MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Car P.Hallo, wij hebben samen met de buren verschillende tilia cordata geplant.
  Nu blijft de groei van onze bomen achter. Ik denk dat er een beest in zit of zo.
  Is er misschien iemand die mij hier meer over kan vertellen en komt dit volgend jaar goed of moet ik er iets aan doen? Hierbij stuur ik een foto van de bladeren van de bomen. Hoop dat dit voldoende informatie is.
  Alvast bedankt.
  Zondag 3 September 2017 om 10:03

16 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoi Car, zo te zien is het een aantasting van de Lindebladluis. Daar kan/hoef je nu niets aan veranderen. Is ook weersafhankelijk. Een zwakke boom is kwetsbaarder. Een sterke boom heeft er minder last van. Lindes worden kwetsbaarder wanneer ze te nat staan, niet goed geplant zijn of wanneer de boomspiegel niet groot genoeg is. Het laatste is vooral van belang.
  Wat mij meer zorgen baart is dat alle Lindes ogenschijnlijk veel te dicht op de huizen geplant staan. Kan je aangeven wat de afstand is vanaf hart van de boom tot het huis? Wanneer het een jonge aanplant betreft kan dit nu nog gecorrigeerd worden middels verplanten en anders zou je er later echt spijt van kunnen krijgen dat ze te dicht op de gevel staan. Kleine bomen worden groot....
  Maandag 4 September 2017 om 00:59
 • Car P. Car P. Hoi Kiki
  Dank je wel voor je reactie, wat betreft de bladluis daar ben ik nu gerust over. Wat betreft de afstand naar het huis is minder nu ik zo jou reactie lees. De boompjes zijn geplant door ern tuincentrum in april 2011. De afstand tot het huis is 1.40 m en de dikte van de stam is nu 26 cm. Moet ik me nu erg ongerust gaan maken? Dan heb ik nog een andere vraag, ik het echt noodzakelijk dat de bomen elk jaar gesnoeid worden? De laatste keer zijn ze erg kort gesnoeid vergeleken met de bomen van de buren. Zelf denk ik nu ik jou verhaal zo lees dat dat de oorzaak is van het achterblijven van de groei. Hoor opnieuw heel graag van je en nogmaals bedank.
  Maandag 4 September 2017 om 08:32
 • Jeannette v. Jeannette v. De plekken die te zien zijn op de bladeren zijn dat beestjes, gaatjes of zijn het witte vlekken? Maandag 4 September 2017 om 15:54
 • Jeannette v. Jeannette v. Als de groeivertraging al vanaf het begin is opgetreden dan is het heel goed mogelijk dat de bomen te diep geplant zijn. Zou je eens willen kijken waar zich de eerste wortels zich bevinden? Zitten de eerste wortels dieper dan 1 cm onder de grond, dan staan de bomen te diep. Dan rest alleen nog een herplant - die ik niet aanbeveel als de boom er al 6 jaar staat - of je haalt de overtollige grond zo snel mogelijk voorzichtig weg. Beschadig de wortels daarbij niet.

