handvol inwerken per plant of onderin een plantgat volstaat.
  - In Culterra zitten zowel bloedmeel als beendermeel, maar in een relatief lagere dosering, dus kan vrijwel geen kwaad. Deze mestvorm kan je niet gebruiken bij zuurminnende planten.

  Op zandgrond zal je wat vaker bemesten dan op kleigrond. Teveel bemesten kan zeker schade aanbrengen. Dus eerst kijken en dan doen.
  Donderdag 17 Augustus 2017 om 22:52
 • Kiki B. Kiki B. Nog even, tussen kalk strooien en kunstmest gebruiken staat een termijn van 6 weken. Niet zoals eerder aangegeven 2 a 3 weken, dat is tekort. Donderdag 17 Augustus 2017 om 22:56
 • Marianne V. Marianne V. Ok kiki en maarten, zal er rekening mee houden in het vervolg. Thx. Vrijdag 18 Augustus 2017 om 21:40
 • Kiki B. Kiki B. Graag gedaan. Vrijdag 18 Augustus 2017 om 22:54