  Het komt vaak voor dat leibomen te diep geplant worden; de leien zitten niet altijd op de zelfde hoogte, wat logisch is gezien het feit dat het om natuurlijk materiaal gaat. Men wil dan per se de leien op dezelfde hoogte hebben en een of meerdere bomen worden dieper gezet om dat te bereiken. Uiteindelijk werkt dat dus averechts.
  Maandag 4 September 2017 om 15:55
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Car,
  bovenstaande informatie van Jeannette is al heel nuttig, zie ook mijn opmerkingen betreffende de plantwijze.
  Aanvullend nog het volgende:
  - Is de afstand 1.40 gemeten vanaf de gevel of vanaf de erker?
  Vanaf de gevel is 1.40 heel krap, dan zal de afstand vanaf de erker nog minder zijn.
  Feitelijk staan de bomen dan - uit praktisch oogpunt - veel te dicht op de gevel. Met praktisch bedoel ik dat je er tijdens de jaarlijkse snoei van alle kanten goed bij moet kunnen.
  - Jaarlijkse snoei is juist heel essentieel om deze "Haag op Poten" zo smal mogelijk te houden. De hoofdsnoei vindt in november plaats. Deze snoei is super belangrijk om een goed model te verkrijgen in de Leiboom. Wanneer je deze snoei een jaar zou overslaan dan ga je op termijn schrikken. In de zomer doe je een correctiesnoei/vormsnoei. Wat inhoudt dat je de te lange takken alvast weghaalt. Dat betekent dat twee x per jaar er rondom een ladder aan te pas komt. Het is wijs om de snoeibeurten gezamenlijk met de buren uit te voeren, de takken kunnen dan ook meteen goed opnieuw aangebonden worden. De snoei in november kan je het beste door een expert laten uitvoeren, de zomersnoei kan je zelf doen.
  - Verder zullen de Leibomen uiteindelijk fors uitgroeien, de stam zal steeds dikker worden , de hoofdgesteltakken ook. kortom, alles komt steeds dichter bij de gevel en ramen. Helaas verkijkt men zich wel eens op de uiteindelijk omvang van een dergelijke Haag op poten, we spreken toch echt wel van serieuze bomen die goed onderhoud nodig hebben.
  zie volgend bericht ...

  Dinsdag 5 September 2017 om 00:03
 • Kiki B. Kiki B. • Ik ben het met Jeannette eens dat bomen van inmiddels 6 jaar oud zich niet zo makkelijk laten verplanten. Dan zou een dergelijke ingreep op zijn minst met zwaar materieel door een erkend bomenvakman onder regie uitgevoerd moeten worden. Heel eerlijk gezegd, als het mijn eigen tuin zou betreffen dan zou ik de bomen zeker verplaatsen of nieuwe leibomen neerzetten op een ruimere afstand van het huis in een ruime boomspiegel. Ik heb geen idee wat je destijds voor de bomen betaald hebt, dat is een afweging die je zou kunnen maken vs het laten verplanten. Dat wordt namelijk best wel een dure grap. Overigens zou ik dan ook niet kiezen voor Leilindes, dit gezien de luizenplak die deze bomen veroorzaken op auto’s en meubilair. Sorry, dit is mijn eerlijke mening. Don’t shoot the messenger Dinsdag 5 September 2017 om 00:03
 • Kiki B. Kiki B. • Last but not least, mocht je overwegen om nieuwe bomen te plaatsen of de huidige bomen te verplanten let dan vooral op waar je de stammen zet t.o.v de raamstijlen. Dinsdag 5 September 2017 om 00:04
 • Car P. Car P. op de eerste plaats allemaal dank je wel voor het reageren en meedenken over mijn vraag.
  Op de eerste plaats ga ik verhaal halen bij het erkent tuinbedrijf die de bomen geplaatst heeft.
  Hier volgen de antwoorden die mijn gesteld zijn:
  Jeannette het zijn gaatjes in de bladeren ik zie geen enkel beestje, de bomen zijn niet diep geplant.
  Het antwoord wat ik op de vraag van Kiki kan geven dat ik inderdaad gemeten heb vanuit de erker en dat de afstand tussen boom en huis 2 meter is.de reden waarom deze bomen in onze tuin staan is de natuurlijke zonwering op advies van de hovenier hebben wij voor deze boom gekozen. De bomen hebben het vanaf het begin prima gedaan het enige wat ik me kan bedenken nu ik zo jullie verhalen heb gelezen is dat onze 2 bomen door omstandigheden in 2015 (najaar) niet zijn gesnoeid en die van de buren wel. In 2016 (najaar) zijn ze toen erg kort gesnoeid. Hoop echt dat het daardoor komt en dat ze volgend voorjaar weer net zo goed zijn best gaan doen als zijn broertjes bij de buren.
  groet Carina
  Dinsdag 5 September 2017 om 09:29
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Car, zo te zien worden de gaatjes in jouw geval veroorzaakt door bladhaantjes en/of bladwespen. Deze beestjes eten kleine gaatjes in de bladeren maar naar mate ze langer in een boom aanwezig zijn eten ze ook meer van het blad. Vermoedelijk gaat het om een lindebladwesp. Bladhaantjes zijn kleine, bolronde kevertjes. Bladwespen lijken vaak meer op kleine vliegjes. Meestal zie je ze niet. Op zich kan dit kleine beetje schade dat je nu ziet geen kwaad. De meeste bomen gaan vanaf nu verkleuren doordat de herfst zijn intrede doet en het blad zal dan toch afvallen.

  De mate van schade is niet van dien aard dat er een groeivertraging zou kunnen optreden. Kijk na de bladval de takken en stammen van de bomen goed na op dop-, schild-, of wolluizen. Die kunnen wél voor een groeivertraging zorgen. Zie je dergelijke insecten dan kan je die met olie bestrijken met een klein kwastje. Eventueel kan je aan de olie ook nog een eetlepel groene zeep toevoegen. Aanstippen met een watje of wattenstaafje met alcohol van een flink percentage kan ook. De beschermlaag lost dan op. Ik gebruik daar zelf ontsmettingsalcohol voor (alcohol 70%).
  Dinsdag 5 September 2017 om 11:30
 • Kiki B. Kiki B. Hoi Jeannette, denk idd niet dat er groeivertraging is ontstaan door beestjes. Meest waarschijnlijk is een verkeerde snoei op een verkeerd moment. Met mogelijk een verkeerde aanplant. Dinsdag 5 September 2017 om 23:03
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Kiki, dat er verkeerd gesnoeid is lijkt me sterk; lindes herstellen zich meestal erg snel, zelfs na rigoureuze snoei. Ik vraag me af waarom TS een groeivertraging constateert. De diktegroei lijkt hetzlefde als die van de bomen van de buren en als ik de foto's bekijk is het blad van haar bomen flink gegroeid dit jaar, na de forse snoei in het najaar van 2016.

  Ik vermoed dat alle omhoog groeiende takken helemaal tot op de liggers zijn teruggesnoeid en dat men bij de buren iets meer heeft laten staan. Dan zie je idd. een verschil in bladgroei. Maar dat is geen groeivertraging te noemen.

  Mocht ik iets over het hoofd zien, Car Pet en Kiki, dan hoor ik dat graag.
  Woensdag 6 September 2017 om 16:20
 • Kiki B. Kiki B. Zoals ik al aangaf icm verkeerde aanplant.... Woensdag 6 September 2017 om 22:48
 • Jeannette v. Jeannette v. Ja, oké. Maar waar doel je dan precies op? Donderdag 7 September 2017 om 12:07
 • Kiki B. Kiki B. wanneer ze te nat staan, niet goed geplant zijn (bijv. te diep, wat niet zo schijnt te zijn) of wanneer de boomspiegel niet groot genoeg is. Al deze zaken zijn niet op de foto's zichtbaar. Met verkeerde snoei ( t.o.v. Buren) bedoel ik dat als je 1 jaar overslaat je een vertekend beeld krijgt vergeleken met de leibomen die ernaast staan. Donderdag 7 September 2017 om 13:58
 • Jeannette v. Jeannette v. Ah, zó bedoel je. :-) Ja, daar kan ik het grotendeels mee eens zijn. Dat de boomspiegel niet groot genoeg is, is wel duidelijk. Daar staan voor een groot deel een haag. Die haagplanten zullen veel vocht en voeding wegnemen van de bomen, met wat groeivertraging tot gevolg. Dank voor de toelichting! Donderdag 7 September 2017 om 14:43
 • Kiki B. Kiki B. :-) Donderdag 7 September 2017 om 16:41